Dejan Gojković, Saša Mega, Radonja Ćirković Foto: Shutterstock, MUP Srbije

Kada odsluže zatvorsku kaznu serijski silovatelji, povratnici, su u Srbiji potpuno slobodni ljudi, koje niko ne kontroliše, a po rečima stručnjaka, dok služe kaznu, spremaju se za nove napade. Narednih godina neki od njih naći će se na slobodi.

Višestruki povratnik silovatelj Igor Milošević, koji je pušten sa robije posle izdržane kazne od 15 godina zatvora zbog silovanja i razbojništva, na slobodi je proveo nekoliko dana kada je ponovo uhapšen, zbog ugrožavanja bezbednosti. Milošević je više od polovine života proveo po domovima i zatvorima, a prvi put je silovao, kako je rekao, sa 10 godina.

Pročitajte još:

Igor Milošević nije jedini serijski silovatelj, povratnik, koji će izaći iz srpskih zatvora u narednim godinama. Ono što je slabost je da su oni, onog trenutka kada odsluže kaznu, potpuno slobodni ljudi, koje niko ne kontroliše. U Srbiji ne postoji registar silovatelja, sistem ne funkcioniše, tako da postoji realna opasnost da će, makar neki od njih, ponovo počiniti isto krivično delo  – silovanje.

Po rečima stručnjaka, oni su uglavnom primereni zatvorenici, ne prave probleme, ali često kuju planove za nove seksualne napade koje sprovode u delo vrlo brzo po izlasku iz zatvora.

Saša Mega Foto;: MUP

Najpoznatiji od serijskih silovatelja je Saša Mega, Beograđanin koji je osuđen na 20 godina zatvora zbog serije silovanja po prestonici. On je seriju seksualnih napada u raznim delovima Beograda počinio 2009. godine, a pravosnažno je osužen 2014.

Deo robije proveo je u „Zabeli“, ali je posle prebačen u zatvor „Nova Skela“, takozvani „Alkatraz“. Njega je za silovanje 2015. godine optužio čak i cimer iz zatvorske ćelije.

Mega je takođe višestruki povratnik, prvi put je silovao sa 17 godina i tada je završio u popravnom domu. Izašao je 2004. godine i vrlo brzo opet silovao. Kao i mnogi seksualni predatori, zbog dobrog ponašanja, pušten j 2009. godine kada je ponovo počeo seriju seksualnih napada. Na slobodi bi trebalo da se nađe krajem 2029. godine, ukoliko ne bude ranije oslobođen.

Radonja Ćirković Foto: MUP Srbije

Na slobodi će se narednih godina naći neki od vrlo opasnih seksualnih predatora, pogotovo oni koji su osuđeni pre nego što je uvedena kazna zatvora od 40 godina a kamoli doživotna robija.

Jedan od njih je Radonja Ćirković, serijski silovatelj iz Novog Pazara, koji bi trebalo iz zatvora da izađe 2024. godine. Njemu je ostalo još dve godine zatvora, a on je 2012. osuđen na 12 godina zbog dva slučaja nedozvoljenih polnih radnji i jednog pokušaja silovanja.

I on je višestruki povratnik, prvi put je osuđen 1985. na 13 godina, a iz zatvora je izašao 1993. Nije dugo proveo na slobodi jer je uhapšen 1997. naravno, zbog silovanja. Ovog puta je osuđen na 13 godina, a izašao je 2010. Opet je proveo nakoliko godina na slobodi, kada je ponovo napao. 

Jedan od najgorih serijskih silovatelja je vojni policajac iz Bele Crkve Dejan Gojković. On je osuđen na 12 godina zatvora zbog 3 silovanja i 5 pokušaja silovanja. Ovo što je bilo karakteristično za ovog seksualnog predatora koji se krio iza uniforme je što je operisao uvek na istom mestu, na Mostarskoj petlji, gde je koristo lokaciju, jer ima mnogo ulaza i izlaza i senke.

Napade je počinio između 2010. i 2013. godine. Gojković bi na slobodi trebalo da se nađe najkasnije 2027. godine.

Dejan Gojković Foto: MUP Srbije

Posebno je brutalan bio Nikola Kosić koji je 2013. godine osuđen na 15 godina zatvora. On je svoje žrtve sačekivao rano ujutru i napadao ih dok su ulazile u zgradu.

Uz pretnju nožem bi ih pljačkao, ali ih i silovao. On je, za razliku od drugih silovatelja, ranije imao posla sa policijom zbog nasilničkog ponašanja i drugih krivičnih dela.

Izmenama Krivičnog zakona uvedena je i kazna doživotne robije, a na listi krivičnih dela za koje može da se izrekne najteža kazna je i silovanje dece.

Prva osoba koja je dobila tu kaznu je upravo bio povratnik višestruki silovatelj Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin. I on je bio uzoran zatvorenik, ali bi vrlo brzo na slobodi počeo ponovo da napada decu i mlade žene, a fetiš mu je bio kosa, po čemu je dobio i nadimak.

I on je, dok je služio zatvorsku kaznu smišljao plan koji je sproveo u delo kada je izašao, a to je otmica devojčice dok je išla u školu. Plan je bio tako razrađen da je Jovanović imao rutu za bekstvo koju je unapred isplanirao i kuće u koje se sklanjao pred poterom. Na kraju je uhvaćen, osuđen i umro je u zatvoru, ne naudivši nikome više.

BONUS VIDEO: Sahrana Ninoslava Jovanovića zvanog Malčanski berberin