jelena marjanovic
Foto: Facebook

Ubistvo pevačice Jelene Marjanović i dalje izaziva pažnju javnosti, iako je prošlo više od pola decenije od zločina na nasipu u beograskom prigradskom naselju Crvenka. Pomenuti zločin mesecima nije silazio sa naslovnih strana, a zbog okolnosti koje su ga pratile napisano je i nekoliko knjiga. I pored najava najviših zvaničnika države da će ubica biti pronađen i u rekordnom roku kažnjen, ovaj slučaj ni posle pet godina nije dobio epilog, zbog, po svemu sudeći, istrage koja je bila puna propusta.

Iako policija i tužilaštvo imaju navodnog izvršioca na optuženičkoj klupi, a to je Zoran Marjanović, suprug pokojne pevačice, sudski proces se otegao, a epilog je neizvestan.

Tek će da se vidi kako će sud ceniti prikupljene dokaze i kakav će biti epilog „suđenja decenije“, a kako ga mediji u Srbiji nazivaju. Nije preterano reći da je smrt pevačice u jednom trenutku bila nacionalna tema broj jedan, o kojoj su govori svi državni funkcioneri, ali definitivno, to je slučaj koji bi srpska policija želela da zaboravi.

U 2016. ubijeno je više od 30 žena, ali slučaj likvidacije Jelene Marjanović izazvao je najviše pažnje javnosti. Mesecima njena slika nije silazila sa naslovnih strana, a o tom slučaju su se oglašavali svi, od astrologa do političara.

Pročitajte još:

Sve je počelo kada je 2. aprila 2016. Zoran Marjanović prijavio nestanak supruge Jelene. Već tada je počeo opšti haos, koji nije razrešen, čini se, do danas. Sada optuženi, prvo je imao problema da uopšte prijavi nestanak policiji, jer to nije mogla da uradi druga osoba, već isključivo on ili bliski srodnik. Po priči Zorana, njih dvoje i njihova maloletna ćerka otišli su na nasip u Crvenki, delu Borče blizu rukavcu Dunava, jer je Jelena htela tamo da trči.

Zoran je izjavio da je bio sa ćerkicom, a da je Jelena otrčala niz nasip i samo nestala. Krenuo je da je traži, a potom, kontaktirao najbliže članove porodice da dođu na nasip da mu pomognu. On je iste večeri pozvao prijatelje i organizovao potragu za njom, ali od nje nije bilo ni traga – ni glasa. U međuvremenu je vest došla do novinara i nestanak pevačice postao je glavna vest u svim medijima. Ujedno, to je bio okidač za policiju, koja je takođe krenula u potragu.

Zoran Marjanović Foto:E-Stock_dusan_milenkovic

Na lice mesta je dolazilo sve više ljudi, od prijatelja porodice, preko policajaca, do novinara i znatiželjnika. Misteriozni nestanak žene u sred dana izazvao pravu buru u javnosti. Priča je bila idealna za, pre svega, tabloide – mlada, lepa žena, majka maloletnog deteta, pevačica, kojoj se trag izgubio na krajnje sumnjiv način.

Samo dan kasnije od nestanka, potraga za Jelenom Marjanović završena je tragično. Njeno telo pronađeno je 3. aprila, skriveno u kanalu između nasipa pored dunavskog rukavca i naselja Crvenka.

Tada se, od potrage za nestalom osobom policija, preorijentisala na potragu za ubicom, ali stvari već na samom početku krenule po zlu. Lice mesta je bilo praktično uništeno, jer je tuda prošlo desetine i stotine ljudi pre nego što je telo pronađeno. Policija čak ni narednih dana nije obezbedila i hermetički zatvorila taj deo kanala, tako da su svi mogući tragovi bili kontaminirani ili uništeni, od DNK do tragova stopala.

Takođe, kada je telo pronađeno, položeno je na tlo, tako da je i tu došlo do kontaminacije tragova.

Ustanovljeno je da je nesrećna žena usmrćena na izuzetno brutalan i surov način, udarcima tupim predmetom u glavu i to da je zločinac nastavio da udara žrtvu kada je već bila u ropcu, što je ukazivalo na zločin iz strasti.

Zoran Marjanović je vrlo brzo od ucveljenog muža u očima policije, ali i dela javnosti, postao glavni osumnjičeni, pa su na njega inspektori obratili posebnu pažnju. Nedugo posle pronalaska tela, on je uhapšen, ali kako nije bilo nikakvih dokaza za određivanja pritvora, on je posle 48 sati, koliko može da traje policjsko zadržavanje, pušten na slobodu.

Policija je nekoliko puta dolazila i pretresala kuću porodice Marjanović, ali se i tu okasnilo, i nisu pronađeni nikakvi kompromitujući dokazi.

Foto: Nemanja Jovanović

Pritisak na policiju je rastao, jer je javnost zahtevala odgovore, a u toku je bila i predizborna kampanja za parlamentarne izbore koji su održani 24. aprila te godine. Nerešeno ubistvo mlade žene u po bela dana u glavnom gradu, makar i njegovoj periferiji, ne izgleda dobro kada se borite za glasove birača, tako da se insistiralo da se što pre ceo slučaj reši.

O njemu se, osim tadašnjeg ministra policje Nebojše Stefanovića, oglasio i tada premijer, a sada predsednik Aleksandar Vučić, koji je najavio brzo rešavanje u roku od 24 sata.

Pročitajte još:

Ipak, meseci su prolazili, a hapšenja osumnjičenog nije bilo. Počele su da se kolaju razne teorije, da je ubica neki moćni političar ili tajkun koji ima uticaj na tok istrage, čak i da je počinilac rumunski kamiodžija, koji je sličan zločin počinio u Nemačkoj.

U javnosti nije pominjano samo da su policajci tokom istrage počinili niz grešaka, što zbog objektivnih okolnosti, što zbog katastrofalnih nepoštovanja i neprimenjivanja uobičajenih procedura. Umesto mukotrpnih prikupljanja dokaza, kao da se policijski rad sveo na verovanje da će uspeti da pritisnu njenog supruga Zorana i da će on sve priznati i obezbediti im dokaza. Ali, taj plan je propao, jer čak i kada je Marjanović uhapšen, optužnica protiv njega je morala nekoliko puta na dopunu, jer je uz svu medijsku halabuku bila neuverljiva za sudije VIšeg suda u Beogradu.

Na kraju je, iz trećeg puta, stupila na pravnu snagu, a Zoran Marjanović je posle desetomesečnog pritvora pušten da se brani sa slobode.

Kako vreme odmiče i suđenje se bliži kraju, epilog je sve neizvesniji. Sa druge strane, optuženi Marjanović angažovao je tim ozbiljnih advokata, koji imaju dovoljno znanja i iskustva da svaki dokaz tužilaštva stave na ozbiljnu probu. Kakva god da bude presuda, biće osporavana sa svih strana i umesto da stavi tačku na celu ovu priču, verovatno će samo pokrenuti nova pitanja.

 

BONUS VIDEO: Zoran Marjanović dolazi na suđenje u Palatu pravde

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar