Foto: Društvene mreže

Fotografije pacijentkinje iz privremene kovid bolnice u „Štark areni" ne potiču sa sistema video-nadzora i načinila ih je nepoznata osoba verovatno mobilnim telefonom i zatim objavila na društvenoj mreži, a Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podneo je krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu - Posebnom odeljenju za visokotehnološki kriminal.

Poverenik je povodom pojavljivanja fotografije pacijentkinje iz privremene kovid bolnice u „Štark Areni“ na društvenim mrežama i u medijima, prikupio sve potrebne informacije od privrednog društva „Arena Beograd“ d.o.o.

„Na osnovu prikupljenih informacija utvrđeno je da navedene fotografije ne potiču sa sistema video-nadzora, koji je instaliran u ovom objektu, već da ih je sačinila nepoznata osoba drugim uređajem, verovatno mobilnim telefonom, a zatim objavila na društvenoj mreži“, navodi se u saopštenju.

Na ovakav način izvršena su krivična dela neovlašćeno fotografisanje iz člana 144. Krivičnog zakonika i neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka iz člana 145. KZ.

Gonjenje za ova krivična dela preduzima se po službenoj dužnosti, ukoliko je dela učinilo službeno lice u vršenju službe, a u drugim slučajevima po privatnoj tužbi.

S obzirom na sve ove okolnosti, kao i na činjenicu da je krivično delo učinjeno putem društvene mreže, Poverenik je podneo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu – Posebnom odeljenju za visokotehnološki kriminal, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare