Suđenje, sudjenje,
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Apelacioni sud u Beogradu povećao je, u skladu sa zakonskim odredbama o ranijoj osuđivanosti, za po godinu i više dana zatvorske kazne na koje su bila osuđena dvojica Podgoričana i jedan Banjalučanin koji su u februaru 2020. bili uhapšeni u beogradskom hotelu "Kraun plaza", kada je na krovu hotela pronađen pištolj.

Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu iz februara prošle godine pa je Miljanu Miliću (28) iz Podgorice povećana kazna sa dve na tri godine zatvora i to zbog nedozvoljenog nošenja pištolja, odnosno zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Nemanji Mišuroviću (36) takođe iz Podgorice i Slaviši Kačavendi iz Banjaluke (43) kazne su sa 14 meseci zatvora povećane na dve godine, odnosno dve godine i 10 meseci, zbog krivičnog dela pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Bojan Ajkoviću iz Podgorice (36) oslobođen je optužbi za ovo krivično delo.

Trojica osuđenih se sada brane sa slobode.

U obrazloženju odluke Apalacionog suda navodi se da se osnovano izjavljenom žalbom Višeg javnog tužioca u Beogradu ukazuje da prvostepeni sud nije dao adekvatan značaj ranijoj osuđiivanosti okrivljenih pa im nije pravilno odmerio visine kazne, zbog čega je taj sud preinačio prvostepenu presudu u pogledu odluke o krivičnoj sankciji.

Ovo je posebno ukazao za Kačavendu i ukazao na odredbu zakona kojom je propisano da će za krivičo delo učinjeno sa umišljajem, za koje je propisana kazna zatvora, sud izreći kaznu iznad polovine raspona propisane kazne pod sledećim uslovima: ako je učinilac ranije dva puta osuđen za krivična dela učinjena sa umišljajem na kaznu zatvora od najmanje godinu dana i ako od dana od puštanja učinioca sa izdržavanja izrečene kazne do izvršenja novog krivičnog dela nije proteklo pet godina.

Ova grupa je bila uhapšena početkom februara 2020. godine, a prilikom pretresa na tehničkoj etaži hotela pronađen Milićev pištolj, koji je bacio kroz prozor hotelske sobe nakon što je dobio upozorenje o dolasku policije u hotel od druge dvojice.

Mediji su tada pisali da su oni pripadnici kriminalnih klanova, i da su se našli u beogradskom hotelu, kako bi planirali krivična dela.

BONUS VIDEO: Uhapšen osumnjičeni iz Leskovca zbog posedovanja 50kg marihuane

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar