Ilustracija otmica Foto:Shutterstock

Marko Jovišić (54), njegova dva sina, od kojih je jedan maloletnik i njihov drug Aleksa Mrđa koji je u tom trenutku tek napunio 18 godina, organizovali su i realizovali otmicu trinaestogodišnjeg dečaka Petra Mitrovića, inače sina njihovog poznanika. Dramatična scena odigrala se 2019. godine u Ulici Branka Radičevića, a čitava srpska javnost strepela je zbog sudbine trinaestogodišnjaka.

Petar Mitrović, tada 13-godišnji dečak, kobne večeri vozio je svoj bicikl u Ulici Branka Radičevića. Gotovo neprimetno pored njega se zaustavio automobil iz kog su brzinom svetlosti izleteli otmičari maskirani fantomkama, zgrabili su ga i uvukli u vozilo. To je bila jedna od onih filmskih otmica zbog kojih svaki roditelj strepi.

Prestravljenog dečaka otmičari su vezali i „puntom“ ga odvezli u zabačenu vikendicu gde su ga držali satima. Otmičari su podelili uloge međusobno, pa je tako jedan od njih sve vreme motrio na dečaka.

Ilustracija otmica Foto:Shutterstock

U međuvremenu, shvativši da se ne vraća kući i da je već kasno, porodica malog Petra se zabrinula. Brat mu je poslao poruku, a onda su usledili čudni odgovori. Po načinu na koji je osoba sa druge strane telefona pisala, Petrov brat je shvatio da se nešto neobično dešava. Pozvali su ga, a onda se čuo Petrov glas kako izgovara: „Ne stavljaj mi to na glavu“. Bio je to jasan alarm da se policija mora što hitnije uključiti u potragu.

„U početku nisam shvatao da je to otmica. Mislio sam dečkić, neki sukob. Samo sam želeo da nađem dete. Zvao sam tu noć sve koje znam, molio, tražio pomoć, neki su došli i sami“, kazao je ranije Petrov otac novinarima.

 

Prolazili su sati, a za Petrovu porodicu činili su se kao dani. Dok je policija češljala sve tragove i pregledala sigurnosne kamere, uočili su jedan sumnjivi automobil. Verovali su da bi upravo to vozilo moglo da ih dovede do otmičara. Pronašli su ga brzo, a u njemu i dvojicu osumnjičenih.

Malog Petra, zahvaljujući onome što su im tada osumnjičeni mladići ispričali, pronašli su u jednoj skrovitoj, zabačenoj vikendici u Belegišu. Dečaka su tamo držali vezanog, ali ga nisu tukli. Ipak, na njegovom telu uočene su lakše povrede za koje se kasnije ispostavilo da su nastale u trenutku kada je Petar shvatio da će biti otet, pa je pokušao da se iščupa iz njihovih ruku.

Policija je u udžerici zatekla Lazara Jovišića, čija je uloga najverovatnije bila da čuva dečaka. Aleksa, maloletnik i Marko Jovišić uhapšeni su ranije u automobilu kojim su oteli dečaka.

Porodice otmičara i otetog deteta se poznaju

Imajući u vidu da se sve odigrava u Staroj Pazovi, ispostavilo se da su ove dve porodice povezane. Tako su novinari otkrili da je sestra Alekse Mrđe (18), uhapšenog zbog sumnje da je učestvovao, ide u isti razred sa otetim dečakom. I Petrov otac je kasnije izjavio da iz viđenja poznaje najstarijeg među otmičarima, jer svi žive u malom mestu. Sumnjalo se tada da je motiv zapravo to što je Petrova porodica veoma imućna u svom kraju, te se verovalo da su Jovišići planirali da traže otkup.

Postupak u ovom slučaju vodi se pred Višim sudom u Sremskoj Mitrovici. Optuženi su se mahom branili ćutanjem, ponekad su menjali iskaze, a Petrov otac rekao je za lokalnu televiziju da i sam proces predstavlja agoniju.

„Branili su se nepunih 15 meseci ćutanjem, negirali su sve optužbe da bi posle svih naših izjava koje smo mi kao oštećena porodica dali, njihovi branioci u sprezi i dogovoru sa njima koristili te naše reči i pravili scenario i alibi kako bi pokušali da se izvuku. Dokazi su na našoj strani i svaki odlazak u tužilaštvo preživljavamo jako teško, pogotovo Petar, jer ovo jako dugo traje i jako je stresno. Preživljavanje i vraćanje na taj nemili događaj i tu noć mislim da nikad u životu ne može da se izbriše i stvarno je jako teško“, rekao je za RTV Stara Pazova.

Bonus video: Kineski tržni centar u plamenu


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare