„Tabloidi vrše sve veći pritisak na tužioce i sudije“

Hronika 13. okt. 202010:01
Podeli:
Foto: Medija centar Beograd

Predsednica Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije (UTS) Lidija Komlen Nikolić izjavila je da načini na koje izvršna vlast vrši pritiske na nezavisan rad pravosudja nisu više klasični i da su pritisci formalnim aktima "gde vas zovu političari da vam zovu šefa", odavno prestali da postoje.

Komlen Nikolić je u razgovoru za list Danas od utorka rekla da se pokušaji uticanja na pravosudne organe sve više vrše preko medija, tabloida, izjavama političara da se od tužilaca i sudija očekuje odredjeno ponašanje.

„Tu je, doduše, još uvek vrlo specifičan zakonodavni okvir, gde se najviše koplja lome oko ustavnih amandmana, kroz koje izvršna vlast po svaku cenu pokušava da na jedan perfidan način uvede kontrolu, kroz članove i način njihovog izbora u pravosudne savete, Visoki savet sudstva i druge visoke institucije koje bi trebalo dabrinu o nezavisnosti i organizaciji rada sudstva“, rekla je ona.

Pored toga korišćenje pandemije korona virusa da se mnoge institucije zadrže u v.d. stanju, kako je navela, koči njihov rad, kao i to da se i u redovnom stanju produži vanredno stanje je svojevrstan način pokušaja da se pravosudje „drži pod kontrolom“.

„Nakon preporuke Ministarstva pravde od 17. marta, koja se odnosila na funkcionisanje i rad sudova i tužilaštava za vreme pandemije, imamo situaciju gde već nakon uvodjenja vanrednog stanja, funkcioneri ministarstva javno istupaju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom gde otvoreno vrše pritisak što na tužioce, što na sudije, najavljuje da će oni insistirati na disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca ukoliko se ne predlaže i ne utvrdjuje pritvor za kršenje mera koje je Vlada donela za sprečavanje širenja pandemije“, rekla je Komlen Nikolić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar