Maša Prenković Foto:N1; MUP Srbije; E-Stock.us/Emil Čonkić

Troje francuskih državljana oteli su 13. marta 2015. godine u Ulici braće Jerković u Beogradu dvogodišnju Mašu P., a nakon filmske potere koja je trajala dva i po sata, uhapšeni su na naplatnoj rampi u Šimanovcima. Iako su otmičari pravosnažno osuđeni, a posle nekoliko godina i proterani iz Srbije, misterija o tome kako su i zašto oteli baš malu Mašu, ostala je do danas.

Udarna vest u svim medijima 13. marta 2015. godine bila je otmica dvogodišnje devojčice u sred bela dana u Beogradu. Naime, devojčicu je oko 13 sati u naselju Braće Jerković oteo, kako je to na sudu dokazano, Sebastijan Branši, koji je istrčao iz vozila, odgurnuo majku, a zatim zgradio devojčicu i odvukao je u sivi BMW. Svedoci nemilog događaja čuli su vrisak, a potom su videli ženu kako trči za automobilom u kojem su se nalazili otmičari i devojčica.

Otmičari su uhapšeni na autoputu ka Šidu, nakon što su pokušali da probiju naplatnu rampu kod Šimanovaca vozilom sa francuskim registarskim tablicama, a devojčica je pronađena nepovređena. Kriminolozi su tada ocenili da je to nesvakidašnja otmica u Beogradu, a tadašnji načelnik UKP u Beogradu Dragan Kecman rekao je da ključni momenat bio što je majka deteta bila veoma svesna u trenutku otmice i da je zapazila mnogo detalja koji su značajno pomogli u istrazi.

Prilikom hapšenja nađeni su pasoši troje francuskih državljana sa njihovim fotografijama, dok je na četvrtom putnom dokumentu stajala slika devojčice malo mlađe od otete Maše. Tokom suđenja. Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je u završnoj reči septembra 2016. godine da sud izrekne kaznu od po 10 godina zatvora, dok su branioci tražili oslobađajuće presude.

Otmičar Sebastijan Baršu
Foto: N1

Otmičar Sebastijan Branši izjavio je na suđenju da nije kidnapovao devojčicu, već da je imao dogovor sa roditeljima da je pozajme na sedam dana, kako bi je u Francuskoj podmetnuli na DNK analizu za utvrđivanje očinstva umesto unuke njegove supruge Aleksis Gorin Branšu i da je za to na parkingu dao 1.800 evra.

„Poslata nam je poruka da 13. marta dođemo u ‘Maksi’ da se vidimo sa majkom. Tamo smo je našli i ona je mojoj supruzi rekla da je pratimo pokazujući rukom pravac. Napolju u ulici mi je dala znak da uzmem dete, a potom ga pustila. Ona je sama pala i izmislila povrede, jer da sam je gurnuo, jaja koja je nosila razbila bi se na drugom mestu“, ispričao je Branš, a prenele tada Novosti.

Hapšenje otmičara
Foto: E-Stock.us/Emil Čonkić

Na pitanje zastupnika porodice zbog čega nisu poveli i majku u Francusku, ukoliko je već postojao dogovor, Sebastijan je kazao da je Mirjana imala probleme, jer se razvodila od muža, što je, kako je objasnio, napisala i na svom Facebook profilu.

Sumnje da nešto ipak nije u redu sa čitavim slučajem, podgrejao je bivši suprug i otac otmičarki, koji je doputovao u Srbiju kako bi pratio suđenje,  a potom, u izjavama sa medije, tvrdio da otmica nije nasumična, kao i da je u sve uključena još jedna osoba.

Roditelji otete devojčice uporno su odbijali da govore za medije i odgovore na tvrdnje otmičara, pa je do danas ostalo nejasno da li je njihova ćerka oteta slučajno, dok ni sud nije dao adekvatan odgovor kako su Freancuzi, pravo iz Rumunije, zapucali pravo u Ulicu braće Jerković.

Tačku na sve spekulacije u javnosti donekle su stavile dve otmičarke, koju su odlučile da s ebrane tvrdnjama da je otmica bila Sebastijanova ideja i da one o tome nisu znale ništa.

Tokom istrage otkriveno je da su otmičari pošli iz mesta gde žive, Vers Pon di Gara, pored Nima, na jugu Francuske, i da su se uputili u Rumuniju, gde su bili neko vreme. U Srbiju su ušli dan pre otmice, došli do Pančeva, gde su ručali u „Mekdonalsu“ i zatim spavali na parkingu ispred restorana u kolima. Sutradan su se dovezli do Ulice braće Jerković, gde su Mašu oteli iz ruku majke. U krivičnoj evidenciji koja je preko Interpola upućena Srbiji vidi se da su Sandrin Goren i Sebastijan osuđivani zbog krađa i uništenja tuđih stvari.

Specijalni sud u Beogradu osudio ih je, a Apelacioni sud potvrdio, na ukupnu kaznu od 26 godina zatvora. Sebastijan Branši pravosnažno je osuđen na 10, njegova supruga Gorin Aleksis Sandrin Branšu na devet, a njena ćerka iz prvog braka Emerin Ulije Kristel na sedam godina zatvora.

Sebastijan Branšu kaznu je izdržavao u KPZ Sremska Mitrovica, dok su francuskinje kaznu služile u KPZ za žene u Požarevcu.

U januaru 2019. godine oni su zatražili preko Ministarstva pravde Srbije transfer, kako bi ostatak kazne služili u Francuskoj. Nakon pet godina od otmice, oni su prebačeni u zatvor u Francuskoj, a nakon izdržavanja kazne, počeće i primena mere zabrane ulaska u Srbiju od po 10 godina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar