Aleksandar Vučić Foto:BETAPHOTO/HINA/FENA/Amer Kajmovic

Kada je krajem prošle godine javnosti u Srbiji kao na tacni servirana još jedna afera prisluškivanja predsednika države, i još predstavljena kao državni udar obavijen velom misterije, mislilo se da je to samo nastavak narativa čije smo žrtve godinama. Međutim, ispostavilo se da predsednik ne samo da ove informacije deli sa građanima sa jasnom namerom i u pravo vreme, već su one, kako nam je pređašnje iskustvo pokazalo, glavni adut za čistke u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Poslednja u nizu aferi prisluškivanja „otkrivena“ je krajem prošle godine, kada je sam predsednik Aleksandar Vučić saopštio da ima informacije da su njegovi razgovori presretani i praćeni i da misli da zna ko se krije iza toga. Odmah za ovom usledila je pomalo neuobičajena izjava ministra policije Aleksandra Vulina koji je kazao da je predsednik rekao istinu, a da je na njima (policiji) da tu istinu i potvrde.

„Krčkala“ se javnost danima sada znajući da se predsednik našao na meti prisluškivanja, a vatru je dodatno potpirila informacija da se iza ove afere kriju „domaće“ službe, ali da nije isključeno ni da su one „strane“ umešale prste. I sve do danas javnost je ostala uskraćena za konkretnu informaciju o ovom slučaju.

Međutim, ono što je primećeno kao šablon jeste da je i ovog puta kada se na dugačkoj listi afera pojavila još jedna, usledila čistka u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Za građane Srbije to je bio samo još jedan „deža vi“.

Ovo je u razgovoru za „Vreme“ objasnio i Nebojša Trbović, bivši inspektor Unutrašnje kontrole MUP-a Srbije. On je potanko opisao kako funkcioniše sistem prisluškivanja, kakvu ulogu u tome ima BIA a kakvu Direkcija policije, ali i šta se događalo kada je 2013. godine objavljeno da je predsednik prisluškivan.

„U novembru 2013. u Sektor unutrašnje kontrole dolazi zahtev da se proveri ko je vadio listing telefona tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića. U isto vreme Vučić kaže da je rađen i listing njegovog telefona. Odmah po prijemu zahteva, izvršene su provere u Službi za specijalne istražne metode (SSIM) i utvrdili smo da u ovoj službi listing Tomislava Nikolića nije rađen. Saznajemo, ipak, da je tako nešto pokušavano u PU za Grad Beograd. Otišli smo u kontrolu. Kolege iz Odeljenja za iznude i otmice su nam pokazali predmet, odnosno operativnu obradu, u kome je planirana otmica nekog deteta. Otmicu je organizovalo lice koje se nalazilo na izdržavanju kazne u Zabeli. Taj čovek, kako su oni utvrdili, često se čuo sa ženskom osobom koja je sumnjičena da je posrednik takozvani „tiper“ i onda su kolege proveravale njene kontakte“, objašnjava Trbović za „Vreme“ i nastavlja:

„Između ostalog, primećeno je da se pojavljuje jedan broj telefona, pa se posumnjalo da vlasnik jednog od tih telefona može biti jedan od saučesnika. U PU za Grad Beograd su zbog toga pokušali da izvade listing za taj broj, ali nisu uspeli. Međutim, nakon nekoliko sati u PU Beograd došli su pripadnici BIA i rekli da je taj broj zaštićen i da ne može da mu se pristupi. Čak im nisu kazali ni da je to broj koji pripada Tomislavu Nikoliću. Izvršili smo kontrolu u PU Beograd, utvrdili o čemu se radi, ali u međuvremenu stiže zahtev da se ista takva kontrola izvrši za dva broja koja koristi Vulić, odnosno da se provedi da li je neko njemu radio listing“, prepričava Trbović.

Objašnjava dalje da oni ponovo rade sve provere i utvrđuju da niko nije vadio listing već da je Vučić razgovarao sa licima koja su bila prisluškivana, odnosno koja su bila na merama.

Foto:TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

„Jedno od tih lica bio je Goran Vesić. U razgovoru sa tadašnjim načelnikom SSIM-a Borisom Garom saznajem da su ga već pre nas zvali „sa brda“, odnosno BIA , i raspitivali se o istoj stvari, ali nije hteo da mi kaže detalje razgovora. Ta fascinacija BIA je vrlo opasna. Čak su iz OSEBS-a, prilikom redovnih susreta, upozoravali da nigde u Evropi nije praksa da se sistem za prisluškivanje nalazi u bezbednosnoj agenciji“.

Trbović je pojasnio da je Vesić bio na merama u vezi sa izvlačenjem novca iz FK Crvena zvezda jer je navodno sa Vladanom Lukićem, predsednikom kluba, Vesić imao firmu za marketing čiji je direktor bila njegova žena.

„Oni su navodno pružali nekakve usluge FK Crvena zvezda i izvlačili ogroman novac. Ta obrada je zatvorena bez podnošenja krivične prijave, zašto i kako, ne znam. To treba pitati tadašnjeg specijalnog tužioca Miljka Radosavljevića koji je meru odobrio. Uglavnom, Vesić se sa Vučićem stalno čuo telefonom. Onda Vučić izlazi u javnost sa nekim papirom i izjavljuje da njemu nije vašen listing, već je postojao zahtev UKP da mu se prisluškuje telefon. Upotrebio je, čini mi se, izraz „perfidno prisluškivanje“. Uglavnom, cela priča je bila usmerena prema Rodoljubu Miloviću, načelniku UKP da mu se prisluškuje telefon,“ objasnio je.

Služba unutrašnje kontrole je utvrdila da Milović nije potppisao ni predlog za prisluškivanje ni listing, kazao je Trbović i dodao da dokument koji je predsednik pokazivao na televiziji njima nikada nije poslao.

„Mi smo uradili potpunu kontrolu i sačinili detaljan izveštaj, utvrdili da se to nije desilo i ta priča se zaustavila. To je bila prva afera prisluškivanja koja je trebalo da bude iskorišćena kako bi se našao razlog za smenu Rodoljuba Milovića i ostalih njegovih najbližih saradnika. Izveštaj unutrašnje kontrole nije mogao da posluži u te svrhe i pretpostavljam da je Stefanović tada rešio da u MUP dovede Dijanu Hrkalović i ekipu sa prvim zadatkom, a to je uklanjane prethodnog rukovodstva krimpolicije, ali se očigledno kasnije, do danas, nastavilo sa izmišljanjem takvih i sličnih priča“, kaže Trbović.

I zaista, nakon što je ovog puta obnarodovana afera prisluškivanje, počišćen je sav „kadar“ koji je na to mesto postavio prethodni ministar policije, a danas vojni, Nebojša Stefanović.

Koga je počistila Vulinova metla?

Najpre je nekoliko meseci pred odlazak Stefanovića sa mesta prvog čoveka MUP-a smenjen Dragan Kujundžić, koji je bio načelnik Sektora unutrašnje kontrole, a na njegovo mesto, u v.d. stanju, postavljen je Svetozar Radić. I smena načelnika Policijske uprave za Grad Beograd Milana Stanića i povratak Veselina Milića na čelo beogradske policije najavili su nove promene u MUP-u na mnogim načelničkim pozicijama.

Nebojša Stefanović Foto:BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula

Slobodan Ćopić, glavni policijski savetnik u Upravi granične policije postao je Vulinov šef kabineta, umesto Katarine Tomašević, koja je tu funkciju obavljala u vreme Nebojše Stefanovića, koja od dolaska Aleksandra Vulina kao novog ministra policije nema više nijednu ingerenciju.

Siniša Cvijetić iz Prijepolja, Đura Mandić iz Sremske Mitrovice, kao i Igor Živković iz Vranja razrešeni su funkcije načelnika svojih policijskih uprava, kako je Nova.rs ranije pisala, a bivši upravnik Okružnog zatvora u Novom Sadu Mile Jandrić postavljen je za načelnika granične policije, na čijem je čelu bio Miljan Stanojević, kadar prethodnog ministra.

Foto: Printscreen/Tv Pink

Vučić je priliku da još jednom spomene „aferu prisluškivanje“ iskoristio i prilikom obislaska radova na autoputu u četvrtak 1. aprila, kada je još jednom najavio da će građani saznati sve u narednim danima.

Na pitanje i konstataciju novinara da je reč o navodnom prisluškivanju koje su sprovodili pojedinaci iz MUP-a, kada je na njegovom čelu bio sadašnji ministar odbrane Nebojša Stefanović, Vučić je rekao: „Gledaćete i videćete sve“, preneo je Tanjug.

„I sve će biti jasno. Videće se ko se ponašao pravno, a ko protivpravno, pa neka građani sami procene. Videćete u danima i nedeljama pred nama, a ja sam inače svakako gotov“, rekao je Vučić.