Ekipa televizije Nova posetila je jutros šabačku pijacu „Živinarnik“ gde je starica Marija G. (72) prodavala otrovne gljive i pronašla Vladana Miškovića, jednog od pacijenata koji su na VMA završili upravo jedući ove pečurke.

„Imao sam najteže simptome, ali je moj organizam najbolje prihvatio terapiju, zbog čega sam i po rečima doktorke, danas živ. U bolnici sam bio 13 dana, nalazi su bili strahovito loši. Pet dana su trajali sve nelagode nakon pojave simptoma, a u prvim danima se događalo da i preko 20 puta idem u toalet“, navodi Mišković.

Kako dalje ističe, u Beogradu je ležeći na Vojnomedicinskoj akademiji u razgovoru sa svojim sugrađanima čuo da su i oni zadobili iste simptome.

Pročitajte još:

Kako dodaje baka Mariju je i ranije viđao jer upravo i ona na ovoj pijaci prodaje jabuke.

„Ja sam nju taj dan, pre dve nedelje, i pitao da li su gljive otrovne, a ona mi je rekla da joj se do sada niko nikada nije žalio. Nakon što sam pojeo pečurke oko 17 časova, odmah mi je bilo muka, ali nisam pridavao značaj tome, pomislio sam da sam ih malo jače spremio. Oko pola dva posle ponoći počeo sam da povraćam. Narednih šest sati usledila je borba, osećaj da mi se creva i želudac kidaju. To je strašno“, rekao je Vladan.

Strah i panika na šabačkoj pijaci

Podsetimo, Marija G. (72) iz Ćukovina uhapšena je zbog sumnje da je prodala otrovne pečurke na šabačkoj pijaci, zbog kojih je jedna osoba preminula, dok je devetoro njih na lečenju.

Selo Ćukovine se nalazi tridesetak kilometara od Šapca, a ovo mesto okruženo je šumama gde meštani redovno beru gljive za sebe, ali i za prodaju. Uhapšena starica je to godinama radila. Nakon što je Suzana B. (57), preminula pre nekoliko dana na VMA zbog trovanja otrovnim pečurkama, a devetoro pacijenata se i dalje nalaze u bolnici, na šabačkoj pijaci danima vlada strah i panika. Pečurke više niko i ne prodaje.

Osumnjičenoj starici na teret se stavlja teško delo protiv zdravlja ljudi i preti joj kazna zatvora od dve do 12 godina.

Nakon masovnog trovanja 10 osoba iz Šapca Gljivarski savez Srbije pokrenuće inicijativu za zabranu prodaje šumskih gljiva na pijacama i javnim prostorima širom Srbije.

VIDEO: Iz ovog sela je baka koja je prodavala otrovne gljive