Radoš Milovanović Foto: N1

Suđenje za smrt dvojice radnika u vojnoj fabrici "Milan Blagojević" u Lučanima, nastavilo se danas u Osnovnom sudu u Ivanjici. Nakon što je prvooptuženi Radoš Milovanović preminuo u aprilu ove godine, sudski proces je nastavljen protiv ostale dvojice optuženih, Vladimira Lončarevića, rukovodioca pogona Raketna goriva, i Toma Stojića, rukovodioca sektora Bezbednost i zaštita na radu.

Nakon eksplozije baruta u julu 2017. godine stradali su radnici Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55). Osim okrivljenih, do sada su saslušani otac, majka i sestra nastradalog Milomira Milivojevića, kao i još nekoliko svedoka.

Danas su izjave dali Rade Obrenović, Boris Kaplarević i Nikola Živković, kaže za Nova.rs otac stradalog radnika Milomira , Milovan Milivojević.

„Sva trojica rekli su onako kako je bilo, odnosno pravu istinu. Obrenović je rekao da nisu ispoštovane procedure na radu, kakav je bio i izveštaj Ministarstva odbrane. Ukazivali su rukovodiocima na nedostatke, ali i veliku količinu baruta, međutim niko nije reagovao“, preneo je Milovam Obrenovićevu izjavu.

Inače, kako stoji u zapisniku u koji je Nova imala uvid, optuženi Lončarević je zvao Obrenovića da ga pita odakle zna koliko je baruta bilo u magacinu. On je odgovorio da je bila i veća od 23 tone, na šta mu je optuženi rekao: „Zar ti misliš da ja idem u zatvor, a tebe držim ovde u pogonu“.

O nesreći je svedočio i Boris Kaplarević. On je kazao da je često pomagao pri istovaru burića.

„Oni nisu imali ručke i hvatali smo ih sa strane, na obodu. Te večeri nisam bio na licu mesta, ali smo bili, velika većina nas, nepropisno obučeni. Koristio sam pauzu prilikom ovog događaja i bio sam udaljen 150 metara pravolinijski. Čuo sam šuštanje i video dimnu pečurku. Ono što znam, nakon ove tragedije nabavljeni su prohronski burići“, izjavio je izmešu ostalog Kaplarević.

Nikola Živković je kazao da niko nije proveravao da li su ispunjeni uslovi za obavljanje poslova u Namenskoj.

„Dok sam radio bile su nam i subote radne. Niko nas nije pitao možemo li da izdržimo. Preminuli direktor Milovanović je na zboru radnika izjavio za Milomira „pokojni pečeni neka mu je laka zemlja, šutnuo je bure“ gde sam se ja pobunio i nakon dvadesetak dana dobio sam otkaz na kućnu adredu“, kazao je Živković koji je tog kobnog dana radio prvu smenu.

Podsetimo, nesreća u vojnoj fabrici se dogodila 14. jula 2017. godine ispred pogona za proizvodnju raketnih goriva, kada je izbila eksplozija, nakon koje su poginuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović.

Bonus video: Fabrika MB Namenska u Lučanima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare