Foto: Printscreen/TV Prva

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je za Nova.rs da je razgovarao sa Borisavom i Biljanom Savić, kojima je Centar za socijalni rad u Subotici, prvo dozvolio da usvoje dete, a onda zbog proceduralne greške oduzeo, navodeći da će do 15. juna izaći sa preporukom o postupanju institucija u ovom slučaju.

„Razgovarao sam sa porodicom i tu je bila prisutna i njihova advokatica. Bitno je da smo pokrenuli postupak protiv svih aktera, u prvom redu Centra za socijalni rad Subotica, Pokrajinskog sekretarijata i Ministarstva rada, kako bismo ustanovili ko ima kakvu odgovornost. Saslušali smo sve važne aktere, uključujući i roditelje i preporuku ćemo imati već 15. juna”, rekao je Pašalić, ističući da je najvažnije zaštiti interes deteta.

“Dete ne sme da se tarumatizuje. Sve mora da se radi sa dužnom pažnjom i u okviru zakona. Ja na ovu situaciju ne mogu da gledam kao roditelj koliko kao profesionalac. A kao takav mogu da kažem da je nama, kao jedinoj instituciji u Srbiji koja štiti interes deteta, važno kako će se ta devojčica osećati i da zaštitimo njena prava. To je naš glavni interes”, rekao je Zaštitnik građana.

Otac razgovarao i sa Anom Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić rzgovarala je telefonom s Borisavom Savićem. On je za Kurir izjavio da se premijerka javila porodici i pitala o svemu što se desilo prethodnih dana.

Prema njegovim rečima, premijerka je pitala o čemu je konkretno reč u tom slučaju.

FOTO: Tanjug/ Rade Prelić

„Objasnio sam joj našu stranu priče. Pažljivo je saslušala, a onda rekla da će sačekati izveštaj zaštitnika građana Zorana Pašalića. Rekla nam je da za sve moguće kasnije informacije možemo da joj se obratimo ako nam budu trebale. Takođe, navela je da ona ne može lično da pomogne, jer nema ingerencije za to, ali sam imao utisak da je bila puna empatije. Razumela je problem“, rekao je Savić.

Podsetimo, Borisavu Saviću (48) i njegovoj supruzi Biljani (52) Centar za socijalni rad u Subotici oduzeo trogodišnje dete, iako su sredinom maja ove godine dobili neophodno rešenje o usvajanju. Ipak i pored toga, ovaj bračni par morao je, tek usvojenu ćerku, da vrati zbog, kako tvrde supružnici, „proceduralne greške koju su napravili radnici centra i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku“.

Borisav Savić je, u razgovoru za portal Nova.rs, rekao da im je ćerka, koja je sa njima od 12. oktobra prošle godine, oduzeta jer se njegova žena “ne uklapa u starosnu granicu, koja je neophodna za usvajanje”. Ipak, oni su istakli da im radnici Centra za socijalni rad u Subotici to nisu rekli na početku procedure, te su sada dovedeni u agoniju, brinući se da li će im dete ikad biti vraćeno.

“Danas smo morali da vratimo dete Centru za socijalni rad zbog proceduralne greške koju su napravili radnici. U Zakonu o usvajanju stoji da maksimalna starosna granica između usvojitelja i usvojenika ne sme da pređe 45 godina. Supruga se u tu granicu ne uklapa, dok su moje godine u redu. Prvi put kada smo bili na razgovoru u centru pogledali su koliko imamo godina i kada su videli za suprugu, rekli su: ‘Ako vas izaberemo, moraćemo da tražimo saglasnost ministra Zorana Đorđevića, jer prelazite dozvoljene godine’. Ipak, ta žena je tada pogledala moje godine i rekla: ‘A ne, gospodin se uklapa, ići ćemo na njega’. Mi smo mislila da je stvar time završena”, naveo je Savić u razgovoru za naš portal.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare