Vladimir Rebić Foto:E-Stock_nenad_milosevic

I dok se mafijaške likvidacije događaju proteklih nedelja usred dana i naočigled brojnih očevidaca, Srbija nepunih šest meseci nema direktora policije. Policija je bez šefa od decembra prošle godine kada je dotadašnjem načelniku Vladimiru Rebiću istekao mandat.

Rebić je pratično funkciju direktora policije prestao da obavlja još u oktobru prošle godine, kada je na krajnje interesantan način otišao na godišnji odmor. On se na odmoru našao u periodu kada su se dešavali veliki potresi u MUP, između ostalog, kada su se događali napadi na dvojicu inspektora koji su otkrili „Jovanjicu“ – Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića. Napadi na inspektore došli su od strane vlasnika „Jovanjice“ Predraga Koluvije, kome se sudi za proizvodnju droge, a potom i samog vrha policije.

Jovanjica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Rebić je stao u odbranu policajaca i rekao da navodi Koluvije o tome da su od njega pripadnici MUP tražili da za „Jovanjicu“ optuži predsednikovog brata Andreja Vučića, nisu tačni.

Napadi na inspektore

Rebić se nalazio na odmoru baš u trenutku kada je potpisan predlog za premeštaj načelnika Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Milenkovića, koji je uhapsio Predraga Koluviju, i to na šest meseci u Odeljenje za ratne zločine. Za pomenuti premeštaj neophodan je bio i potpis Rebića.

Pročitajte još:

Ipak, nakon odmora više se nije ni vraćao u MUP, već je otišao pravo u penziju. Od tada je i upražnjeno mesto direktora policije.

Splet raznih okolnosti doveo je do toga da će mesto direktora policije još neko vreme ostati upražnjeno. Prema zakonu, direktora mora da postavi Vlada Srbije, nakon raspisanog konkursa. Ipak, kako je pisao Insajder, konkurs nije raspisan, a sve to je dodatno usporeno zbog činjenice da nije formirana Vlada zbog izbora koji su bili održani početkom aprila.

Najglasnije ime

Sa druge strane, u policijskim krugovima uveliko se spekuliše ko bi mogao da se nađe u fotelji direktora. Jedno od imena koje se sve češće pominje jeste Veselin Milić, sadašnji načelnik PU Beograd. Na mesto načelnika PU za grad Beograd postavljen je novembra 2020. godine, takoreći, to mu je bio povratak na funkciju na kojoj se svojevremeno nalazio.

Milić je karijeru započeo u SUP-u Užice 1998. Godine. Pet godina kasnije sa pozicije pomoćnika komandira SUP-a Užice biva premešten u Beograd, na radno mesto pomoćnika komandira PS Savski venac.

Veselin Milić Foto:MUP Republike Srbije

Početkom 2006. postaje komandir te stanice, a u novembru iste godine postaje načelnik Odeljenja za obezbeđenje u Policijskoj upravi za grad Beograd.

Od 2011. godine radi u Direkciji policije, da bi ga Ivica Dačić 2013. godine imenovao za načelnika PU Beograd. Tu funkciju obavljao je do avgusta 2018. godine, kada je prešao na mestu savetnika predsednika Srbije za borbu protiv korupcije i kriminala. U novembru 2020. godine, imenovan je ponovo za načelnika PU za grad Beograd.

Ivica Dačić Foto:FoNet/Zoran Mrđa

U međuvremenu, i pored ubeđivanja čelnika MUP, Srbija ne deluje kao bezbedan zemlja. Za samo nekoliko meseci bilo je nekoliko mafijaških likvidacija, a sve češće su i tuče među navijačima.

Pročitajte još:

U proteklih mesec dana dogodile su se čak dve likvidacije. Najpre je ubijen Luka Žižić, vlasnik kafića “Ritual” na Novom Beogradu, a nedugo zatim likvidiran je Luka Perenčević u improvizovanoj teretani na Banjici. Obe likvidacije dogodile su se ispred brojnih očevidaca.

Ovlašćen od Vulina

Trenutno poslove iz delokruga direktora policijem obavlja dosadašnji pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević. Kako su mediji ranije pisali, njega je za to ovlastio ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

BONUS VIDEO: Rebić sledeća „žrtva“ režima?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare