Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Goran Papić, bivši zamenik načelnika Službe za organizovani kriminal (SBPOK), osuđen je zbog trgovine uticajem na 16 meseci zatvora i 10 godina zabrane rada u policiji, a pravo pitanje je da li je ova presuda zaista kazna ili, ipak, nagrada za ćutanje.

Iako delo za koje je osuđen, trgovina uticajem, zvuči skoro pa benigno, Papić je počinio ozbiljno krivično delo. On je intervenisao da se zloglasnom Marku Miljkoviću, koji je zbog svojih brutalnih zločina dobio nadimak Mesar, vrati blindirana limuzina koju mu je oduzela beogradska policija.

Marko Miljković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Tokom suđenja Papiću u Višem sudu u Beogradu isplivali su i neki „sočni“ detalji, poput toga kako je nekadašnji zamenik načelnika SBPOK navodno rekao inspektorima beogradske policije „da ne maltretiraju čoveka“ i da mu uzmu izjavu u najkraćem mogućem roku. Na kraju je automobil Miljkoviću vraćen.

Papić je zbog svog poteza osuđen na kaznu od 16 meseci zatvora i 10 godine zabrane obavljanja delatnosti (rada u policiji), a postavlja se pitanje da li je ova kazna primerena.

„Nije loše što je sudski proces završen osuđujućom presudom, ali je veliko pitanje da li će tako i ostati, jer smo svedoci da su mnogi funkcioneri i druge uticajne figure prvostepeno osužđeni, ali kasnije i pravosnažno osuđeni. Sadašnji direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak bio je prvostepeno osuđen sa bivšim ministrom Oliverom Dulićem, ali su oslobođeni, isto se dogodilo i sa Miroslavom Miškovićem, ali i mnogim drugima. Strahujem da i ovaj proces, kada prođe malo više vremena i izađe iz fokusa javnosti ne bude završen osloboađajućom presudom“, kaže za Novu penzionisani policijski inspektor i osnivač Instituta za istraživanje korupcije Kareja Siniša Janković.

Pročitajte još:

Postoji još jedan razlog zašto je, pošto je njegova krivica dokazana, Papić trebalo da bude osuđen na strožu kaznu.

„Ne može se isto tretirai nešto što uradi neki saobraćajac, ili neki inspektor koji uzme 50 evra da bi pustio nekog sitnog dilera i jedan od najviših rukovodilaca službe koja treba da se bori protiv mafije, a u stari je njihov servis. Jednostavno, delo nema istu težinu, posledice su mnogo veće, pa shodno tome i kazna treba da bude drastičnija“, tvrdi Janković.

Po mišljenju bivšeg inspektora koji je učestvovao u istrazi sporne 24 privatizacije, moguće je da je ova presuda posledica nekih zakulisnih dogovora.

„Pitanje je da li je ova presuda rezultat onoga što je Papić rekao, ali i onoga što nije rekao. On je jedino optužio svog bivšeg nadređenog Nebojšu Stefanovića, koji je tada bio ministar policije, a sada je ministar vojske. I tu imamo paradoksalnu situaciju. Na račun Stefanovića su ozbiljne optužbe izneli i Papić, ali i bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović. Bila je i čitava pobuna lokalnih odbora vladajuće stranke koji su sipali drvlje i kamenje na račun Stefanovića. I šta se dešava, on je izolovan iz stranke, ostao je bez funkcije šefa beogradskog odbora SNS i ostao je samo u predsedništvu stranke, ali je ostao ministar vojni. Nije dobar za partiju, ali je dobar za državu. Dakle stranka je važnija od države, a to se odražava i na rad policije i pravosuđa“, razjašnjava Janković.

Siniša Janković Foto:printscreen/CINS

Iako je Papiću za krivično delo pretila kazna do osam godina zatvora, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da se tereti da je vratio auto kriminalcu koji se sumnjiči za sedam likvidacija, on je dobio tek 16 meseci zatvora.

Ne treba zanemariti da je Miljković u to vreme uveliko bio označavan kao kriminalac sa dosijeom, te da je Papiću bio posao da se obračunava s organizovanim kriminalom.

Paradoks ove situacije možda najbolje ilustruju reči sudije Milana Grkinića, koji je osudio Papića.

„Imali smo u vidu da ste neosuđivani, da ste porodičan čovek, kao i korektno držanje pred sudom, ali i činjenicu da ste bili na tako visokom položaju u službi koja se bavi suzbijanjem organizovanog kriminala. Nedopustivo je da bilo ko, naročito neko na toj funkciji, pogoduje licima koja su pripadnici organizovanih kriminalnih grupa. Svedoci su potvrdili da se znalo i u to vreme da je Miljković pripadnik kriminalne grupe“, rekao je sudija.

Vrtoglavi uspeh bez diplome

Papić je, inače, u javnosti poznat kao policijski funkcioner koji je bez dana policijske škole vrtoglavo napredovao u MUP u vreme vladavine Nebojše Stefanovića, a mediji su o njemu izveštavali i zbog brutalnog prebijanja Dejana Pejovića, vlasnika restorana „Jahorina“.

Pretučen je zbog toga što je otvorio lokal u blizini restorana Milorada Papića, inače Goranovog oca.

BONUS VIDEO: Papićeva odbrana i napad na Nebojšu Stefanovića

strong>***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar