Sombor Mesto Zločina
Foto: Nova.rs/video

Zdravko Goranović je čovek sa povećim dosijeom krivičnih dela, kome je ukinut pritvor 22. decembra, da bi nedelju dana nakon toga, ubio svoje dve ćerke i ženu, a potom i sebe. Prema informacijama koje nam je Osnovni sud i Viši sud u Somboru dostavio, Goranović je prethodno osuđivan četiri puta, za različita krivična dela. Od lažnog prijavljivanja, krađi, pretnji, nošenja oružja, pa do ubistva - krivična su dela koja je Goranović ostavio iza sebe.

Dosije Goranovića počinje od 2010. godine

„Presudom Osnovnog suda u Somboru K.1577/10 od 26.10.2010. godine, pravnosnažnom 21.12.2010. godine zbog izvršenja krivičnog dela iz čl.348. stav 2. KZ uslovnom osudom, pri čemu mu je utvrđena kazna zatvora od 6 meseci sa rokom provere od 2 godine“, napisao je Osnovni sud u Somboru u odgovoru za Nova.rs.

U pitanju je krivično delo „nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija“.

Podsetimo, u javnost je nedavno izašla informacija kako je podmetnuo bombu u dvorište tužioca.

„Ugrožavanje sigurnosti“ presuda iz 2011. godine

„Presudom Osnovnog suda u Novom Sadu K.25196/10 od 24.06.2011.godine, koja je preinačena presudom Apelacionog suda u Novom Sadu KŽ1.3254/21 od 17.11.2011.godine zbog izvršenja krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti iz čl. 138. stav 3 KZ, na kaznu zatvora od 1 godine i 6 meseci. Navedenu kaznu je isti izdržavao po nalogu Osnovnog suda u Novom Sadu i istu je izdržao u KPZ Sombor sa danom 25.04.2012. godine, kog dana je otpušten sa izdržavanja kazne po isteku kazne“, napisao je Osnovni sud u Somboru.

Pročitajte još:

U dvorištu porodične kuće zamenika osnovnog javnog tužioca u Somboru Vladimira Šakića oktobra 2010. godine u kartonskoj kutiji od obuće pronađena je kopija ručne bombe pored koje je bila zalepljena preteća poruka.

„Optužio si nevinog čoveka. Imaš još vremena da ispravno postupiš. U protivnom, prvo materijalna šteta, a onda idemo dalje. Čuvaj prvo sina, pa ženu, a i sebe. Sledeći put u paketu može biti nešto eksplozivno. Razmisli ozbiljno o svemu“, navodi se u poruci ispisanoj na kompjuteru, koju je otkrio Šakićev trinaestogodišnji sin, 22. oktobra ujutru.

Presuda zbog krađe iz 2013. godine

„Presudom Osnovnog suda u Somboru K.850/13 od 19.08.2013. godine, koja je potvrđena odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu KŽ1.3927/13 od 11.02.2014.godine, zbog izvršenja krivičnog dela krađe iz čl.203. stav 2. KZ na kaznu zatvora u trajanju od 1 meseca. Navedenu kaznu zatvora je osuđeni izdržao u Okružnom zatvoru Subotica u periodu od 17.10.2014.godine do 17.11.2014.godine“, napisano je u saopštenju suda.

Pored oružja i ugrožavanja tuđe bezbednosti, Goranović je bio sklon i krađama, te je kaznu za ovo delo služio u Subotici, što bi bio već drugi zatvor koji je obišao.

„Lažno prijavljivanje“ – presuda iz 2014. godine

„Presudom Osnovnog suda u Somboru K.69/14 od 19.03.2014.godine, pravnosnažnom istog datuma, osuđen je zbog izvršenja krivičnog dela lažno prijavljivanje iz čl.334. stav 4. KZ na kaznu rada u javnom interesu u trajanju od 120 časova u roku od 2 meseca“, napisao je Osnovni sud.

Međutim, za ovo krivično delo Goranović nije služio kaznu zatvora, već kaznu rada u javnom interesu.

To nije kraj listi krivičnih dela koja se pripisuju svirepom ubici iz Sombora.

Viši sud u Somboru je portalu Nova.rs dostavio njihovu evidenciju presuda.

2020. godine Goranović je oslobođen optužbi za „neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću“

„Presudom Višeg suda u Somboru, kao drugostepenog, u žalbenom postupku, od 16. marta 2020. godine, optuženi Z.G. je oslobođen od optužbe da je izvršio krivično delo neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću iz člana 353. stav 1. Krivičnog zakonika“

Međutim, osim protivzakonitog bavljenja određenom delatnošću, Goranoviću pred Višim sudom nije donešena nijedna dodatna presuda.

Sa druge strane, Viši sud je dva puta odbio zahtev advokata Goranovića na žalbe zbog produženja pritvora za nasilje u porodici.

Ipak, ubica sa raznovrsnim dosijeom, našao se na slobodi, koja se završila tragičnim epilogom.

Podsetimo, komšije su za naš portal potvrdile da je on oduvek bio problematičan, kao i da se znalo da je tukao svoju ženu Miru. Takođe, Goranović je, prema pričama meštana, ranije radio u policiji.

„On nikome ni dobar dan nije govorio, on je meštanin odavde. Jedno vreme je bio policajac na Kosovu, ali je brzo tu službu napustio. Žena i deca su bili divni, lepo vaspitani, ali smo ih svi izbegavali zbog njega, plašili se. Sve se svodilo na dobar dan sa njima. Nije mi jasno kako su ga uopšte pustili iz zatvora. Znam da je policija i ranije dolazila, ali ne znam zbog čega, sem toga da je on bio u pitanju. Zbog Zdravka nismo imali bliže kontakte sa porodicom“, ispričala je jedna od komšinica za portal Nova.rs.

BONUS VIDEO: Sombor: Mesto Zločina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar