Foto: Privatna arhiva

Anesteziolog Bratisalv Stamenković, kom se sudilo za smrt pacijentkinje Jelice Panić (25) iz Paraćina, koja je pre deset godina preminula tokom ginekološke intervencije u privatnoj bolnici "Beoklinika", preminuo je nakon duge i teške bolesti, preneli su mediji. Njegovom smrću stavljena je tačka na ovaj višegodišnji postupak, jer je tužilaštvo prethodno odustalo od krivičnog gonjenja druge dvojice lekara - interniste Dragana Stanojevića i ginekologa Miodraga Stanića.

Vest o smrti Jelice Panić odjeknula je u medijima 2010, u trenutku kada se javnost još uvek živo sećala slučaja njene imenakinje Jelice Radović (19), koja je četiri godine ranije takođe preminula od posledica lekarske intervencije u privatnoj bolnici “Decedra”.

Panićeva je u junu 2010. došla u Beograd kako bi joj ugledni ginekolog dr Stanić obavio intervenciju uklanjanja ranice na grliću materice koju su joj konstatovali lekari u Paraćinu. Tokom intervencije u njegovoj privatnoj klinici “Beoklinika”, koja se nalazila u Ulici vojvode Stepe, ona je upala u komu, a nakon što je sa teškom kliničkom slikom prebačena na VMA, nakon devet dana je preminula.

Pročitajte još:

Maratonska istraga trajala je nekoliko godina, da bi 2013, uoči jedne od reforme pravosuđa, otpočeo postupak pred tadašnjim Prvim osnovnim sudom. Na optužnici su se našla sva trojica lekara koji su bili angažovani na zbrinjavanju Panićeve, a od početka suđenja oni su negirali krivicu. Gotovo decenijski postupak je, pored poslednje reforme pravosuđa, obeležila i promena nadležnosti suda, ali i nekoliko predsedavajućih sudija, pa je suđenje čak četiri puta kretalo ispočetka. Sve to je dovodilo i do čestih odloganja glavnih pretresa, što je na posletku rezultiralo da ni posle sedam godina nije doneta nikakva presuda. Umesto nje, usledila je izmena optužnice i obustava gonjenja dvoijice lekara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare