Sanja Malinović, konferencija za novinare Udruženja Da se zna povodom slučaja policijske brutalnosti Foto:Milica Vučković/FoNet

Majka napadnutog gej mladića Sanja Malinović rekla je da su ih danas ispred zgrade dočekala dva policajca, kako bi im uručila poziv povodom pritužbe, a komentar jednog od njih, kako navodi, bio je "samo ti to potpiši da policija ne bi imala ponovni slučaj brutalnosti".

Sanja Malinović, majka napadnutog momka, opisala je šta se dogodilo danas za N1, kada su ih ispred zgrade dočekala dva policajca.

„Po dolasku danas deca sa psihoterapije su dočekana sa dva policajca u zgradi. Jedan je bio ispred, koji je u ruci držao poziv da uruči povodom pritužbe, pa bih postavila pitanje od kada se uručuje papir u 16 časova sa sačekušom u zgradi. Odakle je poznato u kom terminu ćemo deca i ja ući u zgradu. Pri tom, to je prvi dan da smo rešili da budemo u tom stanu, a komentar koji je upućen od jednog od njih, kada nije hteo da se da potpis bez čitanja, bio je ‘samo ti to potpiši, da policija ne bi imala ponovni slučaj brutalnosti'“, navela je majka Sanja Milanović.

Kako kaže, s obzirom na to da se MUP nije oglasio i preduzeo mere povodom policijskih službenika spremna je da iznese stvari koje javnosti nisu poznate.

„Ja sam majka koja neću da ćutim. Spremna sam ukoliko se ništa ne preduzme u roku narednih sedam radnih dana da se ova lica suspenduju do okončanja postupka, da izađem javno i obelodanim i navedem sve kancelarije u kojima su se vršile ilegalne radnje“, navodi majka.

Kako ističe, primetila je da njenu porodicu neko prati.

„Još viđamo automobile, određene ljude i određene registracije“, navodi Milanović.

Dodaje da ih niko do sada nije kontaktirao, sem organizacije „Da se zna“. A na pitanje kako se oseća, kaže: „Mnogo loše. Ovde se samo radi o ljudskim pravima. Deca imaju podršku porodice, braće i sestara, nas majki. Mogu slobodno da kažem – nama je život stao. Život svih nas“, navodi.

Prema njenim rečima, do sada nisu nikada imali neprijatan slučaj ovakve vrste.

„U strahu smo za svoju bezbednost“, navodi.

Na pitanje da li je to prijavila pitala je, „kome?“.

Podsetimo, slučaj nasilja dogodio se 14. februara u Beogradu, kada je policija upala u stan jednog gej mladića i njegove cimerke na Karaburmi, a zbog dojave da poseduju drogu. Sa takvom policijskom brutalnošću se pripadnici LGBT zajednice, kao i aktivisti koji beleže napade na njih, kažu, do sada nisu sreli.

Tortura nad te dve osobe, koja je trajala više sati, i u stanu i u policijskoj stanici, naveli su iz organizacije Da se zna.

Kako je rekao Bojan Lazić iz Da se zna, policija je provalila u stan, navodno zbog prijave da se u njemu nalazi droga, ali su pretres obavljali pripadnici specijalne policije, koji su prvo vezali i oborili na zemlju dvoje cimera, a zatim im uperili oružje u glavu.

„Kada su uočili obeležja LGBT zajednice krenula je brutalnost prema njima“, rekao je Lazić i dodao da su tu policijsku ekipu vodili Strahinja Vuković i Dubravko Despotović.

Momka su vređali i nazivali pogrdnim imenima i da su mu govorili da ga treba ubiti, vređali njegovu cimerku, da su mladića dodirivali po polnom organu i njegovom glavom simulirali oralni seks, da su ih tukli i naneli im telesne povrede.

BONUS VIDEO: Istorija napada na LGBT osobe u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar