Pripremnim ročištem u Višem sudu u Nišu danas je počelo suđenje Ukrajincu Andriji Naumovu (41) koga Više javno tužilaštvo tereti za krivično delo pranje novca. Naumov je uhapšen 7. juna prošle godine prilikom pokušaja da pređe iz Srbije u Severnu Makedoniju vozilom u kome se nalazilo 608.000 evra i 125.000 dolara.

Milan Petrović, advokat okrivljenog kazao je da su odbrana i tužilaštvo na današnjem ročištu izneli uvodna izlaganja.

„Naše uvodno izlaganje baziralo se na osporavanju navoda da se radi o krivičnom delu pranja novca i da nema elemenata tog krivičnog dela. Tužilaštvo je navelo da se radi o krivičnom delu pranja novca i da poseduje dokaze koji to potvđuju“, izjavio je Petrović po završetku ročišta.

Petrović je rekao da će na narednom prestresu biti saslušan okrivljeni i lično se izjasniti o optužnici.

„Optužnica tereti samo Naumova, ne i njegovog suvozača, jer novčana sredstva koja su pronađena u vozilu pripadaju okrivljenom. Od drugog lica je tužilaštvo odustalo od gonjenja“, rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, odbrana još nema nikakvu informaciji o izručenju Naumova Ukrajini i na tu odluku se još čeka.

Naumov je u pritvorskoj jedinici Kazneno-popravnog zavoda Niš sve vreme od kada je uhapšen. Ukrajinske vlasti su u međuvremenu zatražile od Srbije njegovo izručenje u kome je navedeno sedam različitih krivičnih dela, uglavnom ekonomskih.

Pročitajte još

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski oduzeo je Naumovu čin brigadnog generala i proglasio ga izdajnikom, nakon što je u Srbiji saopšteno da je uhapšen.

Naumov je nekada radio u državnom tužilaštvu, Službi bezbednosti Ukrajine, a rukovodio je Državnom agencijom za Černobilj. Iz Ukrajine je otišao pred samu invaziju, 23. decembra, a juna je uhapšen na graničnom prelazu Preševo.

Branilac osumnjičenog Milan Petrović ranije je rekao je da se njegov klijent sa porodicom preselio u Tursku i da je bio samo u prolazu kroz Srbiju.

On je takođe kazao da se Naumov protivi izručenju jer strahuje za svoj život, pošto je u Ukrajini na njega bio organizovan pokušaj atentata.

O izručenju Naumova odlučuje Ministarstvo pravde Srbije, a ukoliko do njega dođe ono će se realizovati po Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima (2009), te

Sporazumu o međunarodnoj saradnji u krivičnim stvarima između Ukrajine i Srbije.

Naumov je posredstvom advokata kazao da bi izručenje Ukrajini za njega predstavljalo smrtnu kaznu. Za krivično delo pranja novca za koje je počelo suđenje pred Višim sudom, Naumovu preti zatvorska kazna od najviše 10 godina.

Prilikom hapšenja na graničnom prelazu između Srbije i Severne Makedonije, sa Naumovim je u vozilu bio i nemački državljanin ukrajinskog porekla Aleksander A. (44), koji je takođe lišen slobode kao saizvršilac krivičnog dela, ali je pušten da se brani sa slobode nakon što je položio kauciju u iznosu od 70.000 evra. Nakon istrage, tužilaštvo je odustalo od gonjenja Aleksandera A..

Bonus video: Trojica državljana Srbije uhapšena zbog krijumčarenja Turaka u EU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar