Andrij Naumov Foto: радио свобода

Visoki funkcioner ukrajinske službe bezbednosti koji je pobegao iz te zemlje dan pre ruske agresije, Andrij Naumov, uhapšen na graničnom prelazu Preševo, zatražio je od srpskih vlasti izbeglički status i azil da bi sprečio izručenje Ukrajini.

Ukrajinac Andrij Naumov, bivši obaveštajac i general, koji je 7. juna ove godine uhapšen na graničnom prelazu Preševo, zvanično je zatražio izbeglički status i azil u Srbiji, rekao je za Danas niški advokat Momčilo Kovačević.

“Srbija sa Ukrajinom ima ugovor koji reguliše pružanje pomoci i sticanje izbegličkog statusa u slučaju rata, a postoji više razloga za odobrenje izbegličkog statusa i davanja azila Naumovu. Pošto nemamo bilateralni sporazum koji reguliše esktradiciju, primenjuje se Evropska konvencija o ljudskim pravima, u kojoj se navodi da se podnošenjem zahteva za azil prekida postupak za izručenje”, rekao je Kovačević.

Pročitajte još:

Prema Zakonu o azilu, pravo na ovu vrstu zaštite ima osoba za koju nadležni organ u Srbiji utvrdi da opravdano strahuje od progona u državi porekla ili državi uobičajenog boravišta.

O zahtevu za azil odlučuje Kancelarija za azil pri Ministarstvu unutrašnjh poslova.

Ukrajina traži izručenje Naumova zbog sumnje da je izvršio više krivičnih dela finansijske prirode, ali za sada ne i zbog veleizdaje, zbog koje je Generalno tužilaštvo Ukrajine 13. marta ove godine pokrenulo pretkrivičnu istragu.

Prema pisanju medija, nakon odlaska Naumova iz zemlje, samo nekoliko sati pred invaziju Rusije na Ukrajinu, predsednik Volodomir Zelenski proglasio ga je za izdajnika i oduzeo mu čin generala.

Naumov je pred Višim sudom u Nišu, koji odlučuje o ekstradiciji, kazao da izručenje smatra smrtnom kaznom, i da se boji za svoj život ukoliko bude vraćen u Ukrajinu, zbog posla koji je obavljao, kao i zbog toga što je na njega pokušan atentat 3. decembra 2020. godine, čiji naručilac nije otkriven.

Bivši visoki ukrajinski obaveštajac i nemački državljanin Aleksandar Aksta uhapšeni su 7. juna ove godine na graničnom prelazu iz Srbije ka Severnoj Makedoniji.

Oni se sumnjiče za krivično delo pranje novca koje su izvršili tako što su zajednički pokušali da preko granice prenesu više od 600.000 evra i oko 125.000 dolara u gotovini, kao i drago kamenje, čija je vrednost procenjena na oko 6.500 evra.

Postupak pred niškim Višim sudom povodom zamolnice za izručenje Naumova nastavlja se 7. novembra.

BONUS VIDEO: Zaplena marihuane na graničnom prelazu Gradina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar