Foto: Shutterstock

Slučaj veterinarskih stanica iz unutrašnjosti Srbije, protiv kojih je jedna advokatska kancelarija podnela prekršajne tužbe jer joj nisu dostavili informacije koje su potraživali na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja, dobio je svoj prvi epilog.

Podsetimo, portal Nova.rs juče je preneo informaciju da su veterinarske stanice dobile prekršajne tužbe, nakon što nisu odgovorili na pitanje koje im je stiglo poštom od pravnog lica, a koje je glasilo „da li imaju potpisan ugovor sa snabdevačem električne energije“.

Mnogi od njih nisu znali da se u katalogu organa vlasti koje obuhvata Zakon o dostupnosti informacijama od javnog značaja, zbog čega nisu odgovorili. Usledio je poziv za sud, a u međuvremenu i jedna kazna.

Naime, Prekršajni sud u Smederevu je doneo presudu kojom je veterinarska ambulanta iz Mihajlovaca dužna da plati prekršajnu kaznu od 5.000 dinara i još 25.000 dinara na ime sudskih troškova, koji će biti isplaćeni upravo advokatskoj kancelariji koja je tužbe podnela.

Mnogi od njih nisu znali da se u katalogu organa vlasti koje obuhvata Zakon o dostupnosti informacijama od javnog značaja nalazi i preko 200 veterinarskih stanica. Zato nisu ni odgovorili. A onda je usledio poziv za sud.

Nenad Cvjetićanin iz advokatske kancelarije Cvjetićanin koja je pokrenula ovaj prekršajni postupak, kaže za portal Nova.rs da je zahteve za pristup informacijama od javnog značaja sam podnosio kao fizičko lice. Tvrdi da su mu te informacije potrebne zbog analize tržišta električne energije i potrošača.

„Reč je o pravnim licima kojima su poverena određena javna ovlašćenja, u konkretnom slučaju, sprovođenje zdravstvene zaštite životinja. Iz tog razloga su ovi subjekti dužni da meni, kao fizičkom licu, pruže odgovore na pitanja koja im postavim, odnosno da mi učine dostupnim tražene informacije. Prekršajni postupak sam pokrenuo samo protiv onih organizacija sa javnim ovlašćenjima koji mi nisu dostavili nikakav odgovor. Svim organizacijama koje su me telefonom kontaktirale ili tražili dodatni rok, izlazio sam u susret. U situaciji u kojoj organizacija sa javnim ovlašćenjima ne želi da postupi po zakonu, meni kao građaninu stoji na raspolaganju da podnesem pritužbu Povereniku ili da pokrenem prekršajni postupak. Kako postupak pred Poverenikom dugo traje i nije preterano efikasan, odlučio sam se za ovu drugu mogućnost, koja je kao što vidite odmah dala rezultate“, kaže Cvjetićanin.

Cvjetićanin kaže za Nova.rs da nije tačna informacija da je pokrenuto oko 60 postupaka već da je taj broj manji.

„Takođe, od značaja je i činjenica da li nosioci javnih ovlašćenja redovno izmiruju svoje obaveze za korišćenje elekrične energije, odnosno da li novcem poreskih obveznika redovno servisiraju dugove. Naznačene godine su me zanimale jer su u pitanju godine pre krize izazvane pandemijom Kovid 19“, kaže Cvjetićanin.

Objašnjava i da je spreman da povuče podnete prekršajne zahteve ukoliko organizacije sa javnim ovlašćenjima postupe po zakonu, odnosno dostave tražene informacije. A kako kaže, do sada je povukao prekršajne zahteve u 3 takva slučaja.

Sa druge strane, vlasnici veterinarskih stanica kojima su stigle tužbe zatražili su od komore da reaguje i obustavi sudske postupke zbog sumnje da se iza svega krije prevara.

„Oni će na troškovima postupka kao tužilačka strana zaraditi po veterinarskoj stanici najmanje po 80.000 dinara, što je ukupno oko 145.000 evra. Zato smo se obratili Veterinarskoj komori“, kazao je juče vlasnik jedne stanice Radoš Railić iz Čačka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar