Srdjan Lalic Veljko Belivuk Velja Nevolja
Veljko Belivuk Velja Nevolja i Srđan Lalić Foto:MUP Srbije

Iako je na saslušanju kod tužioca pokušao da se predstavi kao IT stručnjak sa završenim fakultetom, negirajući teška krivična dela koja mu se kao pripadniku klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića stavljala na teret, okrivljeni Srđan Lalić (37) je uoči početka suđenja odlučio da sve prizna. Njegovo ime vezuje se za najkrvavije zločine u kući strave u Ritopeku, a interesantno je da su postojali navodi da je bio zaposlen u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Za razliku od Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ali i pripadnika njihovog klana, čija su se imena godinama provačila u javnosti u kontekstu kriminala i navijačkih, tačnije huliganskih grupa, za Srđana Lalića javnost je saznala tek nakon hapšenja Belivuka prošle godine. Taj podatak poklapa se sa konstatacijom tužilaštva da je Lalić ranije neosuđivan, te da nema krivični dosije u policijskoj evidenciji.

Lalić, koji je inače iz Rakovice, bio je interesantan javnosti najpre jer je najškolovaniji pripadnik klana – ima završen fakultet, bavi se IT strukom, a navodno je trgovovao kriptovalutama na berzi. Od tog posla je, prema sopstvenom priznanju, mogao da zaradi 1.300 evra mesečno. Neoženjen je, nema decu, a u svom vlasništvu poseduje stan od 40 kvadratnih metara.

Foto:Nova.rs

Zbog svog umeća sa modernim tehnologijama, Lalić je u klanu bio zadužen za „Skaj“ komunikaciju, uništenje i nabavku telefona i slično. Međutim, njegove duge, veoma bizarne veštine, isplivale su na površinu zajedno sa drugim jezivim detaljima o ovoj kriminalnoj grupi.

Naime, tužilac Lalića opisuje kao jednog od najbrutalnijih pripadnika ovog klana. Tako se u optužnici može videti da je učestvovao u svim ubistvima koje se u ovom trenutku istim optužnim predlogom na teret stavljaju i da se posbno isticao po svojim morbidnim idejama.

Ritopek kuca Veljka Belivuka Velje Nevolje
Foto:MUP Srbije

Tako je, recimo, Lalić Lazara Vukićevića, jednoj od žrtava ovog klana, po naređenju Veljka Belivuka iz Crne Gore koji je putem “Skaj” aplikacije poručio: “Neka najviše pati”, peglom pržio Vukićevića u kući strave u Ritopeku, a potom mu je, zajedno sa okrivljenim Milošem Budimirom stavio gumeno crevo u usta i pustili vodu u organizam. Veruje se da je Lakićević izdahnuo usled ugušenja. Potom su njegovo telo samleli u mašini za mlevenje i bacili u Dunav.

Među kodiranim imenima koje su na “Skaju” koristili članovi grupe, posebno isticalo Lalićevo – „Beri Mils“ (Barry Mills), po ozloglašenom vođi američke bande „Arijevsko bratstvo“ koju čine rasisti i neonacisti. Tako se, u jednom dopisivanju, može videti da je upravo „Beri“ kao novitet u mučenju žrtava uveo čupanje noktiju na živo „armiračkim kleštima“.

Srđan Lalić Foto: MUP Srbije

U kontekstu jezivih detalja iz njegove krimi-biografije, interesantno je pomenuti i da su pojedini opozicioni lideri tvrdili da je bio zaposlen u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Nastavlja se suđenje

Suđenje Veljku Belivuku i njegovoj organizovanoj kriminalnoj grupi sudi se pred Specijalnim sudom u Beogradu za najteža krivična dela, a u ovoj nedelju su za potrebe pripremnog ročišta izdvojena tri dana. Konačno je završeno sa čitanjem optužnice, a preostalo je da se okrivljeni izjasne o krivici i da se izvedu dokazi koji će biti korišćeni u postupku.

Bonus video: Na obeležavanju dana BIA prikazani snimci ulaska policije u kuću u Ritopeku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare