vođa škaljarskog klana
Jovan Vukotić Foto: Savo Prelević

Petar Mujović, koji je preksinoć priznao da je hteo da ubije Jovana Vukotića, samo jedan je u nizu atentatora koji poslednjih godina "vrebaju" vođu škaljarskog klana i čekaju da napravi pogrešan korak. Pre toga, Vukotića su pokušali da otruju dok se nalazio u beogradskom Okružnom zatvoru, a da je na nišanu suparnika pokazuje i slučaj sa sahrane njegovog ubijenog prijatelja Alana Kožara, kada je zbog njegovog prisustva crnogorska policija preduzela velike mere bezbednosti.

Kako je juče Vijestima nezvanično rečeno iz vrha Uprave crnogorske policije, Nikšićanin Petar Mujović priznao je inspektorima da je došao da ubije Jovana Vukotića. Mujović je uhapšen prekjuče oko 15.10 sati ispred kotorske policije, dok je sa pištoljem spremnim za upotrebu nadzirao navodnog vođu „škaljaraca“. Međutim, uprkos priznanju da sprema likvidaciju, Mujović se tereti samo za nedozvoljeno držanje oružja.

ilustracija Foto:E-Stock_petar_jovanovic

Sa druge strane, izvori bliski Vukotiću kazali su da je Mujovića razoružao telohranitelj vođe škaljaraca, Dragoljub Ćetković.

Bilo kako bilo, Vukotić je ponovo izbegao likvidaciju, a Vijestima je pre dva dana rekao da „svoj život više neće prepuštati nikome u ruke“ i optužio crnogorsku policiju za brojne napade na njega.

„Dva puta sam izašao iz kuće od kada sam na slobodi i oba puta policija hoće da me privede, pre toga mi pretresaju automobile, drže me na ulici kao glinenog goluba. Ako mi se bilo šta desi, moja porodica i prijatelji će policiju smatrati odgovornom“, rekao je Vukotić.

Da Vukotić nije bio bezbedan ni u zatvoru, te da suparnici uporno pokušavaju da ga uklone, pokazuje i slučaj iz decembra prošle godine, kada su navodnog vođu škaljaraca pokušali da otruju cijanidom, zbog čega su uhapšena četvorica muškaraca. Vukotić se tada nalazio u Okružnom zatvoru u Beogradu gde je čekao izručenje Crnoj Gori.

Pokušaj ubistva cijanidom

Prema saznanjima nedeljnika „Ekspres“ za likvidaciju Vukotića bilo je spremljeno 10 miligrama cijanida, što je sto puta više od smrtonosne doze, a špric sa cijanidom nađen je kod osumnjičene četvorke nakon što ih je policiji prijavio komšija Vukotićeve devojke Dejane Živković.

Četvorica osumnjičenih bili su obučeni u policijske uniforme UKP-a, a došli su u sivoj „škodi“ koju inače koriste policijski inspektori u civilu.

Kako je ispričao izvor pomenutog nedeljnika, komšija Živkovićeve, koji je inače upetljan u kriminalne poslove i plašio se da ne bude ubijen,  pozvao je policiju kada je primetio četvoricu policajaca koji su se sumnjivo kretali. U ulicu je poslata Interventna brigada, čiji su pripadnici pomislili da se radi o kolegama, jer su imali prsluke i kačkete UKP-a, futrole uz noge i policijske značke.

Nakon nekoliko minuta, pripadnici Interventne brigade shvatili su to u stvari lažni policajci, te su ih legitimisali, pretresli i pronašli skriveno oružje u „škodi“, kao i špric sa sumnjivom tečnošću, za koju je naknadnim analizama utvrđeno da se radi o smrtonosnom natrijum-cijanidu. Istragom je utvrđeno i da je uhapšena četvorka čekala Vukotićevu devojku sa ciljem da cijanid ubrizgaju u hranu koju je ona nosila Vukotiću. Oni su uhapšeni pre nego što je Živkovićeva izašla iz stana, tako da do njihovog susreta nije došlo, ali se pretpostavlja da im je plan bio da cijanid, u navodnoj policijskoj kontroli devojke, tajno poprskaju po hrani koju nosi i na taj način usmrte Vukotića. Da su uspeli u realizaciji plana, Vukotić ne bi imao nikakve šanse da preživi, a njegova smrt izgledala bi kao srčani udar.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je početkom juna ove godine optužnicu protiv četvorice muškaraca zbog sumnje da su pripremali ubistvo Vukotića, a na teret im se stavlja pripremanje krivičnog dela teško ubistvo za koje je zaprećena kazna zatvora do pet godina. Krajem avgusta, Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu.

Sahrana Alana Kožara

Sagovornici „Vijesti“ iz Uprave policije, objasnili su sredinom avgusta da je navodni šef škaljarskog klana imao pratnju pripadnika Centra bezbednosti Podgorica i njihovih kolega iz Bara, 31. jula, kada je Vukotić išao u Bar na sahranu Alanu Kožaru, koji je ubijen 23. jula u Grčkoj.

Alan Kožar Foto: Savo Prelević/Vijesti

Prema tim saznanjima, inspektori su tog dana nadzirali sahranu ubijenog Baranina, a potom sa rotacijom ispratili Vukotića do Podgorice.

Međutim, iz Uprave policije nisu hteli da odgovore na konkretna pitanja o obezbeđivanju Vukotića, već su objasili da su tog dana „vršili pojačanu kontrolu“. Tri dana pre sahrane Kožara, Vukotić je izašao iz Istražnog zatvora u kom je bio mesecima zbog optužbi za pokušaj ubistva dvojice navodnih članova kavačkog klana, Miloša Radonjića i Vojina Stupara, kojih je oslobođen.

Pale optužbe Tamare Zvicer

Crnogorsko Više državno tužilaštvo krajem juna obustavilo je istragu protiv Jovana Vukotića, kojeg su sumnjičili i za pokušaj ubistva Tamare Zvicer, supruge navodnog vođe kavačkog klana Radoja Zvicera.

Tamara Zvicer Foto: Detective-info.com.ua

Istraga je obustavljena gotovo četiri godine nakon pucnjave u Kotoru, iako je Vukotićev otac, sada pokojni Veselin Vukotić, Specijalnom državnom tužilaštvu još u junu 2016. godine dostavio dokaze koji potvrđuju da je njegov sin Jovan bio u Ljubljani kada je 23. maja te godine u Kotoru pucano na Tamaru Zvicer.

Inače, kako su pisale Vijesti, zgradu u kojoj Vukotić stanuje u Podgorici, policija je danima čuvala nakon što je izašao iz Istražnog zatvora. Sagovornik pomenutog portala kazao je da je dvadesetčetvoročasovno obezbeđenje postavljeno na insistiranje službenika Uprave policije, a ne na Vukotićev zahtev. Iz crnogorske policije međutim, nisu objasnili da li su i zbog čega Vukotiću dodelili obezbeđenje, niti od koga preti opasnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare