Foto:Medija centar Beograd; shutterstock

Tačno četiri godine je prošlo od mafijaške likvidacije poznatog beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, a istraga ovog slučaja nije se pomerila sa mrtve tačke. Pucač koji je kobnog dana ispalio hitac u advokata do danas nije pronađen, iako su mnogi, shodno političkim strujanjima, stavljani u tu poziciju.

Tog 28. jula 2018. godine, nakon večere u restoranu „Madera“, poznati beogradski advokat uputio se sa tada 27-sedmogodišnjim sinom Petrom ka svom stanu na Novom Beogradu, u Ulici Antifašističke borbe. Parkirao je automobil i uputili su ka ulazu u zgradu, kada ih je još uvek nepoznati ubica presreo kod obližnjeg haustora u kom je osvetljenje slabo, a sigurnosne kamere ne postoje. Ubica je to, po svemu sudeći, dobro znao.

I drugi detalji iz istrage do kojih su stizali policajci, ukazivali su na to da je Ognjanović bio desetak kilometara, još od trenutka kada je izašao iz restorana, konstantno praćen.

Foto: N1

Ubica je odmah otvorio vatru na njih, a jedan hitac pogodio je Ognjanovićevog sina u šaku. Advokat je pao kao pokošen, a sin je pokušao da ga pridigne. Tada je ubica, videvši da je Ognjanović još živ, još jednom zapucao. Ti hici bili su kobni, a ispaljeno ih je ukupno sedam.

„Držao mi je pištolj uperen u glavu“

„Otac i ja smo izašli iz automobila i krenuli ka zgradi kad nam je ubica prišao i pucao u mog oca. Nisam ni osetio da me je metak pogodio u šaku. Sagnuo sam se, podigao oca uspravno i vikao „tata“. Ubica, koji je već otrčao, u tom trenutku se okrenuo, pogledao nas, video da je moj otac i dalje živ, vratio se do nas i s pet hitaca pucao u tatu, koji mi je bio u naručju“, rekao je navodno Ognjanović, pisali su mediji.

On je dodao da je osetio kako se telo njegovog oca trza, a onda je napadač okrenuo pištolj ka njemu.

„Pet paklenih sekundi držao mi je pištolj uperen u glavu. Pet sekundi očaja. Bio sam siguran da će pucati, da će ubiti i mene. Gledali smo se u oči, a onda je spustio oružje i otrčao“, naveo je Ognjanović.

Foto:E-Stock_jovan_jovanovic

Čim je otkriveno da je ubijeni muškarac Ognjanović, nezapamćen broj policajaca i novinarskih ekipa sjatio se u novobeogradski Blok 23. Zvaničnih informacija o ubistvu gotovo da nije bilo, a na licu mesta mogli su se osetiti panika i strah među svedocima i komšijama, ali i uznemirenost policijskih službenika.

Ko je sve pucao na advokata

Usledili su mučni meseci ispunjeni nagađanjima, poluinformacijama i spekulacijama. Dok su zvaničnici ćutali, Ognjanovićeve kolege advokati su protestovali, apelovali na nadležne da se pokrenu sa mrtve tačke i ukazivali na težinu slučaja kakvo je ubistvo advokata. Međutim, ništa od toga nije urodilo plodom do danas.

U kontekstu motiva i pucača tokom protekle četiri godine spominjali su se razni, a Ognjanovićev slučaj počeo je da podseća na one nerešive, o kojima se govori tek povremeno, često nažalost u nedostatku političkih tema ili razloga za međusobna optuživanja.

Dragoslav Miša Ognjanović Foto: medija centar beograd

Odmah nakon što je advokat likvidiran u, jasno je odmah bilo, klasičnoj mafijaškoj sačekuši, na radaru policije su se našli njegovi kontakti. Podatak da je zastupao niz poznatih beogradskih kriminalaca, poput Luke Bojovića i nikada osuđivanog Filipa Koraća, ali da je i privatno bio blizak sa njima, bio je dovoljan da se motiv traži u višegodišnjem ratu kavčana i škaljaraca, ali i onom sukobu koji je Bojović imao sa porodicom Šaranović iz Crne Gore.

„Žongliralo“ se informacijama da je pucač stranac, angažovan specijalno za ovu priliku, da je dobro proučio advokatove navike, da je odmah posle „obavljenog posla“ pobegao iz države, a da je reč o organizovanoj kriminalnoj grupi potvrdila je tada i ministarka pravde Nela Kuburović. Ipak, ništa od ovoga nije bilo dovoljno da se ubica pronađe.

Tek proteklih par godina, saznalo se da je advokat bio na bezbednosnim „merama“, to jest da je bio praćen i prisluškivan, a ovo je delimično potvrdio i predsednik Aleksandar Vučić. Slučajno ili ne, ozbiljne licitacija o tome ko je ubio Ognjanovića počela je sa smenama u MUP-u, i rotacije na relaciji Aleksandar Vulin – Nebojša Stefanović.

Veljko Belivuk Foto:Stefan Tomasevic/ATAImages

Tako se govorilo o Dariju Đorđeviću zvanom Dekster, navodnim saradnikom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Mediji, pozivajući se na svoje izvore, tvrdili su da je svedok ispričao da iza praćenja Miše Ognjanovića stoji upravo Dekster, iza koga se krije V.V. koji je, kako kažu, imao jaku zaštitu u prethodnoj garnituri MUP-a.

U kontekstu ubice ili makar učesnika, spominjalo se ime Darka Eleza iako on, prema zvaničnim informacijama, nikada nije bio ispitivan na okolnosti ubistva advokata.

Pričali o Hrkalovićkinim fotografijama, pa ubijeni

U optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal navodi se da je maja 2018. godine Dijana Hrkalović je obaveštena od strane Dejana Milenkovića, tada načelnika Službe za specijalne istražne metode UKP, da se na audio i video materijalu nastalim u restoranu „Pica bar“ u Beogradu, tokom praćenja Dragoslava Miloradovića, inače kuma Luke Bojovića, nalazi i deo u kome advokat Dragoslav Ognjanović govori Miloradoviću o Hrkalović.

Dijana Hrkalović Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Kako se navodi, Ognjanović je rekao da se Hrkalović sastaje sa Darkom Elezom, osuđivanim kriminalcem, da se pominje ‘Velja i njena igranka, da je ostalo dva od sedam mesta, da je ona radila na tome, a da sto advokata to nije moglo’. Kaže se i da je od sedam kamera video nadzora, Hrkalović uklonila snimke sa dve kamere, ali i to da su u negativnom kontekstu sagovornici komentarisali njeno nedolično ponašanje intimne prirode. Rekli su i da ona ima ‘psihoze’ i da je ‘drži slinavi’.

Potom je, kako se navodi u optužnici, naredila Milenkoviću da se izbriše deo snimljenog materala, 39 minuta i 22 sekunde, koji sadrži komentare o njoj, što je on, preko posrednika, i uz prisustvo NN lica, i uradio.

Stefanović Hrkalovićevoj poslao poruku izborom advokata

Zbog tvrdnji koje je Hrkalovićeva u svojim iznenadnim javnim nastupima iznela o postupanju policijskog službenika, načelnika Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Slobodana Milenkovića, koji je otkrio „Jovanjicu“, Stefanović i ona su završili na višečasovnom informativnom razgovoru u Službi unutrašnje kontrole.

Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Interesantno je bilo primetiti da je Stefanović u zgradu SUK-a ušao u društvu advokata Gorana Pejića, koji je sa advokatom Dragoslavom Mišom Ognjanovićem bio prijatelj i sa njim delio kancelariju sve dok Ognjanović nije ubijen tog jula 2018. godine.

Bonus video: Nebojša Stefanović o optužbama Dijane Hrkalović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram