Ritopek kuća, Veljko Belivuk, Velja Nevolja kombo
Foto: Nova.rs, Printscreen

Veljko Belivuk i Marko Miljković imali su do detalja razrađen plan mamljenja svojih žrtava da dođu na sastanak sa pripadnicima njihovog klana, nudeći im povoljne cene za kupovinu oružja, droge, blindiranih automobila, ali i informacijom da će likvidirati Belivuka.

Načini na koje su Belivuk i Miljković radili opisani su u optužnici u koju je portal „Nova.rs“ imao uvid. Koliko su planovi bili razrađeni do detalja može se videti i po porukama koje su razmenjivali međusobno.

Pukija namamili pričom o jeftinoj drogi

Prva žrtva Belivukovog klana, makar prema navodima optužnice, Aleksandar Gligorijević Puki je odavao saznanja o kretanju i planovima pripadnika kriminalne grupe, a navodno je planirao i da hicem iz snajpera presudi Belivuku.

Foto:Nova.rs

Saznavši to, Belivuk je zajedno sa svojim ljudima smislio plan kako da namame Gligorijevića, kog u međusobnoj komunikaciji putem kriptovanih telefona nazivaju „Ronin“. Namamili su ga pričom da se u Beton hali u Karađorđevoj sastane sa Markom Budimirom.

Sastali su se oko 12.00 časova, Gligorijević je seo u njegov automobil i zajedno su se odvezli do Ritopeka, u kuću okrivljenog Vlada Draganića koja se u medijima nazivala i „kuća strave“.

Tamo su ga sačekali Belivuk, Vlade Draganić, Nikola Spasojević, Nebojša Janković, Srđan Lalić koji su po prethodnom dogovoru stigli ranije tog jutra. Ubili su Gligorijevića, navodi se u optužnici, a zatim su njegovo telo isekli na komade.

Izmasakrirano telo, na kom su urezali reč “ izdaja“ su fotografisali, a zatim su ga samleli u mašini za meso. Potom su ga bacili u Dunav, a Gligorijevićeve lične stvari su potopili u benzin i zapalili, a prostor obrisali hemikalijama kako bi uklonili sve tragove. ž

Gligorijevićev otac ispričao je kasnije da ga je na sastanak odvezao izvesni Marko kom ne zna prezime. Tom Marku ostavio je svoje mobilne telefone, a sa sobom je poneo samo „Skaj“. Isti dan kada je Aleksandar nestao, njegov drugar Marko je došao u Odžake gde živi, doneo im torbe sa garderobom njegovog sina i dva telefona koje su posle dali policiji.

I iz konverzacija koje su predstavljene u optužnici, vidi se na koji način je namamljen Gligorijević.

Budimir: „Kad se viđamo sutra“, „Hoćeš u 13 da se nađemo?“

Puki: „Može buraz, nosim samo Sky“

Budimir: „Hoćeš kod Hitne pomoći… ponesi marker“

Puki: „Može“

Budimir: „Aj tamo kad prođeš nadvožnjak, kod Hitne ka stadionu te kupim“.“Jel si se dogovorio sa onim za skank“

Puki: „Večeras će doći“

Budimir: „Aj dogovori da tamo budemo kod njega oko 15, završimo travu i idemo tamo pravo“

Goksija mamili pričom o jeftinom oružju

Druga njihova žrtva, koju su života lišili 3. avgusta 2020. godine, bio je Goran Veličković zvani Goksi. Veličkovića, koji je takođe bio navijač, kobnog dana je bio sa suprugom na porodičnom ručku, a ona ga je, prema sopstvenom svedočenju, u pola 5 dovezla ispred „Euromedika“ u Višegradskoj ulici. Rekao joj je da će se vratiti kući brzo, da će ga dovesti drugar sa kojim treba da se sastane ili taksi.

Goran Veličković Goksi Foto: Privatna arhiva

U Višegradskoj ga je pokupio „smart“ automobil i odvezli su se do njihve u blizini Smederevskog puta u blizini Ritopeka, gde su ih po dogovorenom planu čekali Janković i Đurić, glumili prodavce oružja, a koje su dovezli u „pik apu“.

Veličkovića su namamili tako što su mu poslali fotografije dva pištolja koje je navodno trebalo da kupi za 1200 evra. Na njivi ih je čekao okrivljeni Nebojša Janković koji se predstavio kao prodavac oružja „Matori“, a sastanku je prisustvovao i Nemanja Đurić.

Na 10 metara od mesta sastanaka, u kukuruzu, čekali su Belivuk, Dejan Tešić, Srđan Lalić i Miloš Budimir. Uloga Nemanje Đurića bila je da savlada Veličkovića kada se približi vozilu. Kada je prišao da vidi oružje, iz kukuruza su sa fantomkama na glavi izašli Belivuk i drugi i povikali: „Policija, policija“. Ugurali su ga vezanog u tovarni deo vozila i odvezli u Ritopek gde su ga mučili, čupali mu notke, terali da oda informacije koje ima, uzali su mu „kriptu“ i naterali ga da ga otključa.

Fotografije njegovog izmasakriranog tela, sa urezanim „Korać p…“ na leđima, međusobno su delili ali i sa NN licima uz poruku: „Vidi, lutko, Meksiko usred Beograda“.

Vukićevića namamili pričom o Belivuku

Dok su Belivuk i Miljković bili u Crnoj Gori zajedno sa Nebojšom Jankovićem, realizovano je ubistvo Lazara Vukićevića iz Beograda, piše u optužnici. Koristili su kriptovani telefon koji su prethodno uzeli od Mila Radulovića, visokopozicioniranog pripadnika suprotstavljane grupe, sa kojom je Vukićević blisko sarađivao.

Ritopek kuca Veljka Belivuka Velje Nevolje
Foto:MUP Srbije

Lažno se predstavljajući Miljković mu je poslao poruku da je Belivuk otet i da ga treba likvidirati. Lazar je prihvatio da ide da muči Belivuka i sastanak je zakazan za 20.30 sati u Radničkoj ulici u Beogrfadu. Tada je Lazaru rečeno da ide, da ga čekaju ljudi, a sastao se sa Nemanjom Đurićem. Plan je bio da zajendo sa Vukićevićem pokupe i Aleksandra Šarca, ali se u prepiskama sa „Skaj“ telefona vidi da se od toga odustalo jer je Šarac najverovatnije nešto posumnjao.

Vezali su ga, a po naredbi Belivuka i Miljkovića da budu posebno surovi, tukli su ga, mučili, sve dok ga nisu ugušili crevom sa vodom koji su mu gurnuli u grlo.

Iz međusobne konverzacije Belivukovih ljudi vidi se i da je Vukićević sa sobom imao pištolj koji je pokušao da upotrebi kada su ga napali, ali su ga savladali.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zdravko i preškrabani grafit

U prepiskama na Skaj telefonima u koje je tužilaštvo imalo uvid Zdravko Radojević se dopisuje sa NN licem kom se žali na to što je grafit posvećen njegovom pokojnom bratu u Kotežu preškraban. Besan zbog toga najavljuje da će se obračunati sa Belivukovom grupom u čemu mu, po svemu sudeći, pomaže Nemanja Lakićević, Zdravkov prijatelj.

Bojan Hrvatin u svom detaljnom iskazu u tužilaštvu navodi da su za priliku mamljenja navijača iz Koteža čak izazvali i sudar kako bi videli da li ima pratnju. To se, kaže Hrvatin, zvalo „kontra pratnja“. Po dolasku u kuću u Ritopeku najpre su mu dali da opipa municiju i jedna pištolj koji će kasnije iskoristiti za fingiranje napada na kuću Budimira.

Uveli su ga u „klanicu“, kako su zvali skrivenu prostoriju, a onda su ga je Belivuk prema optužnici udario sekirom i tako mu odsekao glavu. Po uigranom sistemu su telo raskomadali, a zatim su odeću spalili, dok su ostatke bacili u Dunav.

Podsećanja radi, optužnica je podignuta protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Srđana Lalića, Miloša Budimira, Marka Budimira, Nebojše Jankovića, Vlada Draganića, Bojana Hrvatina, Dejan Tešića, Nikole Spasojevića, Nemanje Đurića, Nemanje Lakićevića, Marka Andrića, Vlade Georgieva, Aleksandra Vučeljića, Milovana Tadića, Filipa Ivanovskog, Željka Kodžića, Slađane Sekulić, Borisa Karapandžića, Nikole Stefanovića, Vladimira Greka, Aleksandra Šćepanovića, Alekse Šejića, Mijata Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, Alekse Dunjića, Vojislava Đorđevića, Alekse Stošića, Vladimira Dimitrijevića.

Bonus video: Dovođenje Veljka Belivuka na stadion

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar