Nataša Prišić i EPS Foto:Slavica Panić/Nova.rs/Promo

Nakon što je bivša zaposlena Elektroprivrede Nataša Prišić u nekoliko tekstova iznela svoja saznanja o zloupotrebama i afere prisluškivanje u EPS, portal Nova.rs pokušao je da dobije odgovore na sve navode koje je ranije iznela naša sagovornica. Iz EPS su potvrdili ranija saznanja našeg portala da je Sektor za unutrašnju kontrolu i bezbednost ugašen u međuvremenu.

„JP EPS obaveštava tražioca informacije da radno mesto pod nazivom „Koordinator UK za nadzor poslovanja“ nije bilo predviđeno Pravilnikom o organizaciji i Sistematizaciji poslova u ovom javnom preduzeću, a zaposlenom koji je obavljao poslove radnog mesta „Koordinator za praćenje rada na otklanjanju nepravilnosti utvrđenih postupkom unutrašnje kontrole“ otkazan je ugovor o radu po osnovu koji je predviđen Zakonom o radu („Službeni glasnik RS“ br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 Odluka US, 113/2017 i 95/2018 – autentično tumačenje) i Posebnim kolektivnim ugovorom za Elektroprivredu Srbije („Službeni glasnik RS“ br.15/2015, 38/2018 i 16/2021).

JP EPS obaveštava tražioca informacije da EPS Novi Sad ne postoji kao organizaciona celina u ovom javnom preduzeću, te stoga i ne poseduje traženu informaciju. JP EPS obaveštava tražioca informacije da zaposleni Milorad Grčić obavlja poslove radnog mesta „Koordinator za saradnju sa gradovima i opštinama i društveno odgovorno poslovanje“, Kancelarija za saradnju sa gradovima i opštinama i društveno odgovorno poslovanje, Poslovi kojima neposredno upravlja direktor JP EPS, a zaposleni Nenad Dilberović obavlja poslove radnog mesta „Pomoćnik koordinatora za saradnju sa gradovima i opštinama i društveno odgovorno poslovanje“, Kancelarija za saradnju sa gradovima i opštinama i društveno odgovorno poslovanje, Poslovi kojima neposredno upravlja direktor JP EPS. JP EPS obaveštava tražioca informacije da je po osnovu Odluke o izmenama i dopunama Odluke o osnovama unutrašnjeg organizovanja Elektroprivrede Srbije (JP EPS broj 12.01.160731/1-2022, od 16. marta 2022. godine) prestao da postoji Sektor za unutrašnju kontrolu i bezbednost“, navodi EPS u odgovoru.

računi komunalije
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„JP EPS obaveštava tražioca informacije da u evidenciji sudskih sporova koje vodi ovo javno preduzeće ne postoje sudski sporovi po navedenim osnovama. JP EPS obaveštava tražioca informacije da su informacije koje se odnose na postupak sprovođenja svih javnih nabavki u ovom javnom preduzeću dostupne i javno objavljene na internet stranici Portala javnih nabavki. JP EPS obaveštava tražioca informacije da se za informaciju traženu pod alinejom broj 12 zahteva obrati Tužilaštvu za organizovani kriminal, a da ovo javno preduzeće postupa po zahtevima svih nadležnih državnih organa“, navodi se u odgovoru.

Pročitajte još:

Podsetimo, Prišićeva, bivša zaposlena u Sektoru unutrašnje kontrole i bezbednosti EPS, kojim je rukovodio Nenad Dilberović, istakla je da se navodno prisluškivanje zaposlenih u prostorijama na Ceraku odvijalo upravo po nalogu Dilberovića. Istakla je da je reč o prostoriji koja je bila opremljena najsavremenijom tehnologijom, u šta se, kako tvrdi, uverila jednom prilikom. Prišić je navela da je postojala još jedna prostorija namenjena za to – „Tvrđava“.

Govorila je i o zloupotrebama, zbog čega je trpela posledice na poslu.

Pitanja koja je naš portal uputio EPS bila su sledeća:

1. Da li je rukovodstvo EPS-a kaznilo počinioce, tj. zaposlene otkrivene postupkom Unutrašnje kontrole (UK) u Novom Sadu u krivičnim delima:Zloupotreba ID kartica,storniranje računa velikim potrošačima ali i potkradanje stanovništva korekcijom računa zbog neredovnog očitavanja brojila?

2. Zašto je otpušten koordinator UK za nadzor poslovanja koji je poslovodstvu EPS-a, po službenoj dužnosti, kao i državi ukazao na zloupotrebe i krivična dela u EPS-u?

3. Da li je rukovodstvo EPS-a zaštitilo zaposlenu (Natašu Prišić) koja je ukazala na krivična dela i kojoj je, kako tvrdi, prećeno smrću pri obavljanju kontrole u EPS Novi Sad od strane Narodnog poslanika Igora Bečića?

4. Kako su sankcionisani zaposleni u EPS Novi Sad koji su otkriveni da se ne javljuju na radnom mestu kao i počinioci koji su učestvovali u tome u EPS Novi Sad a otkriveni postupkom unutrašnje kontrole?

5. Da li je istina da je EPS NS oštećen za 80 miliona kupovinom diploma i školovanjem zaposlenih nepotrebnih kadrova u EPS-u Novi Sad, kao što su: košarkaški treneri, modelari obuće,stomatolozi, DIF-ovci…i da li možete da nam dostavite imena privatnih fakulteta iz Novog Sada na kojima su stekli diplome, kao i spiskove zaposlenih sa kupljenim diplomama?
gde sede i na kojim poslovima su trenutno bivši direktor Milorad Grčić i Nenad Dilberović, direktor unutrašnje kontrole EPS-a, posle afere koja se dogodila, energetskog kolapsa i ugrožavanja nacionalne bezbednosti?

6. Da li je sektor za unutrašnju kontrolu, bezbednost i nadzor poslovanja ugašen stupajući na funkciju v.d. direktora EPS-a Miroslava Tomaševića?

7. Da li i kako su kažnjeni u EPS-u Miroslav Parović, direktor odseka tada za tehničke usluge Novi Sad kao i Goran Čelar, šef istoimenog odseka, za učinjena krivična dela storniranja računa velikim potrošačima (SUR THE PUB) od preko 300.000 dinara mesečno? (Zloupotrebe otkrivene unutrašnjom kontrolom EPS-a). Da li je tačno da nisu odgovarali disciplinski ni krivično nego su premešteni na mesto šefova u ogranke EPS Žabalj i Srbobran?

8. Sa koliko zaposlenih EPS vodi sudske sporove za neodgovorno i neprofesionalno ponašanje prema njima od strane Grčića i poslovodstva bivšeg EPS-a?

9. Da li je istina da je u prostorijama EPS, na Ceraku u Beogradu, od nadležnih organa, otkrivena oprema za prisluškivanje, tj. tajni prislušni centar, kao i u Kolubari pod imenom Tvrđava?

10. Da li je EPS i u čije ime učestvovao u nabavci opreme za prisluškivanje?

11. Da li je Tužilaštvo za organizovani kriminal upoznato sa aferom prisluškivana a ako jeste (imamamo informacije da je tako) i da li EPS sarađuje u otkrivanju počinilaca?“

Postupajući po navedenom zahtevu, JP EPS u zakonom propisanom roku, da za pitanja pod alinejama 1,3,5,8 i 10, ovo javno preduzeće nije nadležno, te je potrebno da se za ista obrati nadležnim državnim organima.

Odgovori EPS

Na ova pitanja od strane JP „Elektroprivreda Srbije“ dobili smo sledeći odgovor:

Pročitajte još:

„JP EPS obaveštava Tražioca informacije da radno mesto pod nazivom „Koordinator UK za nadzor poslovanja“ nije bilo predviđeno Pravilnikom oorganizaciji i Sistematizaciji poslova u ovom javnom preduzeću, a zaposlenom koji je obavljao poslove radnog mesta „Koordinator za praćenje rada na otklanjanju nepravilnosti utvrđenih postupkom unutrašnje kontrole“ otkazan je ugovor o radu po osnovu koji je predviđen Zakonom o radu („Službeni glasnik RS“ br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 Odluka US, 113/2017 i 95/2018 – autentično tumačenje) i Posebnim kolektivnim ugovorom za Elektroprivredu Srbije („Službeni glasnik RS“ br.15/2015, 38/2018 i 16/2021). JP EPS obaveštava Tražioca informacije da EPS Novi Sad ne postoji kao organizaciona celina u ovom javnom preduzeću, te stoga i ne poseduje traženu informaciju. JP EPS obaveštava Tražioca informacije da zaposleni Milorad Grčić obavlja poslove radnog mesta „Koordinator za saradnju sa gradovima i opštinama i društveno odgovorno poslovanje“, Kancelarija za saradnju sa gradovima i opštinama i društveno odgovorno poslovanje, Poslovi kojima neposredno upravlja direktor JP EPS, a zaposleni Nenad Dilberović obavlja poslove radnog mesta „Pomoćnik Koordinatora za saradnju sa gradovima i opštinama i društveno odgovorno poslovanje“, Kancelarija za saradnju sa gradovima i opštinama i društveno odgovorno poslovanje, Poslovi kojima neposredno upravlja direktor JP EPS.

računi komunalije
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

JP EPS obaveštava tražioca informacije da je po osnovu Odluke o izmenama i dopunama Odluke o osnovama unutrašnjeg organizovanja Elektroprivrede Srbije (JP EPS broj 12.01.160731/1-2022, od 16. marta 2022. godine) prestao da postoji Sektor za unutrašnju kontrolu i bezbednost. JP EPS obaveštava tražioca informacije da u evidenciji sudskih sporova koje vodi ovo javno preduzeće ne postoje sudski sporovi po navedenim osnovama. JP EPS obaveštava tražioca informacije da su informacije koje se odnose na postupak sprovođenja svih javnih nabavki u ovom javnom preduzeću dostupne i javno objavljene na internet stranici Portala javnih nabavki“, navodi se u odgovoru EPS i dodaje:

„JP EPS obaveštava tražioca informacije da se za informaciju traženu pod alinejom broj 12 zahteva obrati Tužilaštvu za organizovani kriminal, a da ovo javno preduzeće postupa po zahtevima svih nadležnih državnih organa. Ovo obaveštenje se dostavlja putem elektronske pošte na adresu navedenu u zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja, bez troškova“, piše u odgovoru upućenom Nova.rs.

O aferi prisluškivanje i zloupotrebama

Podsetimo, u ranijim izjavama datim za Nova.rs, Nataša Prišić, koja je kao specijalista korporativne bezbednosti bila zaposlena u Sektoru unutrašnje kontrole i bezbednosti Elektroprivrede Srbije, govorila je o zloupotrebama položaja rukovodilaca preduzeća, storniranju računa, kupovini diploma, zaposlenima koji se nisu pojavljivali na poslu kao i o mobingu ali tome kako je ostala bez posla. Pre toga, kako kaže, kada je videla da se u sektoru u kome radi, vrše krivična dela, tražila je da istupi iz Unutrašnje kontrole (UK), jer nije želela da učestvuje u kriminalu o kome joj je naređeno da ćuti.

Nataša Prišić Foto: Privatna arhiva Nataše Prišić

Problem je bio, a kako tvrdi, što je 2019. godine otkrila tajni prislušni centar na Ceraku, gde su se nalazile izmeštene prostorije UK. Prišić kaže da je ranije postavljala pitanje zašto su te prostoruije bile izmeštene kada se prostorije UK nalaze u Blakanskoj 13 u Beogradu i u Carice Milice, gde je bila druga služba. Prislušni centar na Ceraku videla je kada sa kolegama sa te lokacije trebala da krena na teren.

BONUS video: Provlačenje kartica u EPS

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (4)