Ivan Kontić Foto: MUP

Posle skoro pune dve godine danas u Višem sudu u Novom Sadu počinje suđenje Ivanu Kontiću (39), optuženom za pokušaj ubisva Miljana Mandića, 24. avgusta 2020. godine u tom gradu.

Ko zna šta bi se dogodilo sa celim slučajem da u javnost nije isplivao jeziv snimak zverskog preijanja, gde se vidi kako optuženi Kontić udara Mandića, koji u jednom trenutku gubi svest i pada na zemlju. To napadaču nije bilo dosta pa je prišao onesvešćenom mladiću koji u tom trenutku ne pruža nikakav otpor i lomi mu prvo jednu, a potom drugu ruku.

Pročitajte još:

Na snimku se vidi i da nekoliko momaka pokušava da prekine brutalno iživljavanje nad bespomoćnim Mandićem.

Na optužnici se pored Kontića, koga Više tužilaštvo tereti za pokušaj ubistva, nalaze i O. L. zbog učestvovanje u tuči, i L. V. zbog pomoći učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Kontić je posle prebijanja Mandića pobegao iz Novog Sada u Crnu Goru, gde je uhapšen u Podgorici u iznajmljenom stanu a potom je u decembru 2020. godine izručen Srbiji koja je za njim raspisala međunarodnu poternicu.

Kada je uhapšen u Podgorici, Kontić je zatražio da bude izručen Srbiji po skraćeom postupku kako bi, kako je izjavio, na sudu dokazao svoju nevinost.

Foto: Printscreen/Facebook/Miroslav Parovic

On je izjavio na pripremnom ročištu da iz Srbije nije bežao, već da je u Crnu Goru otputovao pre pokretanja postupka, što i jeste bilo tačno, jer su policija i tužilaštvo reagovali tek kada se snimak brutalnog prebijanja pojavio u javnosti i u medijima. Ceo region je bio zgrožen surovošću i besom koji je tada ispoljio optuženi Kontić, pa je to, čini se, primoralo policiju da reaguje.

Za Kontića, koji se na sudu branio da mu je Mandić pretio i da mu je branio da uđe u kladionicu, otežavajuća okolnost je što je bivši reprezentativac u Crnoj Gori. Svoju veštinu je demostrirao na najužasniji mogući način, lomeći ruke onesvešćenom mladiću.

Ipak, iako će se na optuženičkoj klupi pojaviti Ivan Kontić i dvojica njegovih saučesnika, ostalo je mnogo nedoumica o ulozi i ponašanju policije i tužilaštva oko celog slučaja Iako se incident dogodio 24. avgusta, pred mnogo svedoka, a Mandić je zadobio teške telesne povrede, koje su lekari dužni da prijave policiji, koja mora da ispita način na koji je neko povređen, ni MUP ni tužilaštvo nisu reagovali sve do septembra, posle dvadesetak dana kada su već svi mediji u regionu objavili snimak, a videle su ga stotine hiljada korisnika društvenih mreža i čitalaca.

Foto: Uprava policije Crne Gore

Pravdali su se i iz policije i iz Osnovnog tužilaštva i iz Višeg tužilaštva u Novom Sadu, da je krivična prijava podneta, ali redovnim putem, da se razmatralo čija je nadležnost i koje krivično delo je u pitanju, ali je zapravo pretilo da ceo događaj nestane u „Bermudskom trouglu“ policija-Osnovno tužilaštvo-Više tužilaštvo, da se snimak nije pojavio u medijima. Navodno je ceh platio tadašnji načelnik novosadske policije Milorad Šušnjić, koji je u februaru 2021. godine smenjen sa te funkcije i susprendovan, a kao jedan od grehova uzimana mu je upravo reakcija policije u slučaju Kontić.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenog za trgovinu drogom u Subotici

Snimak se na društvenim mrežama pojavio 11. septembra, a na kome se vidi prebijanje muškarca.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar