Foto: Nova.rs

Posle nekoliko odlaganja danas je počelo pripremno ročište, pročitana je optužnica i izneti su dokazii u postupku protiv Darka Šarića, advokata Dejana Lazarevića i još 13 osoba za pokušaj ubistva i niz drugih krivičnih dela. Kako saznaje Nova.rs, predsednik sudskog veća je otklonio procesne nedostatke čime su se stekli uslovi za početak pripremnog ročišta u Specijalnom sudu u Beogradu.

Poslednji put je krajem marta pripremno ročište odloženo zbog toga što su advokati odbrane tražili izuzeće postupajućeg predsednika veća Dejana Terzića, ali i predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića.

Odbrana je ovo tražila zbog toga što je sudsko veće donelo odluku da se postupak razdvoji u odnosu na one okrivljene čiji branioci nisu bili prisutni na današnjem ročištu.

U mesec dana protiv Šarića je pet puta odložen postupak. Takav scenario neodoljivo podseća na opstrukciju i pokušaj odugovlačenja sudskog procesa, kako je uspešno rađeno i u nekim drugim sudskim slučajevima, preneo je N1.

Podsetimo, Dejanu Lazareviću Apelacioni sud je 17. februara ukinuo pritvor, u kom se nalazio deset meseci, i odredio je blažu meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor, odnodno nošenje nanogice.

Lazarević je uhapšen zajedno sa Darkom Šarićem 14. aprila prošle godine, kao deo Šarićeve organizovane kriminalne grupe optužene za niz krivičnih dela.

Kako je tužilaštvo navelo u optužnici, napisanoj na više od 500 strana, Darko Šarić je napravio plan sa svojim saradnicima da se iz osvete ubije Nebojša Joksović, svedok saradnik u postupku protiv Šarića za šverc 5,7 tona kokaina.

Pripremno ročište je inače po zakonu zatvoreno za javnost i tek kada se ono završi i zvanično počinje suđenje koje je javno te i mediji mogu da ga prate. Tokom pripremnog ročišta tužilac za organizovani kriminal treba prisutnima da pročita optužnicu, optuženi će se kratko izjasniti o krivici, a tuzilac i odbrana će predložiti dokaze koje će izlagati tokom suđenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar