Foto: Privatna arhiva

Posle slučaja u Elektrovojvodini Novi Sad, kada Nataša Prišić, specijalista korporativne bezbednosti u Sektoru unutrašnje kontrole sa svojim kolegama, u jednom danu, samo na dva sprata poslovne zgrade, identifikuje više od 100 radnika koji ne dolaze na posao, i kada njen direktor zaustavlja kontrolu, zaustavlja se i njeno radno angažovanje. Zbog protivljenja toj odluci, biva izopštena iz daljih poslova, ne dobija radne zadatke, njeni pretpostavljeni prekidaju komunikaciju sa njom i ona, kako kaže, narednih više od godinu dana trpi mobing „belog stola“ ali i pretnje i proganjanja. Posle oko četrnaest meseci, bez najave, saznaje da je njen radni odnos retroaktivno raskinut. Sudski postupci, koje je posle toga pokrenula, još nisu okončani.

Kada je od strane direktora obustavljen postupak unutrašnje kontrole u Elektrovojvodini, koji je sa svojim kolegama započela Nataša Prišić, o čemu je za Nova.rs govorila, zaustavlja se i njeno angažovanje u firmi. Na posao i dalje dolazi, svesna da će je bilo kakvo odstupanje od Ugovora o radu, koštati otkaza. Međutim, ponude koje joj se serviraju, prepoznaje kao pokušaj pretpostavljenih da joj se, njenom greškom, upravo to i dogodi.

Pročitajte još:

„Gledaju na sve načine da me izopšte iz sektora ali i iz Novog Sada, kako bi se cela situacija smirila. Delovanjem kojim su nastavili da se ponašaju, samo su pogoršali stvari. Ja sam u to vreme bila funkcioner Srpske narodne partije, ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, kao i njegov blizak politički saradnik. Odlučili su da me preko njega udalje iz Novog Sada, iako sam ih, mislim na Milorada Grčića i Nenada Dilberovića, ja sa njim ranije spojila zbog, kako su rekli, poslovne saradnja o kojoj ništa ne znam. Njih dvojica, a kasnije saznajem i poslanik Igor Bečić, pozivaju Popovića i traže od njega da me skloni iz Novog Sada“, priča za Nova.rs bivša koordinatorka Sektora unutrašnje kontrole u Elektroprivredi Srbije, Nataša Prišić.

Ponuda koju dobija ne biva poslovne već političke prirode, što prepoznaje kao klopku u koju treba da uđe.

„Predlog je bio da ja, na čak mesec i po dana odem u Užice. Zašto u Užice? Zbog toga što sam ja u stranci bila koordinator za Zlatiborski okrug. Pošto je tada bila jedna od izbornih kampanja, njihova ideja je bila da me Nenad Popović angažuje u kampanji, a da će oni meni dati službeno vozilo Elektroprivrede Srbije i obezbediti gorivo. To mi lično predlaže ministar Popović, uz obrazloženje da ja ne brinem i radim na kampanji. Ja sam Popoviću tada rekla: Ministre, pa ja takve koji rade to što meni nudite “lovim”. Rekla sam mu da on očigledno ne zna koordinaciju u EPS-u, da ne zna šta iza toga stoji i da je bolje da se ne petlja u to. Time bi sve nas doveli u situaciju iz koje se ne izlazi i koja im otvara mogućnost ucene i pritiska. Odbila sam da radim ono protiv čega se borim, da radim protivzakonite radnje a pre svega da radim protiv sebe. Ta ponuda je ujedno bila i mobing koji se sprovodi ka meni“, kaže Prišić.

Nataša Prišić Foto: Slavica Panić/Nova.rs

To je, kako kaže, bio drugi korak njenih pretpostavljenih, koji se i dalje njoj direktno ne obraćaju. Njeno dolaženje na posao gde samo sedi, bez radnih zadataka, traje više od godinu dana. Sve što je radila bilo je pisanje mejlova kojima se obraćala pretpostavljenima i nadležnima, tražeći obrazloženje, sastanak i razgovor. Mejlove je pisala i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Sledeći nivo koji podnosi bivaju pretnje.

„Napadaju mi na stan gde živim sa bratom i roditeljima, zastrašuju mi porodicu, lupaju na vrata i posle ponoći, nogama i šipkama udaraju u vrata, što je evidentirano i u policiji. Kružili su vozilima oko moje zgrade, jednom prilikom su mi se približili kolima na ulici jako blizu, pobegla sam. U ulazu zgrade u kojoj živim me je u tri sata popodne čekao nepoznati momak sa staklenom flašom u ruci. Ispred vrata mog stana mi je prišao i rekao: „Prekini da bauljaš, ako nastaviš, videćeš šta će ti se desiti“. To mi je u lice rekao i pobegao niz stepenice. Od svojih kolega iz Kolubare saznajem da su to prolazili svi oni koji bi se suprostavili direktorima Miloradu Grčiću i Nenadu Dilberoviću. Predsedniku sindikata su rekli da će ga “staviti u korito”, mom kolegi iz unutrašnje kontrole da će ga „polomiti“ i tako dalje. Uvek isti scenario“, svedoči Prišić.

Zbog stresa koji trpi, Nataša u jednom trenutku odlazi na bolovanje.

Foto: Privatna arhiva

Kada dolazi na kontrolu i kada lekar pokušava da joj produži bolovanje, saznaje da joj knjižica nije overena i da je skinuta sa zdravstvenog osiguranja.

„Ja odlazim u PIO fond da proverim šta se dešava i saznajem da mi je u Elektroprivredi Srbije, kako su naveli, mojom krivicom, otkazan ugovor o radu, bez upozorenja, čime su prekršeni svi zakoni. Odlazim u EPS Beograd, gde mi je po ugovoru radno mesto, da tražim dokument po kome mi je ukinuto zdravstveno osiguranje. Radnici obezbenja mi saopštavaju da mi je, po nalogu Grčića, zabranjen ulazak u zgradu. To je bio drugi pokušaj od strane poslovodstva da mi zabrane da uđem, jer su pre toga čak pozvali i policiju, što se ponivilo još jednom kasnije”, kaže Nataša.

Tog dana nije uspela da uđe u EPS u Beogradu, ali ni sledećeg dana u EPS Novi Sad, kada je došla da traži usmeno i pisano obrazloženje po kom osnovu joj je otkazan Ugovor o radu, jer nije dobila nikakvo upozorenje, nije ispoštovana procedura, niti je o odluci obavešten sindikat.

Foto: Privatna arhiva

Nataša na kućnu adresu, 1. oktobra 2020.godine, retroaktivno dobija Otkaz ugovora o radu.

Foto: Privatna arhiva

„Ja u međuvremenu od firme tražim posredovanju radi pokretanja postupka zlostavljanja na radu, sve su ignorisali. Sudski spor za mobing pokrećem 18.septembra 2020. a Otkaz ugovora o radu dobijam 1.oktobra, koji je potpisao Milorad Grčić i to na dan 27.avgust, više od mesec dana ranije. U otkazu piše da sam koristila logo firme i ukaljala njen ugled tako što se na fotografiji, objavljenoj na društvenim mrežama, vidi logo na mom random odelu. Fotografija je nastala na mom radnom mestu, na plus 40 , sa šlemom na glavi u Kolubari. Milorad Grčić, na fotografiji koja je objavljena na Google, na kojoj se vidi da sedi sa tompusom u jednoj ruci i viskijem u drugoj, dok mu iza leđa piše Kolubara i EPS, ne šteti ugledu firme? On koji je svojom nestručnošću firmu dove do kolapsa? Rečenica koja najviše “bode oči” u tom Otkazu ugovora o radu je da ja treba da budem primer, kako dalje ni jedan radnik ne treba više da se ponaša. To su protivzakonito okačili i na oglasnu tablu, bez upozorenja“, kaže ona.

Nataša Prišić Foto: Privatna arhiva

Zbog te rečenice, kako kaže, ponovo se obratila direktorima ali i predsedniku države Aleksandru Vučiću, jer tvrdi da sve što tu piše, ima suprotno značenje, te da ona koja ukazuje na korupciju i zloupotrebu položaja, treba da bude primer kako treba a ne kako ne treba raditi.

„Ja sam državi ukazala na kriminal, Vučiću sam pisala kada oni koji su bili u obavezi da me zaštite, to nisu uradili. Ni on, ni na jedan moj mejl, a bilo ih je mnogo, nije odreagovao. Svedočimo o tome da javno na televiziji govori kako će svaka žena biti zaštićena, kako će se obračunati sa kriminalom i korupcijom, sa svima koji krše zakon, bez obzira kojoj stranci pripadaju. To smo svi čuli i videli a ja sam ga pitala zašto nije reagovao kada je jednoj ženi smrću pretio njegov kadar, poslanik njegove stranke? On je na sve funkcije postavio nestručne ljude, što se pokazalo na primeru Milorada Grčića, koji je direktno odgovoran za kolaps u Elektroprivredi Srbije. Zbog toga mi nije odgovorio“, zaključuje Prišić.

Pročitajte još:

Još kaže da joj EPS nije vratio dokumenta, diplomu, nisu je razdužili sa službenom legitimacijom i sprečili je da ostvari pravo kod Nacionalne sluzbe za zaposljavanje u vidu materijalne nadoknade usled gubitka posla. Tvrdi da su je Grčić i Dilberović diskreditovali u štampi, lazima i uvredama, samo zato što im se suprotstavila i nije želela da zazmuri na kriminal. Zbog toga je tužila tri novinske redakcije i jedan portal.

EPS i dalje ćuti

Komunikaciju sa EPS-om ni na ovu temu nismo uspeli da uspostavimo. Ono što nas je pre svega interesovalo i što smo pitali EPS bilo je: Zašto je otpušten koordinator UK za nadzor poslovanja ako je poslovodstvu EPS-a, po služenoj dužnosti, kao i državi, ukazao na zloupotrebe i krivična dela u EPS-u? Pitali smo i da li je rukovodstvo EPS-a zaštitilo zaposlenu koja je ukazala na krivična dela i kojoj je, kako tvrdi, prećeno smrću od strane narodnog poslanika Igora Bečića, pri obavljanju kontrole u EPS Novi Sad? I ovog puta smo ostali bez odgovora.

Pred Prvim osnivnim sudom u Beogradu, Nataša je pokrenula spor za ostvarivanje radnih prava, vraćanje na posao i nadoknadu štete zbog nezakonitog otkaza. U Višem sudu Novi Sad, pokrenula je i radni spor vezan za zlostavljanje na radu i vršenje mobinga od strane Milorada Grčića i Nenada Dilberovića.

Sudski postupci traju više od godinu dana a njihovom odugovlačenju, kaže Prišić, doprinosi druga strana koja konstantno izbegava pojavljivane pred sudom.

BONUS video: Provlačenje kartice u EPS-u

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (15)