Pokrenuta Andreina peticija za oštrije kazne vozačima

Hronika 19. apr. 202110:04
Podeli:
Andrea Bojanić, Aleksandar Mitrović

Advokati porodice Andree Bojanić koju je automobilom usmrtio Aleksandar Mitrović, sin Željka Mitrovića, vlasnika Televizije "Pink", pokrenuli su peticiju kojom traže da se pooštre kazne za bahate i neodgovorne vozače, a građani koji žele da učestvuju, sada mogu putem interneta da podrže akciju tako što će dati svoj potpis.

Ova akcija je najavljena na nedavnoj promociji knjige „Andrea Bojanić – Zločin bez kazne“ pre nekoliko dana, a građani sada svojim potpisom je mogu podržati onlajn.

Inicijativnom se predlaže promena odredbi Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Krivičnog zakonika Srbije. Sastavili su je advokati Danko Cvejić i Nenad Janković, kao i novinar Filip Mladenović, priređivač knjige zajedno sa Andreinim ocem Savom Bojanićem.

Knjiga
Knjiga „Andrea Bojanic – Zlozin bez kazne“ Foto:BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD

„U Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima predlažemo izmenu članova 43 i 44 na taj način što će opšte ograničenje u naseljenim mestima biti 30 km/h umesto dosadašnjih 50 km/h i opšte ograničenje na auto-putevima 100 km/h umesto dosadašnjih 130 km/h“, naovde autori i dodaju:

„Takođe, predlažemo izmenu i člana 330 stav 1 ZOBS-a u smislu da će vozači biti kažnjavani za navedene prekršaje u tom članu i zatvorskom i novčanom kaznom, a ne kao do sada, ili zatvorskom ili novčanom kaznom.“

U Krivičnom zakoniku Republike Srbije, kako navode, predlažu izmene u smislu pooštravanja kazni i to:

– U članu 297, stav (2) umesto od 2 do 12 godina zatvorske kazne, ako je nastupila smrt jednog ili više lica, predlažemo strožiju kaznu zatvora od 5 do 15 godina, kao za ubistvo.

– Kazna za nasilničku vožnju sa smrtnim ishodom – 30 godina zatvora.

– Uvodi se kazna: trajna zabrana upravljanja motornim vozilom.

Kako navode, uvereni su da će hitnim usvajanjem i doslednom primenom ovih izmena zakonskih odredbi biti spaseno mnogo ljudskih života u Srbiji, a naročito dece, i da žrtva Andree Bojanić i mnogih drugih neće biti uzaludna.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar