Foto: MUP Srbije

Na današnji dan, pre tačno pet godina, javnost u Srbiji šokirala je vest da je dvogodišnja Maša Prenković oteta u ulici Braće Jerković ,na Voždovcu, u Beogradu. Tog 13. marta 2015. godine, oko 12 časova, mala Maša oteta je iz ruku svoje majke Mirjane Paunović Prenković, da bi samo dva i po sata kasnije, devojčica bila vraćena svojim roditeljima, a njeni otmičari uhapšeni. Mnogi smatraju da je ovaj slučaj otmice, na neki način, zauvek promenio Srbiju , odnosno, roditeljske navike. Danas sa neuporedivo većom pažnjom svi prate decu na igralištima i vode računa ko im prilazi.

Otmica male Maše i dan danas izaziva veliku pažnju javnosti, ali i prate je i dalje brojne kontroverze. Što zbog beskrupuloznog načina na koji su kidnaperi tog 13. marta iz ruku majke oteli dete, tako i zbog suđenja u ovom slučaju.

Tako je prvookrivljeni Francuz Sebastijan Branšu, na samom kraju ovog postupka, izneo šokantne tvrdnje, rekavši da je imao “dogovor sa Mašinom porodicom oko pozajmljivanja deteta, u cilju dokazivanja određenih činjenica u postupku za utvrđivanje očinstva koji je vodila njegova pastorka pred sudom u Francuskoj.

Otmičar Sebastijan Baršu
Foto: N1

Branšu je tvrdio da su otetu devojčicu hteli da podmetnu francuskom sudu, kako bi DNK analizom utvrdili da nevenčani suprug optužene Ulije Kristel nije biološki otac deteta i tako mu oduzeli pravo na starateljstvo. Ipak, za razliku od njega, njegova supruga Aleksis Sandrin Branšu i njena ćerka Ulije Kristel tvrdile su da ne znaju ništa o otmici i celu krivicu su prebacili na Sebastijana.

Advokat Irina Borović, zastupnik Francuskinja, Gorin Aleksis Sandrin Branšu i njene ćerke Emerin Ulije Kristel, koje su, pored prvookrivljenog Sebastijana Branša, pravosnažno osuđene za otmicu devojčice, kaže da su, u ovom predmetu, neke stvari do samog kraja “ostale nedefinisane”.

Činjenica je da je u postupku prvookrivljeni rekao da je dogovorio iznajmljivanje deteta, te da su roditelji naknadno odustali, ali da su oni već tada bili u Beogradu. Sumnjivo je bilo i to što ta devojčica neverovatno liči na Mašu, kao i to što su rođene istog dana. Takođe, sumnjivo je bilo i to što nikada nisu bili veštačeni kompjuteri oštećenih, kako bi se utvrdilo da li su imali ikakve veze sa okrivljenim, te je to, do samog kraja, ostalo nedefinisamo”, dodaje advokatica.

 

Hapšenje otmičara
Foto: E-Stock.us/Emil Čonkić

Ovaj slučaj ostao je upamćen i po tome što je kidnapovanje dvogodišnje devojčice bio i događaj koji je bio iskorišćen u svrhu samopromocije vladajuće stranke.

U ovom slučaju dozvolili smo da dođe do situacije gde je maloletno dete snimano televizijskim kamerama, a predstavnici državnih organa su pre roditelja  bili u kontaktu s pronađenim devojčicom. I to bez prisustva psihologa i drugih stručnih lica, koji bi tu situaciju učininili manje stresnom za dete. Mislim da ove činjenice dovoljno govore, o tome na koji je način ovaj događaj bio iskorišćen”, kaže Ivana Borović.

Ubrzo nakon pronalaska i oslobađanja male Maše pojedini politički funkcioneri iz vladajućih struktura isticali su da je brza akcija pronalaženja deteta dokaz da “ovako nešto ne može da prođe u Srbiji”.

Ishitreno je bilo govoriti da, u bilo kojoj zemlji, nije moguće izvršiti neko krivično delo, bila to otmica, dilovanje droge ili nešto drugo. Drugo, mislim da je rezultat brzog hapšenja prvookrivljenog u ovom postupku bila upravo njegova ishitrenost, kada je pri izuzetno velikoj brzini probio naplatnu rampu, što je privuklo pažnju policije”, navodi Borovićeva.

Tvrdnje pojedinih političara da je u Srbiji nemoguće oteti dete, praksa je, nažalost, demantovala. Tako smo tokom prošle godine imali kidnapovanje Petra M. (13) iz Stare Pazove, koji je, na sreću, pronađen nakon 24 sata živ i zdrav, ali i slučaj Ninoslava Jovanovića zvanog Malčanski berberin, koji je krajem decembra prošle godine oteo 12-godišnju Moniku Karimanović. Monika je pronađena nakon 10 dana potrage.

Antrfile

Otmičarima 26 godina robije

Troje Francuskih državljana su zbog otmice Maše pravosnažno osuđeni na ukupno 26 godina zatvora. Sebastijan Branšu osuđen je na 10 godina, njegova supruga Gorin Aleksis Sandrin Branšu na devet godina, dok je njena ćerka iz prvog braka Emerin Ulije Kristel na sedam godina zatvora. Sebastijan Branšu označen je kao organizator ove tročlane kriminalne grupe, a troje Francuskih državljana su sredinom januara ove godine prebačeni u zatvor u Francuskoj, na izdržavanje zatvorske kazne.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram