Foto:Losevsky Pavel / Alamy / Alamy / Profimedia/Nova.rs

Kod malog deteta, žir u organizmu može da prouzrokuje smrtni ishod, ako se zaustavi u gornjim disajnim putevima ili ako dospe u jednjak i želudac gde izaziva krvarenje. U svakom slučaju, posledice zavise od više faktora, objašnjava za Nova.rs dr Snežana Rsovac, specijalista pedijatrije, dečije pulmologije i načelnica Neonatalne i pedijatrijske intenzivne nege na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj.

Pročitajte još:

“Sve zavisi od položaja stranog tela u organizmu, ali i od načina lečenja, odnosno metode vađenja tog tela. U slučaju dečaka koji je preminuo, postavlja se pitanje gde se nalazi žir koji je progutao. To je najvažnije, jer je mališan umro dva dana nakon što je progutao žir, što znači da se u organizmu dešavao neki proces. Žir može da izazove smrtni ishod ako se nađe u gornjim disajnim putevima ili u gastrointestinalnom traktu. Jedna mogućnost je da je žir završio u jednjaku, pa u želucu gde može da ošteti sluznicu i izazove krvarenje, a druga mogućnost je da aspirira, odnosno da prođe u dušnik gde može da promeni položaj, stane poprečno i izazove gušenje”, objašnjava dr Rsovac.

Ona naglašava da je najopasnija opcija ako žir ostane u dušniku.

“Ako se zaglavi u dušniku, u traheji, dolazi do gušenja. U tom slučaju hitno se radi bronhoskopija. Kada se radi o maloj deci dolazi do aspiriranja stranog tela za koje je simptomatičan kašalj, a kao što smo već pomenuli, žir može da sklizne niže i da ‘čuči’ neko vreme nepomično i izazove aspiracionu pneumoniju”, kaže doktorka Rsovac.

Ilustracija Foto: Shutterstock

Podsetimo, u ponedeljak je u vrtiću „Čarolija“ u Vladičinom Hanu, četvorogodišnji dečak progutao žir. Mališana su odmah preuzeli lekari i sestre Hitne pomoći.

Direktorka PU „Pčelica“ Ljiljana Ristić, u okviru koje funkcioniše vrtić „Čarolija“, navela da „ iz opravdanih razloga nije u prilici da daje izjave“.

Dečak je pre dva dana kolima hitne pomoći prebačen prvo u ZC Surdulica, a potom u Klinički centar Niš, gde je operisan. Uprkos lavovskoj borbi lekara za njegov život, nažalost je preminuo.

„Dečak je primljen u popodnevnim satima u veoma teškom opštem stanju sa znacima teškog oštećenja moždane funkcije. U UKC mu je izvađen strani predmet iz disajnih puteva, ali to nažalost nije promenilo stanje pacijenta. Uprkos svim preduzetim merama više medicinskih timova, noćas je došlo do letalnog ishoda“, saopšteno je danas iz KC Niš.

Ilustracija Foto:Shutterstock

Nakon ove užasne tragedije, osnovno javno tužilaštvo u Vladičinom Hanu naložilo je obdukciju četvorogodišnjeg dečaka, koji je preminuo u niškoj bolnici.

„Dana 27.12.2022. godine od strane Policijske stanice u Vladičinom Hanu, tužilaštvo je obavešteno da je u predškolskoj ustanovi ‘Čarolija’, detetu rođenom 2018. godine, pozlilo, da je došlo do gušenja deteta zbog čega je prebačeno najpre u ZC Surdulica, a zatim u KC Niš i da je životno ugroženo. U toku noći stanje deteta se pogoršalo i isto je preminulo. Od strane tužilaštva je naloženo da se izvrši uviđaj, da se sva medicinska dokumentacija izuzme, prikupe obaveštenja, obaveštene nadležne inspekcije, a takođe je izdata naredba da se izvrši obdukcija“, navodi se u odgovoru tužilaštva za portal Nova.rs.

Povodom nesrećnog slučaja koji se dogodio u vrtiću „Čarolija“ u Vladičinom Hanu, nakon kog je preminuo četvorogodišnji dečak, predsednik opštine Goran Mladenović proglasio je dane žalosti 29. i 30. decembar.

Foto: Shutterstock

Posle smrti dečaka, oglasilo se i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Sa velikim žaljenjem i tugom obaveštavamo da je dečak starosti četiri godine i tri meseca iz PU „Pčelica“ iz Vladičinog Hana, preminuo. Prosvetna inspekcija je na terenu, uključeni su i policija i tužilaštvo, a istraga će utvrditi okolnosti ovog događaja.

Ministar prosvete Branko Ružić, u svoje lično ime i u ime zaposlenih u Ministarstvu izražava veliko žaljenje i upućuje saučešće porodici zbog smrti dečaka.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare