Ritopek kuća, Veljko Belivuk, Velja Nevolja kombo
Foto: Nova.rs, Printscreen

Policija je, prema navodima iz optužnice koja je podignuta protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i 29 pripadnika njihove kriminalne grupe, mogla da spreči čak nekoliko likvidacije tog klana, s obzirom da su se pojedini okrivljeni nalazili pod merema Bezbednosno-informativne agencije (BIA) u vreme tri ubistva.

Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK), po svemu sudeći, ne daje odgovore na brojna pitanja, pa i na ono zbog čega Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nije sprečilo tri likvidacije ako su već pojedini članovi kriminalnog klana, u prvoj liniji vođa grupe Veljko Belivuk, bili na merama bezbednih službi.

Pročitajte još:

Iz poduže liste dokaza u optužnici tužioca Mladena Nenadića navodi se da je Belivuk bio prisluškivan od septembra prošle godine, a podsetimo, čak tri likvidacije su se dogodila od tog perioda do kraja 2020. godine.

Reč je o ubistvima Lazara Vukićevića, koji je likvidiran 14. oktobra, zatim Zdravka Radojevića 10. novembra, i Milana Ljepoje 9. decembra prošle godine.

Interesantno je da je čak i kamera BIA snimila kako Belivukova grupa dovozi poslednju žrtvu, Ljepoju u kuću u Ritopeku, odakle više nikada ne izlazi.

Zbog čega su bezbednosne službe dopustile da se pred njihovim očima dogode brutalne likvidacije, ostalo je nejasno.

Bivši policajac Milan Dumanović, koji je radio u Odeljenju za tajno praćenje i dokumentovanje Službe za specijalne istražne metode pri Upravi kriminalističke policije, kaže za Nova.rs da je neophodno da neko snosi odgovornost iz nadležne službe za pomenute propuste.

„Trebalo bi da neko odgovara, ali je teško izvodljivo da će tako nešto da se dogodi. Trebalo bi da svi odgovaraju koji su znali šta se dešava, a nisu na vreme reagovala“, kaže Dumanović.

Milan Dumanović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ističe da i je za delovanje klana Belivuk-Miljković znalo mnogo ranije nego što se to navodi u optužnici.

„Ono što ja mogu da potvrdim jeste da je čitav MUP, a posebno UKP, znao još od 2016. godine šta radi grupa Veljka Belivuka, i niko nije reagovao. Sve je to vezano za činjenicu da je ova grupa imala podršku najviših političkih funkcionera, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem“, kaže bivši policajac i dodaje:

„Ipak, imajući u vidu sve okolnosti i šta smo se doživeli prethodnih godina pod ovim režimom, teško je za očekivati da će neko da odgovara zbog ovog. Najpre bi trebalo da odgovara Vučić, a zatim i svi drugi činioci iz BIA, MUP i ostalih organa“, navodi Dumanović.

Foto: Printscreen/Pink, MUP

Podsetimo, optužnica protiv kriminalnog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića podignuta je nedavno, a grupa se tereti za pet likvidacija: Aleksandra Gligorijevića, Gorana Veličkovića, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje.

Između ostalog, terete se i za silovanje mladića na stadionu u Humskoj, kao i nelegalno rasturanje droge i oružja.

Većina dokaza pribavljena putem „Skaja“

Pripadnici klana Belivuk-Miljković komunicirali su putem šifrovane komunacije „Skaj“. Upravo najveći deo dokaza pribavljen je zahvaljujući evropskim policijima, koje su uspele da razbiju šifrovanu komunikaciju. U porukama preko „Skaja“ okrivljeni su, prema navodima optužnice, slali tela izmasakriranih žrtava.

Upravo pomenute fotografije jedan su od glavnih aduta tužilaštva protiv pomenute grupe.

BONUS video: Dovođenje Belivuka na JNA

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar