Na prvi pogled nikada se ne bi reklo da su se iza zidova kuće događale užasne stvari koje normalan čovek ne može ni da zamisli. Zdanje deluje kao lepa, ušuškana vikednica, dok se na kapiji ne pojave žandarmi koji i dan danas čuvaju zloglanu "klanicu".

Ko god je izabrao kuću u Ritopeku kao bazu klana Belivuk-Miljković, odlično je znao šta radi. Na pola minuta od Smederevskog puta, na obodu Ritopeka, naselja na periferiji Beograda. Nema mnogo komšija, a ni oni nisu bili svesni kakva se sve zlodela čine u podrumu koji je namenski napravljen da bude i zvučno izolovan.

Pročitajte još:

Na skretanju sa Smederevskog puta u ulici u kojoj se nalazi i kuća klana Veljka Belivuka, na jednom zidu velikim slovima piše „Livadice“ i strelica, moguće da je taj putokaz bio namenjen i članovima klana. Kuća se nalazi na odličnoj lokaciji, jedan minut do magistralnog puta koji vodi ka Beogradu, ali i relativno blizu auto-puta i desetak minuta od Dunava.

„Mnogo puta sam prolazio tuda, kada sam vozio drva, ili išao na njivu. Nikada ništa nisam ni posumnjao da kamoli video ili čuo. Sreo sam nekoliko puta neke momke ispred kuće, kako ulaze ili izlaze. Uvek su bili ljubazni, uvek bi govorili: Dobar dan“, kaže jedan od žitelja Ritopeka.

Naselje Ritopek Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pre pripadnika klana Belivuk-Miljković u kući je stanovao stariji bračni par. Kada su došli novi vlasnici, sredili su fasadu, ali izvodili su i radove u podrumu koji su pretvorili u mučionicu u kojoj je skončalo, prema navodima optužnice, najmanje 7 osoba, na najgori mogući način. Sve to je izvođeno a da niko nije pojma imao šta se dešava.

Naselje Ritopek Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Ja sam makar sto puta prošao tuda, imam njive i voćnjake tu. Kada su se oni doseili, put je asfaltiran, mislim da je to ba zahvaljujući njima, jer je pre toga tu bio tucanik. Meni je to odgovaralo. Meni su delovali kao da su deca nekih imućnih roditelja, koja tu dođu da se provedu, deca nekih bogaaša. Ni na kraj pameti mi nije bilo šta se tamo dešava“, kaže čovek koji redovno prolazi Ulicom livadice u kojoj se nalazi i kuća broj 3, poznatija u javnosti kao „klanica“ Veljka Belivuka.

Naselje Ritopek Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Sada su tamo policajci. Ponekad, kada vozim voće, stanem, pozdravim se sa njima i dam im jabuke, kajsije, šljive, šta imam. Mučenici stoje tamo po ceo dan. Posle hapšenja dolazili su ljudi da vide tu kuću, raspitivali se gde je. I to ne samo novinari, nego i znatiželjnici. Sećam se da je jedan čovek iz Sombora, koji je vozio pikap i došao nekim poslom u Beograd, rekao da je u Ritopek došao samo da vidi tu kuću“, objašnjava ovaj domaćin iz Ritopeka. Inače, u centar ovog mesta kraj Beograda, išaran je grafitima navijača Crvene zvezde, kao da Velje Nevolje i njegovih navijača Partizana, ovde nikada nije bilo.

Naselje Ritopek Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kuća će biti pod policijskom stražom sve do okončanja sudskog postupka pripadnicima klana Belivuk-Miljković bude osuđujuća. Ukoliko presuda bude osuđujuća, država će tu nekretninu oduzeti i verovatno prodati na licitaciji. Pitanje je da li će bilo ko smeti da živi u kući sa takvom istorijom, ali ako ništa drugo, može da je pretvoru u turističku atrakciju i muzej strave i užasa.

BONUS VIDEO: Odlazak Velje Nevolje i ekipe iz Specijalnog suda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare