Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Pet članova kriminalne grupe koja je izdavala lažna dokumenta pripadnicima kavačkog i škljarskog klana, uhapšena je u Zagrebu. Oni su za godinu dana na ovaj način zaradili oko 240.000 evra. Deo grupe su bila i dva brodsko-posavinskih policajaca, ali i jedna advokatica.

Među klijentima ove kriminalne grupe, kako prenose hrvatski mediji, bili su i državljani Srbije.

Crnogorski „Dan“ prenosi da je kriminalne grupa pala u akciji „Sigilum“, kao i da su među članovima bila i dva policajca i jedna advokatica.

Oni su osumnjičeni da su državljanima Srbije i Crne Gore, kao i pripadnicima dva ozloglašena crnogorska klana, omogućavali da na osnovu falsifikovane dokumentacije steknu hrvatske pasoše, ali i italijanske i hrvatske pasoše.

Hrvatska policija je saopštila da je od početka 2019. godine do novembra 2020. godine ova grupa na falsifikovanju dokumenata zaradila oko 240.000 evra.

Pripadnici škaljarskog i kavačkog klana koji su od ove grupe nabavljali lažna dokumenta koristili su ih kako bi sakrili svoj identitet i bez problema prelazili granice. Ovo im je omogućavalo da krivična dela izvršavaju i na teritorijama drugih država i nakon njih lakše „nestanu“.

Kriminalnu grupu navodno je okupio muškarac star 49 godina i on je sa, zasad nepoznatim, članovima grupe, posredstvom drugog osumnjičenog, angažovao dvojicu brodsko-posavinskih policajaca koji su vadili podatke iz informacionog sistema MUP-a o hrvatskim državljanima kojima nisu izdavane lične karte i pasoši, objavio je Jutarnji list.

Prema navodima hrvatskih medija, na osnovu tih podataka iz službenih evidencija MUP-a, prvoosumnjičeni je preko nepoznatih osoba nabavljao lažne hrvatske, italijanske i španske pasoše, kao i druga dokumenta sa originalnom fotografijom osobe koja podnosi zahtev.

Nakon toga, organizovao je dolazak kupaca pasoša u Hrvatsku, kao i njihov boravak.

Advokatica je, u većini slučajeva, klijentima pružala pomoć kod podnošenja zahteva u hitnim postupcima, pojašnjenje je na koji je način grupa funkcionisala. Kako prenose pojedini srpski mediji, tokom istrage otkriveno je najmanje 16 osoba koje su na ovaj način dobile hrvatske pasoše, a naplaćivani su od 15.000 do 23.000 evra.

Hrvatska policija i mediji nisu objavili imena srpskih državljana koji su na ovaj način preuzeli identitet hrvatskih građana, ali su otkrili da su to činil i da bi neometano mogli da se kreću po Evropi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram