Igor Jurić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

U Ministarstvu pravde održan je sastanak sa predstavnicima Fondacije "Tijana Jurić" na kom je razgovarano o mogućnosti uvođenja sistema obaveštavanja javnosti u slučaju kidnapovanja dece, poznatiji kao "Amber Alert". Predsednik Fondacije Igor Jurić izjavio je za N1 da je sastank bio srdačan, ali da treba sačekati i videti konkretne rezultate.

„Svaki taj sastanak uvek je prilično srdačan, i ne mogu da imam bilo kakvu zamerku. Ono što će će se proizvesti od svega ovoga, to ćemo tek videti“, kazao je Jurić u emisji „N1 Studio Live“ i istakao da od srdačnosti nema nikakve vajde ako na kraju ne bude urađeno ništa.

„Sam tok razgovora bio je usmeren kao tome da podržavaju tu inicijativu, ali to nije dovoljno, trebalo je ranije da se desi“, dodao je Jurić i podsetio da je do sastanka došlo nakon 53 zahteva Fondacije, upućena preporučenim pismima ili elektronskom poštom.

Na sastanku sa ministarkom pravde Majom Popović, Jurić je insistirao da se utvrdi konkretan sled događaja – prvi korak, kako je rekao, je da Ministarstvo pravde uspostavi kontakt sa MUP-om kako bi se videlo kakav je princip rada MUP-a i postoje li zakonski akti koji regulišu ovo pitanje.

Zatim bi, dodao je Jurić, trebalo da bude formirana radna grupa, a Fondacija „Tijana Jurić“ zatražila je da u tom telu dobije potpredsedničko mesto, ne zbog, kako je rekao, nekakve sujete, već što je dosadašnje iskustvo pokazalo da radne grupe često služe da se nešto ne uvede.

Kazao je da se i MUP-u takođe obraćao 53 puta, a da je Fondacija samo jednom dobila poziv na sastanak na kojem na kraju nisu žeželi da učestvuju, jer se ministar Vulin nije pojavio.

„Smatrali smo da to mora biti najodgovornije lice. Sa bivšom državnom sekretarkom (Biljanom Popović Ivković) je isto naizgled bilo sve korektno, a na kraju se ispostavilo da to nije bilo iskreno“, poručio je Jurić.

Podsetio je i da je Fondacija već učestvovala u radu jedne radne grupe u vezi sa uvođenjem sistema „Amber Alert“, ali da nije bilo nikakvih rezultata. Tada su predlagali da se preuzmu rešenja iz određenih zemalja koja su se pokazala kao dobra, ali je Popović Ivković, prema Jurićevim rečima, govorila da ćemo napraviti mnogo bolji sistem.

„Pa se, naravno, od toga nije desilo ništa“, konstatovao je sagovornik N1.

Jurić je istakao da se rukovodi isključivo interesom dece i da je manje bitno da li će sistem biti preuzet od neke druge zemlje ili će biti bolji, kako je to obećavala bivša državna sekretarka, već da je bitno da sistem zaživi.

Bonus video: Gašenje požara na Mokroj Gori

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar