Koluvija sa Vulinom na Jovanjici, Foto Printscreen minrzs.gov.rs

Pokušaj da se slučaj „Jovanjica“ od samog početka zataška, napori državnog vrha da se drugim događajima skrene pažnja javnosti sa suđenja Predragu Koluviji, njegovo volšebno puštanje iz pritvora, a potom i organizovana odbrana, u kojoj učestvuju čak i predsednik republike i premijerka, jasni su pokazatelji da je najveća narko-plantaža u Staroj Pazovi, nevešto skrivena iza pogona za proizvodnju organske hrane, u potpunosti državni projekat.

Država morala da zna šta se dešava na Jovanjici

Slučaj „Jovanjica“ je nesumnjivo jedan od tipičnih primera organizovanog kriminala, koji sam po sebi nije mogao da postoji bez podrške najviših državnih i bezbednosnih struktura. Jer, teško je poverovati da bi tolika količina indijske konoplje u različitim oblicima, a koja se meri tonama, mogla da postoji i da se uzgaja, a da država o tome ne zna apsoulutno ništa. Vlasnik „Jovanjice“ Predrag Koluvija imao je dozvolu za uzgajanje industrijske konoplje za medicinske svrhe, a istovremeno je bio član državne delegacije, koja je putovala po svetu i reklamirala organske proizvode. Nakon razotkrivanja afere, postalo je jasno da su u pitanju bile organizovana proizvodnja i trgovina, što opet jasno ukazuje da je nemoguće da se odvijala mimo znanja bezbednosnih struktura.

Pokušaj zataškavanja

Javnost o ovom slučaju je izvestio političar Miroslav Aleksić, koji je na konferenciji u Narodnoj skupštini ukazao na to da se MUP Srbije nije oglasio povodom rekordne zaplene, posebno zato što se u slučajevima zaplene droge, vlast hvali i najmanjom sprovedenom „uspešnom“ policijskom akcijom, ali u ovom slučaju, pohvale su izostale. Spominjanje velikog broja pripadnika bezbednosnih službi, političara i porodice predsednika i njihovih veza sa plantažom droge, navode na bezbroj sumnji koje su preplavile ovaj slučaj. Kakve su nam onda službe bezbednosti i kakva je organizacija vlasti kada nisu znali za ono što im je bilo ispred nosa?

Pročitajte još:

Državni funkcioneri su bili omiljeni gosti na gazdinstvu „Jovanjica“

Nove sumnje u to da ova afera nije mogla da prođe bez znanja državnog vrha, bacila je i činjenica da su imanje „Jovanjica“ često posećivali pojedini politički funkcioneri, među kojima je i ministar odbrane Aleksandar Vulin, zatim Dragomir Petronijević iz Gradskog veća Beograda, ali i Dragan Sikimić, koji danas vodi Agenciju za borbu protiv korupcije, kao i Zoran Babić, aktuelni direktor „Koridora Srbije“.

Optuženi pripadnici BIA, MUP I VOA

Slučaj je dobio svoj nastavak – „Jovanjicu 2“, gde postoje informacije da su agenti  BIA, VOA i MUP umešani, baš oni koji bi ovakve slučajeve trebalo da raskrinkavaju. Prvookrivljeni u „Jovanjici 2“ je vlasnik gazdinstva Predrag Koluvija i još petorica pripadnika BIA i MUP, koji su bili zaduženi za obezbeđivanje imanja. Zašto su, na kraju, pripadnici MUP I BIA obezbeđivali plantažu ako nema veze sa državom?

Vlast neumorno brani Koluviju

Nakon što je Predrag Koluvija prebačen u kućni pritvor, usledila je organizovana odbrana njegovih lika i dela, i pokušaj ubeđivanja javnosti da “Jovanjica” zapravo nije nikakva afera. U odbranu su se uključili predsednik republike, premijerka, kao i Koluvijin advokat Vladimir Đukanović, predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe i član – Državnog veća tužilčaca i Visokog saveta sudstva. “Taj čovek je proveo dve godine u pritvoru, ne postoji sličan slučaj da je čovek za takvo krivično delo bio dve godine u pritvoru, a da se pritom vodi hajka zašto nije i dalje u pritvoru. Vrlo čudno, složićete se, jer on nije ubio nikoga, nije imao 10 tona kokaina ili nešto slično, već, koliko sam razumeo, tonu marihuane. Nemci i ostali su to legalizovali”, oceno je predsednik, čime je direktno relativizovao čitav slučaj. Sam Koluvija, iako nije bio rečit u sudnici, inspiraciju je dobio kod svog advokata u emisiji, gde je pokušao da optuži saradnike bivšeg minuistra Nebojše Stefanovića da su mu čitav slučaj napakovali.

BONUS VIDEO: Šta je ostalo od slučaja Jovanjica?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (8)