Subotica suma pozar sumski pozar
Šumski požar u okolini Subotice Foto:TANJUG/ SINISA KUPINOVIC

Planinu Crni vrh, na teritoriji Priboja koja se nalazi nadomak Zlatibora, sa druge strane reke Uvac, zahvaćena je požarom koji se od juče sve više širi. Na oko deset kilometara dalje, na teritoriji opštine Nova Varoš, izbio je novi požar, što je dodatni problem za vatrogasce.

Vatra, koja je zahvatila površinski deo šume, je na površini od blizu 100 hektara borovine na planini Crni vrh, dok su vatrogasci juče pod kontrolom držali duplo manju površinu. Na terenu su svi raspoloživi kapaciteti vatrogasnih jedinica Prijepolja, Novog Pazara i Užica.

Najveći problem stvara vetar i visoke temperature, pa je vatru skoro nemoguće obuzdati. Na svu sreću, krošnje borova nisu u plamenu ali varnice koje vetar nosi na sve strane, pale već sasušene borove iglice, travu i nisko rastinje. Delom se proširio i na sasušene okolne livade.

Vatrogasnim jedinicama informacija o požeru je stigla u ponedeljak, kada su meštani primetili vatru. Prema njihovim tvrdnjama, požar je izbio još u nedelju u popodnevnim satima.

Pročitajte još:

„Bilo je olujno nevreme i najverovatnije je udar groma izazvao požar. Pošto se podigla magla, mi nismo videli dim ni vatru na vrhu planine. Kada se u ponedeljak ujutru podigla magla, videli smo da gori šuma pa smo pozvali vatrogasce. Požar je tada već bio u ozbiljnoj fazi. Vatrogasci se bore ali vatra je uzela maha, nadamo se samo da neće stići do kuća, velika je vrućina, to je muka a i vetar. Molimo se Bogu i vatrogascima da se što pre ovo završi“, kažu za Nova.rs meštani.

Dodatni problem stvara nepristupačnost terena, pogotovo ka reci Uvac. Meštani kažu da se pojedine površine, taman kada se ugase, ponovo krenu da tinjaju. Novi problem za vatrogase je i novi požar koji se aktivirao u neposrednoj blizini, u selu Rutoši i Kratovu, koje se nalazi na teritoriji Nove Varoši, na graničnom delu sa Pribojem. Požar je na manjoj površini ali je istog karaktera, prizemni je i zahvatio je nisko rastinje šume pa vatrogasci pokušavaju da ugase i ovaj požer.

Kako Nov.rs saznaje, lokalno stanovništvo je bezbedno, objekti još uvek nisu ugroženi ali borba sa vatrom nije ohrabrujuća. Visoka temperatura i jak vetar, najveći su roblem vatrogasnim jedinicama.

Gust dim širi se na sve strane a miris paljevine oseća se u vazduhu u svim okolnim opštinama pa i gradu Užicu koji je udaljen oko 100 km. Građani od ranog jutra komentarišu i pozivaju vatrogasnu službu, kako bi dobili informaciju, odakle dolazi miris paljevina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare