Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Protest zbog napada na dvojicu pripadnika LGBT+ zajednice u Beogradu protekao je bez incidenata, a aktivisti su ponovo zatražili hitan sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem i da policija i tužilaštvo u oba slučaja postupaju u skladu sa međunarodnim zakonima.

Mere bezbednosti su bile, kaže reporter N1, veoma rigorozne, na svakom ulazu u park su pripadnici policije, opremljeni za slučaj da dođe do nekog incidenta i jako je rigorozna provera svih koji ulaze u park.

Protest se održao na mestu gde se 28. februara dogodio napad na tri osobe – jednog gej mladića koji je izboden i strejt mladića i devojku.

Među stotinak okupljenih u parku, bile su istaknute brojne LGBT+ zastave i transparente na kojima piše „Mržnja ubija“, „Antifa“, „Mržnja nije srpska tradicija“, „Za naše živote“.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Obraćajući se okupljenima u parku Manjež putem megafona, aktivisti i organizatori rekli su da su u kontaktu sa tužilaštvom i da će pratiti slučaj, naglašavajući da su osumnjičeni privedeni i da će ih policija teretiti za pokušaj ubistva.

Dodali su da će pritiskati tužilaštvo kako bi osumnjičeni dobili najstrožu moguću kaznu zatvora, jer je to kako su ocenili, bio zločin iz mržnje.

„Hapšenje nam znači, ali hapšenja je bilo i ranije i to je samo početak. Pozivamo organe da pravovremeno reaguju, u skladu sa Članom 54a, što je zločin iz mržnje, jer ovo to jeste. Neko je nastradao zato što je voleo, a to je nedopustivo“, kazala je jedna od aktivistkinja.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Ona je navela da od „branitelja i braniteljki tradicionalnih vrednosti“ očekuje da se oglase i osude „to što su izazvali svojim narativima i svojim govorom mržnje“.

Jedan od aktivista ocenio je da je dobro što je policija uhapsila počinioce, ali da je to lečenje posledica, a ne uzroka.

„Uzrok leži u tome što dozvoljavamo i tolerišemo promovisanje najgorih ideologija koje vode direktno u nasilje. Ovo je bio pokušaj ubistva i iako je dečko preživeo, ovo je bio pokušaj ubistva i to ne smemo da zaboravimo“, kazao je on.

Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava rekla je da traže da institucije rade svoj posao.

„Ne mislimo samo na Tužilaštvo i MUP, mislimo na celokupan sistem. Ovi ljudi su napadnuti zato što su drugačiji od strane mladih nasilnika, to je jasan znak da ova država ne radi dovoljno na prevenciji i suzbijanju nasilja. Ovakva vrsta nasilja ne sme da bude prihvatljiva“, kaže ona za N1.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Ističe da je dobro što postoje navodi da će se ovaj slučaj kvalifikovati kao pokušaj ubistva, ali dodaje i da ne smemo zaboraviti na kvalifikaciju „zločin iz mržnje“.

„Odgovorni su oni koji imaju najviše moći u ovom društvu da na ove stvari reaguju. Institucije, obrazovni sistem, da reaguju vrlo jasno, decidno, bez ijednog ali na ove poduhvate“, kaže.

Protest se održao u hermetički zatvorenom parku.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

„Bezbednost jeste ugrožena, to nije upitno, međutim, ovakav visok nivo mera bezbednosti ukazuje da u našem društvu postoje grupe s kojima država ne može da izađe na kraj“, kaže Todorović.

Nekoliko desetina aktivista na početku skupa oko 18 sati, bez isticanja transparenta, prošetali su uz konstantnu pratnju policije od Prajd info centra u Ulici kralja Milana do parka Manjež, gde je 28. februara izboden jedan pripadnik LGBT+ zajednice.

Na današnji protest je pozvalo više LGBT+ udruženja nakon napada na dvojicu pripadnika te zajednice.

Organizatori su upozorili da u 19 sati u Beogradu igraju derbi fudbaleri Crvene zvezde i Partizana, pa je više grupa od po pet-šest policajaca bilo raspoređeno na putu od Terazija do parka Manjež, oko kojeg su policajci u opremi za razbijanje demonstracija.

Policija je u četvtak uhapsila dve osobe zbog napada u parku Manjež, a jednog od njih sumnjiči za pokušaj ubistva.

Drugu LGBT+ osobu, kako tvrde ta udruženja, napalo je obezbeđenje jednog beogradskog kluba.

BONUS VIDEO: Da li se pripadnici LGBT zajednice osećaju bezbedno na ulicamam Beograda?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar