Andrij Naumov Foto: радио свобода

U Višem sudu u Nišu danas je završeno ročište povodom zahteva za ekstradiciju ukrajinskog obaveštajca Andreja Naumova.

Zamolnicu za izručnje Naumova, koji se u u pritvoru u Srbiji nalazi od juna, Ukrajina je podnela posredstvom našeg Ministarstva pravde 13. oktobra.

Branilac ukrajinskog državljanina, advokat Milan Petrović je rekao da se Naumov detaljno izasnio u vezi zamolnice koja je stigla iz Ukrajine i negirao navode u tom dokumentu.

„On smatra da uopšte nema osnova za njegovo izručenje u pogledu krivičnog dela koje mu se stavlja na teret, da je to rešeno još 2018. godine i da tu nema dela. Krivično delo koje mu se stavlja na teret je ponovo aktivirano 7. septembra ove godine“, rekao je Petrović.

Odbrana osumnjičenog, dodao je Petrović, uglavnom je na ročištu insistirala na političkom progonu.

Pročitajte još:

„Smatramo da je politički progon evidentan i da će biti izložen tome s obzirom da je i u samoj zamolnici, u jednom njenom delu navedeno da se protiv njega vodi postupak za veleizdaju iz člana 111. Krivičnog zakonika Ukrajine. To apsolutno i po našem zakonu i po međunarodnoj pravnoj pomoći isključuje izručenje. S obzirom da se ovde radi o vanugovornoj ekstradiciji, odnosno da mi nemamo biletaralni ugovor sa Ukrajinom onda se postupa po Evropskoj konvenciji koja takođe isključuje izručenje za političko delo i dela vojnog karaktera“, rekao je Petrović.

On je istakao da smatra da država Srbija mora jako oprezno da razmotri zahtev za izručenje.

„Verujem da će pravosudni organi države Srbije poštovati zakon i postupiti u skladu sa zakonom. Sud je zavrišio ročište i predmet će biti predat Vanpretresnom veću Višeg suda koje će dati konačnu odluku, nakon uvida u kompletne spise predmeta. Mislim da je slučaj prilično obiman, ali se nadam da će to uraditi u vrlo kratkom roku“, izjavio je Petrović.

Na današnjem ročištu, koje je trajalo skoro pet sati, po zamolnici Ukrajine postupao je zamenik višeg javnog tužioca u Nišu. Dalje postupanje Višeg suda zavisi od toga šta će odlučiti vanpretresno veće, a pravosnažna odluka se dostavlja Ministarstvu pravde. Ministar pravde donosi rešenje kojim dozvoljava izručenje, ne dozvoljava izručenje ili odlaže izvršenje rešenja o dozvoljavanju izručenja uz mogućnost i privremenog izručenja.

Na prvom ročištu u Višem sudu u Nišu pročitan je zahtev za izručenje Naumova u kome je navedeno sedam različitih krivičnih dela, uglavnom ekonomskih. Ranije je u Ukrajini objavljeno da je Naumov osumnjičen da je Rusima prodao državne tajne i da je osumnjičen za veleizdaju.

Naumov je nekada radio u državnom tužilaštvu Ukrajine i službi bezbednosti, a rukovodio je Državnom agencijom za Černobilj. Iz Ukrajine je otišao pred samu invaziju, 23. decembra, a u junu je uhapšen na graničnom prelazu Preševo. Prilikom pretresa na granici, u automobilu u kojem je Naumov bio suvozač otkriveno je 650.000 evra, 125.000 dolara i dva smaragda.

Određena su mu dva pritvora, jedan za pranje novca, a drugi je ekstradicioni.

Pritvor za pranje novca traje do 2. decembra, a ekstradicioni najduže godinu dana. Na taj pritvor će se odbrana Naumova žaliti. Pravni tim ukrajinskog advokata ima šest članova, a među njima je i narodni poslanik Srpske napredne strane Vladimir Đukanović.

Na prethodnom ročištu jedan od branilaca, advokatica Tanja Savić, kazala je da Đukanović prisustvuje ročištima po zameničkom punomoćju kolege iz Beograda.

BONUS VIDEO: Hoće li Srbija izručiti Naumova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar