Niš: Četiri neoprostive greške direktora Gerontološkog centra

Hronika 14. apr. 202010:27 > 10:48
Podeli:
Foto: Mic.org.rs

Nišlija M. S. (47), direktor Gerontološkog centra u tom gradu koji je uhapšen jer je dozvolio da se 140 korisnika centra zarazi korona virusom, potpuno svesno načinio je bar četiri koraka kojima je doveo u opasnost živote najosteljivije grupe građana smeštenih u njegovoj ustanovi.

Kako Blic saznaje od izvora upoznatog sa istragom, M. S. najpre nije blagovremeno obavestio nadležne kada je dobio informaciju o potvrđenom virusu kod korisnika doma.

Ako bi se takav potez možda i mogao zavesti kao „propust“, sledeća tri očigledno, objašnjava naš izvor, ukazuju da je uhapšeni VD direktor Centra znao šta radi i da takvi potezi nikako ne mogu biti u skladu sa zakonom i preporukama struke u najdramatičnijem periodu epidemije korona virusa u Srbiji. Prema našim saznanjima, M. .S., naime, nakon što nadležne nije obavestio o „proboju“ zaraze, nije ni zabranio posete – iako imao jasnu informaciju o tome da u njegovom Centru postoje obolele osobe.

Osim toga, on nije zabranio, odnosno ograničio ni kolektivni ručak koji su korisnici Centra imali zajedno, zbog čega se, nema sumnje, virus dodatno proširio u ustanovi.

„Na kraju, M. S. je insistirao na tome da se ne izveštava o tome da korisnici Centra imaju povišenu temperaturu“, kaže izvor.

Podsećamo, direktor Gerontološkog centra u Nišu uhapšen je zbog sumnje da kao ovlašćeno lice, nije preduzeo sve neophodne mere i radnje kako bi sprečio širenje zarazne bolesti Kovid-19, usled čega je u ovoj ustanovi zaraženo 140 korisnika usluga i četvoro zaposlenih.

„Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Bezbednosno- informativnom agencijom i Višim javnim tužilaštvom u ovom gradu, uhapsili su M.S. (1973) iz Niša zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teško delo protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom prenošenje zarazne bolesti“, saopštila je PU Niš.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Podsetimo, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja oglasilo se saopštenjem na zvaničnom sajtu u subotu 11. aprila popodne, „da je u Gerontološkom centru Niš 25 korisnika testirano na Kovid 19, od čega je kod šest potvrđeno prisustvo virusa, a da se kod 19 rezultati očekuju tokom nedelje“.

„Preostali 231 korisnik ove ustanove nema simptome virusa. Svi korisnici kod kojih se sumnja na prisustvo korona virusa smešteni su u karantin, a od večeras ova ustanova biće u potpunoj izolaciji, uključujući i zaposlene u njoj“, saopštili su pre dva dana iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

 

Komentari

Vaš komentar