Foto: Yuri KADOBNOV / AFP / Profimedia

Nakon pisanja Nova.rs da se veterinarskim ambulantama širom Srbije spremaju tužbe, jer nisu odgovorili na zahteve za pristup informacijama od javnog značaja, u kojima je traženo „da li imaju potpisan ugovor sa snabdevačem električne energije“, tužbe su povučene. I o tome je zvanično obaveštena Veterinarska komora Srbije.

Kako su nam tada veterinari objasnili, Zahtevi za informacije od javnog značaja, upućeni su samo veterinarskim ambulantama u unutrašnjosti.

Pisma su stizala na adrese u zabačenim selima, od okoline Loznice, Mačve, Valjeva i Mionice, do Pranjana i prema Raškoj.
Mnogi od njih, pominjalo se oko 60 ambulanti, nisu ni znali da se u katalogu organa vlasti koje obuhvata Zakon o dostupnosti informacijama od javnog značaja nalazi i preko 200 veterinarskih stanica.

Zato nisu ni odgovorili na zahteve. A onda je usledio poziv za sud.

A onda, ukoliko bi sud procenio da su veterinarske ambulante zakonom bile u obavezi da ostave tražene informacije o električnoj energiji, pretila im kazna između 5.000 i 50.000 dinara, koja ide državi, plus troškovi postupka, između 80.000 i 100.000, koji idu tražiocu informacije.

A kako je došlo do toga da se veterinarske stanice uopšte nađu na spisku organa vlasti?

Mišo Kolarević, predsednik Veterinarske komore Srbije, izašao je u tada javnost i zatražio da se ceo slučaj mora odmah ispitati.

Pročitajte još:

Nenad Cvjetićanin iz advokatske kancelarije Cvjetićanin koja je pokrenula i prekršajni postupak, rekao je da je zahteve za pristup informacijama od javnog značaja sam podnosio kao fizičko lice. Tvrdio je da su mu te informacije bile potrebne zbog analize tržišta električne
energije i potrošača.

Ali, ona je usledila burna reakcija javnosti, i došlo je do preokreta. Naime, podnosilac zahteva je odustao od pokretanja postupaka pred
sudovima.

„Nakon reakcije Veterinarske komore Srbije u medijima, kao i sastanka sa Poverenikom, podnosilac zahteva se usmeno obratio sa namerom da povuče pomenute zahteve, kao i one za pokretanje prekršajnih postupaka protiv odgovornih lica u veterinarskim subjektima koji na isti nisu odgovorili.

„On je obavestio Komoru da su svi zahtevi povučeni, osim protiv tri veterinarske stanice koje to nisu želele“, kaže za Nova.rs Mišo Kolarević, predsednik Veterinarske komore Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar