Pijaca, pečurke i baba Foto:Miljana Isailović/Nova.rs/Shutterstock

Starica Marija G. (72) danima je prodavala otrovne gljive na šabačkoj policiji, a jedna osoba je preminula usled trovanja. Osumnjičenoj starici, koja je gljive brala u šumi, a potom ih prodavala, na teret se stavlja teško delo protiv zdravlja ljudi i preti joj kazna zatvora od dve do 12 godina.

Starica je privedena nakon što je ceo slučaj dospeo u medije.

„Ako je usled dela iz čl. 249, 251. st. 1. i 2, 252, 254, 255. stav 1, 256. st. 1. i 2, 257. stav 1. i 258. stav 1. ovog zakonika nastupila smrt jednog ili više lica, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do dvanaest godina“, navodi se u Krivičnom zakoniku Srbije.

Pijaca Šabac Foto: Miloš Ž. Lazić/Nova.rs

Zbog trovanja je u bolnici zbrinuto 10 pacijenata, a jedna žena, Suzana B. (57), je preminula. Još uvek nije poznato koja je gljiva izazvala trovanje, a kako je ranije saopšteno sa VMA, sumnja se na dve vrste – rudnjače i lisičarke.

Kako su ranije saopštili, pacijenti su rekli da su gljive bile polomljene i da ih je bilo najmanje tri vrste, što otežava prepoznavanje.

Inače, Marija G. je godinama unazad prodavala pečurke na pijaci, a zasad nije poznato da li je eventualno ranije bilo trovanja.

Zelena pupovka najotrovnija pečurka

Prema dostupnim informacijama, Zelena pupavka (amanita phalloides) je verovatno najotrovnija pečurka na svetu. U slučaju trovanja ovom gljivom, dolazi do ozbiljnih oštećenja bubrega, jetre, urinarnog trakta i nervnog sistema.

Pecurke
Pečurke Foto:EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK

U više od polovine slučajeva trovanje se završava smrtnim ishodom.

Zelena pupavka je rasprostranjena u Srbiji, a pogotovo na Fruškoj Gori. Ova pečurka raste od proleća do kraja jeseni u šumama, a može se naći u blizini hrasta, jesena, graba i breze.

VIDEO: Zelena pupavka među najotrovnijim pečurkama, simptomi – povraćanje, slabost…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare