Čačak, porodica Stojanić, lopovi ukrali celu kuću
Foto: Privatna arhiva

Ovo je priča za rubriku verovali ili ne. Porodici Stojanić, koja decenijama živi u Čačku lopovi su ukrali, ali bukvalno, celu staru porodičnu kuću u selu Pranjani. Kako objašnjavaju za naš portal, na mestu gde je nekada bio objekat od 140 kvadrata ostalo je par cigli, deo jednog zida i stari šporet.

Rada Stojanić koja dugi niz godina živi u gradu pored Morave otišla je krajem aprila u Pranjane kako bi obeležila godišnjicu smrti svog svekra. Nakon što je obišla grobove najmilijih svratila je do stare porodične kuće u selu Pranjani, ali tamo nije zatekla apsolutno ništa.

Potom je pozvala svog sina i rekla mu da nema kuće, nakon čega se on šokirao.

„Zapitao sam je kako misli da nema kuće i pomislio da se srušila. Ona mi je rekla da se nije srušila nego da kuće jedniostavno nema i da je ostala samo rupa u kojoj se nalaze njeni delovi“ , prića za Nova.rs Danko Stojanić. Nakon toga je i on, sav u čudu, otišao u Pranjane. Prizor je bio zastrašujuć, jer nije bilo ničega, priča naš sagovornik. Prema njegovim rečima, sve je odneto.

Čačak, porodica Stojanić, lopovi ukrali celu kuću
Foto: Privatna arhiva

„Dakle cigle, crep, čitavo pokućstvo, kreveti, ormani, klupe, stolice, drvene grede. Ostao je šporet i na delu zida jedan prozor. Verujte da sam dugo plakao jer mi je bilo preteško videvši taj prizor“, objašnjava Danko, napominjući da je to bio stari objekat, ali ga vežu uspomene za njega.

Nakon toga, budući da je bio praznik, nastavlja on, otišao je sa komšijom u policijsku ispostavu u Pranjane, koja zbog praznika nije radila, a onda i u Policijsku stanicu u Gornjem Milanovcu, kojem to selo teritorijalno pripada. Tamo ih je primilo službeno lice i pitalo zašto su došli. Danko je odgovorio da mu je ukradena kuća.

Čačak, porodica Stojanić, lopovi ukrali celu kuću
Foto: Privatna arhiva

„Čovek me je, sav u čudu, pogledao i zapitao da li je opljačkana kuća. Odgovorio sam da nije, nego da je nestala sa lica zemlje. Počeo je da se smeje, jer naprosto nije verovao“, nastavlja Danko. Posle toga došao je inspektor i svi zajedno su se zaputili u Pranjane.

„Videvši da od kuće skoro ništa nije ostalo uputio mi je izvinjenje i istakao da se u svojoj višedecenijskoj karijeri nije susreo u sa ovakvim slučajem. Ispričao mi je da lopovi ordiniraju po selima, ali kradu rakiju, sušeno meso, kućne aparate. Bilo mu je nepojmljivo da je neko mogao da odnese čitavu kuću“, priča Danko.

Prema njegovim rečima, kuća jeste bila trošna i stara, te da u nju nije često dolazio, ali je bila velika i mogla se preurediti. Osnova joj je bila 12 puta 12 metara, sa podrumom i sušarom na spratu.

Nema predstavu kada je krađa mogla da se dogodi i ističe da su poslednji put majka i on u selo dolazili pre izbijanja korona epidemije. Navodi da marta 2020. nije išao sa majkom u selo. Danko napominje da ni komšije ništa nisu ni videle, ni čule, što mu izgleda neverovatno.

Čačak, porodica Stojanić, lopovi ukrali celu kuću
Foto: Privatna arhiva

„Jedna komšinica, koja dolazi vikednom u selo kaže da je videla dva traktora kako odnose stvari, ali je pomislila da smo mi prodali kuću. Zbog toga nije ništa ni prijavljivala. Policija je utvrdila da postoje tragovi traktora sa donje strane kuće i da su očigledno probili voćnjak i tuda prošli, nisu vozili glavnim seoskim putem. Ja sam uradio šta sam mogao, nadležnima sam prijavio i mogu samo da čekam. Mislim da je nemoguće da se ovako nešto ne otkrije“, ističe Stojanić, napominjući da su lopovi bili veoma dobro organizovani. Da bi se sve to odnelo, treba mnogo ljudi, to se ne može uraditi čak ni za nekoliko dana, zaključio je Danko za Nova.rs.

Porodica podvlači da ne može da precizira kada se krađa dogodila, imajući u vidu da više od dve godine nisu išli ustaru porodičnu kuću. Napominju, moglo se desiti i pre dva tri meseca, ali i pre godinu ili više.

Bonus video: Krađa konja u Nišu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare