Otkrivamo zašto civilni ronioci ne traže odmah utopljenike

Hronika 08. maj. 202121:36 > 22:33
Podeli:
Ronioci SOPAS. Foto: Privatna arhiva

Potraga za Jovanom Đ. (20) iz Kragujevca, koja se na Đurđevdan tokom izleta sa prijateljima utopila na Gružanskom jezeru, završena je danas, nakon što su ronioci izvukli njeno telo iz vode. Potraga je trajala tri dana, a brojni građani Kragujevca pitali su se zbog čega se u traganje, sem ronioca Žandarmerije, ne uključe i civilni. Kako Nova.rs saznaje, civilni ronioci u potrage mogu da se uključe tek uz zvanični poziv tužilaštva ili policije.

Potraga za Jovanom trajala je danima, a neumorni ronioci Žandarmerije radili su bez prestanka. Ipak, pitanje koje uvek mori građane jeste zbog čega se u potrage ne uključuju i civilni ronioci Srbije. Portal Nova.rs je odgovor na to pitanje potražio u Savezu organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije (SOPAS) iz kojeg su nam rekli da su za ovako teške akcije zaduženi profesionalci iz specijalizovane jedinice Žandarmerije.

Pročitajte još:

„Podvodno traganje i vađenje utopljenika iz nabujalih reka i jezera, za ronioce je izuzetno kompleksan i naporan posao, za koji su, pre svega, zaduženi profesionalci iz specijalizovane jedinice Žandarmerije“, rečeno je našem portal u SOPAS-u.

U toj krovnoj organizaciji svih ronilačkih klubova u zemlji, pojašnjavaju da njihovi članovi učestvuju u potragama za utopljenicima, ali tek kada dobiju zvaničan poziv tužilaštva ili policije.

Predsednica SOPAS-a Božana Ostojić za Nova.rs ističe da su civilni ronioci u potpunosti spremni za takav poziv, ali da ne mogu samoinicijativno da tragaju za nestalim osobama.

„Tužilaštvo odlučuje kada će civili da se uključi u potragu za utopljenicima, a u pretragu podvodnih terena prvi kreću pripadnici zvanične službe, odnosno Ronilačka jedinica žandarmerije. Prilikom utapanja uvek se polazi od pretpostavke da je u pitanju sumnjiva smrt i zbog toga policija prva pretražuje teren“, objašnjava Ostojić i dodaje da su članovi sportskih ronilačkih udruženja do sada više puta učestvovali u potrazi za nastradalim utopljenicima.

Srbija ima oko 10.000 ronioca

Ona ističe da ronilački klubovi širom Srbije imaju izuzetno iskusne ronioce i najsavremeniju ronilačku opremu, te da su oni bili spremni da se u svakom trenutku uključe u potragu za devojkom, koja se utopila u Gružanskom jezeru.

„Mi smo, pre svega, sportisti, ali imamo potrebno iskustvo i nikada ne pretražujemo teren bez prisustva policije. Sve akcije u kojima smo učestvovali odvijale su se koordinirano i pod nadzorom zvaničnih policijskih službi. Prema mojim saznanjima, ne postoji određeni rok posle koliko dana potrage zvaničnih ronilaca pozivaju naše članove kao ispomoć, to je isključivo procena tužilaštva. Mi smo u svakom trenutku na raspolaganju da pružimo pomoć“, rekla je Ostojić.

Božana Ostojić. Foto: Privatna arhiva

Prema saznanjima Nova.rs, u Srbiji trenutno postoji 36 ronilačkih klubova u kojima je aktivno oko 10.000 ronilaca koji su prošli adekvatne obuke i poseduju brojne nacionalne i međunarodne licence i sertifikate. Predsednica SOPOS-a naglašava da su članovi tih sportskih klubova aktivni i u organizacijama civilne žaštite, te da su do sada učestvovali u brojnim akcijama evakuacije građana u poplavljenim područjima, kao i drugim elementarnim nepogodama.

Gružansko jezero: Ronioci tragaju za telom devojke
Foto: Nova.rs

Podsetimo, telo Jovana Đ. izvučeno je danas, nešto pre 13 sati, iz Gružanskog jezera. Za nastradalom Jovanom tragale su sve moguće službe. Čamcima su tragali članovi ribočuvarske službe koji su pretraživali širi pojas oko mesta nesreće, ali i ronioci Žandarmerije.

Potraga je trajala nekoliko dana jer je reč o veštačkom jezeru punom bunara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar