Foto: Miloš Lazić/Nova.rs

Marija G. (72) iz Ćukovina uhapšena je zbog sumnje da je prodala otrovne pečurke na šabačkoj pijaci, zbog kojih je jedna osoba preminula, dok je devetoro njih na lečenju. Selo Ćukovine se nalazi tridesetak kilometara od Šapca, a ovo mesto okruženo je šumama gde meštani redovno beru gljive za sebe, ali i za prodaju. Uhapšena starica je to godinama radila, sve dok nije napravila kobnu grešku.

Ta kobna greška dovela je do toga da 10 osoba zatraže lekarsku pomoć zbog trovanja. Komšije uhapšene starice u razgovoru za Nova.rs ističu da su šokirani zbog svega, ali i da „baba Marija sigurno nikoga nije želela da otruje“.

„Strašno je to što se dogodilo, ali to je nesrećni slučaj. Nije Mara htela da otruje nikog, pa te pečurke su jeli i u njenoj kući, njen sin, snaja, unuci… Pa nikog ona nije htela da otruje. Ona je stara, kreće se uz pomoć štapa, verovatno i slabije vidi i u polumraku šume je napravila grešku, pomešala jestive gljive sa otrovnjačama“, objašnjava jedan od meštana Ćukovina.

Foto: Miloš Lazić/Nova.rs

Ove godine su pečurke naročito rodile, a kako kažu stanovnici Ćukovina, „na džakove su mogle da se beru“. Kao i svake godine, u berbu je krenula i Marija, ili Mara, kako je još zovu komšije.

„Nije imala potrebe da to radi, sin Ivica i snaja Svetlana brinu o njoj, ostala joj je i penzija od pokojnog muža Aleksandra. Ali, volela je da zaradi još neki dinar. Jednostavno, volela je da bude aktivna, da se kreće među ljudima“; objašnjava jedan od komšija iz Ćukovina.

Ćukovine pečurke trovanje
Foto: Nova.rs

Marija G. uhapšena je 3. oktobra, kada su po nju došli policajci. Određen joj je pritvor do 30 dana zbog sumnje da je počinila teško delo protiv zdravlja ljudi, za što joj preti do 12 godina zatvora.

Nadležni su reagovali tek pošto su prvi pacijenti sa znakovima trovanja prebačeni u teškom stanju na VMA, iako su pre toga Šapčani danima upozoravali na društvenim mrežama da su se na pijaci pojavile otrovne pečurke.

Ćukovine pečurke trovanje
Foto: Miloš Lazić/Nova.rs

„Slavili su punoletstvo deteta nedavno, pa je baba Marija htela da unučetu da neki dinar. A te pečurke su se jele i u njihovoj kući, a sada više deca neće ni na picu da ih stave, toliko su im se smučile. Žao im je zbog svega i oni samo žele da se sve što pre završi i da se Marija što pre vrati kući“, objašnjava jedna rođaka.

Mariju G. niko od porodice nije video od kada je uhapšena, samo je unuk odneo preobuku i lekove u policiju. Baka Mara je privedena u papučama, a do policijske stanice je išla uz pomoć štapa.

Foto: Miloš Lazić/Nova.rs

Ispred pijace u Šapcu, gde je i Mara prodala otrovne pečurke, već danima niko niti kupuje niti prodaje gljive, sve je uhvatio strah.

Ali, mnogi Šapčani su više ljuti na nadležne službe, nego na staricu Mariju. Kilogram pečuraka je na ulici, ispred pijace, koštao od 300 dinara pa na više, zavisi od vrste, kvaliteta, ponude i potražnje. Sada ih više nema.

Foto: nova.rs/video

„Ja kada nešto prodajem na pijaci, moram da platim tezgu, moram da imam deklaraciju. Neke kolege moraju da prođu i sanitarni pregled, a tu ispred pijace, prodavalo se sve i svašta i niko ih nije dirao. Pa za šta dobijaju plate svi ti komunalni milicajci, inspekcija?“, kaže naša sagovornica.

U ovom kraju, odakle je uhapšena starica, najviše se jedu tri vrste gljiva: medvedara, kako zovu vrganj, mlečnice i rujnice. Konzumacija rujnica je opasna za one koji ne poznaju dovoljno gljive, jer je njoj jako slična bela pupavka, jedna od najotrovnijih gljiva na našim prostorima.

Kako kaže jedan od meštana Ćukovina: „Jedem samo ono za šta sigurno znam šta je, ako nisam siguran – ne jedem“.

BONUS VIDEO: Ovo su pečurke koje je brala Marija G. koja je otrovala ljude u Šapcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare