Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Vesna Lalić/Nova.rs/E-Stock/Miloš Rafailović

Pozivanje na poligraf predsednika Srbije Aleksandra Vučića, svako malo kada je neophodno da dokaže da nije umešan u velike afere koje potresaju našu zemlju, postalo je uobičajena stvar, međutim, i pored izražavanja spremnosti, još uvek nije poligrafski saslušan zbog slučaja "Jovanjica". Iako je Vučić u više navrata u medijima govorio da je na poligraf išao zbog "gluposti", a juče ponovo istakao da je jedina budala koja je prihvatila isti, poligraf zbog "Jovanjice" srpska javnost, i pored brojnih najava, još nije dočekala.

Afera „Jovanjica“, odnosno otkrivanje poljoprivrednog gazdinstva na kome je zaplenjeno skoro četiri tone marihuane 2019. godine, nije mogla da se odvija bez znanja državnog vrha. Iako se predsednikova porodica, odnosno brat Andrej Vučić, od samog početka povezivao sa aferom, on do danas nije saslušan, čak ni kao svedok u tužilaštvu.

Pročitajte još:

Ni sam predsednik Vučić nije ispitan o navodi o umešanosti njegove porodice u ceo slučaj, a ne treba zanemariti činjenicu da se sam nudio da ode na poligraf zbog afere „Jovanjica“.

“Ja sam spreman da, ako je potrebno da se i dodatno ponižavam i idem na poligraf. I ja i moj brat, da odgovorimo na svako pitanje vezano za Jovanjicu”, rekao je on ranije.

Sa druge strane, on je juče na pitanje novinarke „Pinka“ Gordane Uzelac zašto su Slaviša Kokeza, Vladimir Vuletić i Dijana Hrkalović odbili poligraf, rekao da je on “jedina budala” koja je prihvatila poligraf.

“Vuletić ceo dan priča da hoće na poligraf, a onda nije mogao. Isto tako i Hrkalović. Na to možete samo da se osmehnete, a sve je svima jasno”, istakao je on.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Ipak, interesantno je da javnost u Srbiji već dve i po godine čeka poligraf za „Jovanjicu“. Sem navoda da je spreman, predsednik se i dalje nije odlučio na taj zalogaj, iako već mesecima pljušte optužbe na njegov, ali i račun njegovog brata, povodom umešanosti u slučaj „Jovanjica“.

Pročitajte još:

Ne treba zanemariti činjenicu da, iako poligraf nije dokaz na sudu, visoki funcioneri, poput ministra policije Aleksandra Vulina, ali i sam Vučić, proteklih dana su već javno presudili Hrkalovićevoj, Vuletiću i Kokezi jer su, kako tvrde, odbili poligraf.

Podsetimo, od samog početka izbijanja afere nameće se pitanje da li je Predrag Koluvija, većinski vlasnik imanja „Jovanjica“ nakon hapšenja zvao brata predsednika Srbije, kao i da li je moguće da se proizvodnja na pomenutom imanju obavljala bez znanja državnog vrha. Andrej Vučić nije nikad saslušan povodom ovih tvrdnji, i pored krivične prijave koju je protiv njega podneo gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a sve u cilju dokazivanja nevinosti brata predsednika.

Većinski vlasnik firme “Jovanjica” Predrag Koluvija uhapšen je novembra 2019. godine sa falsifikovanom službenom policijskom ispravom kod sebe. Tada je otkriveno da se u plastenicima na imanju, čiji je vlasnik nalazi oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa.

Foto:Screenshot/Mup.rs

Sem Koluvije u ovom postupku sudi se Sergeju Mrđi, koji je u bekstvu, zatim Vladanu Živojinoviću, Branislavu Miljeviću, Zdravku Miloševiću, Stevanu Holić, Vuletu Bojoviću, Petru Živanoviću, Petru Hricaju i Bobanu Jovanović.

U januara ove godine, tužilaštvo je podiglo optužnicu i za „Jovanjicu 2“, kojoj su obuhvaćeni pripadnici BIA i VOA, zbog sumnje da su pomogala Koluviji. Nova optužnica samo je podrila sumnje da proizvodnja opojne droge nije mogla da bude realizovana bez znanja bezbednosnih službi, ali i samog vrha države.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare