Foto: EPA-EFE/Jerry Lampen

Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić prisustvuje izricanju presude u Haškom sudu. Sednica na kojoj će biti izrečena presuda počela je u 15 sati.

Mladić se danas sa osmehom pojavio u sudnici Haškog tribunala, gde čeka presudu za ratne zločine koji su počinjeni nad muslimanima tokom rata u BiH.

Foto: EPA-EFE/Jerry Lampen

Inače, prenos je u jednom trenutku bio prekinut zbog tehničkih problema.

Neposredno pred sednicu došlo je do incidenta ispred suda. Naime, Srbin Dragan Todorović doneo je dva mala transparenta podrške Mladiću, posle čega mu je prišao Nihad Aličković iz udruženja „Anti-Dejton“, koji mu je oteo transparente i izbila je svađa. Potom je na Todorovića počeo da viče i Satko Muajagić, bivši logoraš.

Podsetimo, suđenje generalu Mladiću trajalo je od 16. maja 2012. do 15. decembra 2016. Tokom 530 radnih dana, saslušano je 169 svedoka optužbe i 208 svedoka odbrane. U spise su uvedene i pisane izjave još 214 svedoka. Prihvaćeno je 9.914 dokaznih predmeta.

Pročitajte još:

Mladić je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor zbog, između ostalog, genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrpskim stanovništvom tokom rata u BiH, a od 11 tački optužnice, oslobođen je jedino optužbi za genocid u pet opština tokom 1992. godine.

Kako je naš portal već pisao, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osnovan je od strane UN maja 1993. godine, kako bi se bavio ratnim zločinima počinjeni tokom raspada Jugoslavije devedesetih godina. Tokom svog rada izrekao je sedam doživotnih kazni zatvora, od kojih su sve prema Srbima – ako se računa i Ratko Mladić, kojeg danas očekuje pravosnažna presuda.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar