Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Dragan Mujan/Nova.rs

Tokom 2020. godine u Srbiji, ali i Beogradu, dogodilo se više katastrofalnih požara kakavi se u istoriji ne pamte, a čak 52 osobe su izgubile život, što je prema statistikama duplo više nego prošle godine. Statistike takođe pokazuju da je mali procenat stanovništva obučen za to kako se treba ponašati tokom požara, posebno u višespratnicama, a upravo se taj nedostatak informacija, u kombinaciji sa panikom, pokazao kao koban za mnoge koji su stradali.

Požar u prodavnici i magacinu u Južnom bulevaru, kada se zapalila instalacija ostaće upamćen u istoriji ovog grada po tome da je jedan od radnika inače kineski državljanin uzeo dasku i počeo da tuče po zidu kako bi ugasio palem. Umesto toga on ga je rasplamsao vatru zbog čega su beograski vatrogasci u subotnje podne imali pune ruke posla. Ovakav način gašenja još nije zabeležen, ali je evidentno da kad izbije požar mali broj građana zna kakava je procedura i kako se treba ponašati, pa vatrogasci osim požara, moraju i da se fokusiraju na građane kako bi sprečili da neko nastrada ili bude povređen.

Srpsku prestonicu ove godine potreslo je nekoliko požara, koji su imali na žalost tragičan ishod. Ono što je međutim, evidentno jeste da mali broj građana ima ikakva znanja o protivpožarnoj kulturi.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Dragan Mujan/Nova.rs

Iako je pre nekih 12 godina štampan udžbenik o zaštiti požara, koji je trebalo da se dodeli svakom domaćinstvu, ovaj pokušaj obučavanja stanovništva ostao je mrtvo slovo na papiru.

Ekipa Nova.rs uz pomoć MUP- ovog priručnika kako se zaštititi u slučaju vanrednih situacija ukazaće čitaocima kako se treba ponašati ukoliko se nađete u požaru.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Pravila za sprečavanje požara

  • Iz podruma, garaža, tavana i slično, uklonite sve uskladištene zapaljive stvari, poput starih časopisa, kutija od farbi, razređivača, kao i starog nameštaja, garderobe…
  • Protivpožarna stepeništa i prolaze redovno čistite i obavezno održavajte prohodnim, jer to vam je najčešće jedini bezbedni put i način da sačuvate svoj život i život vaše porodice
  • Prekontrolišite vašu vatrogasnu opremu: protivpožarne aparate, creva, hidrante, i održavajte ih u ispravnom stanju. Naučite da pravilno koristite (aktivirate) protivpožarni aparat i podučite svoje ukućane, jer u slučaju požara nećete imati vremena da pročitate uputstvo za upotrebu na nalepnici aparata.
  • Naučite decu da u slučaju požara pozovu vatrogasno-spasilačke jedinice na broj 193.
  • Kvarove na instalacijama nemojte otklanjati sami ukoliko nemate dovoljno znanja
  • Električne kućne parate ne ostavljajte uključene bez nadzora, posebno ne, ako spavate (mašine za pranje, grejna tela…)
  • Ukoliko imate produžne kablove u stanu, proveravajte da li se pregrejavu
  • Ispravljače, punjače za telefone i laptopove ne ostavljate konstanto uključene
  • Neugašeni opušak cigarete nikada nemojte bacati kroz prozor ili sa terase, jer će u većini slučajeva završiti u sobi ili terasi u nekom od stanova ispod vašeg i izazvati požar.
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ponašanje u slučaju požara u zgradi

  • Ako u toku noći primetite požar, a nemate alarm za slučaj opasnosti, izađite na prozor ili u hodnik i ostale stanare uzbunite vikom, lupnjavom i zviždanjem
  • Odmah pozovite vatrogasce i dajte im konkretne podatke o lokaciji požara: adresu, sprat i broj stana
  • Ukoliko je požar izbio na spratovima ispod vašeg, pokušajte da odmah zatvorite sve ventilacione otvore kroz koje bi u vaš stan mogao da uđe dim
  • Ukoliko se stepenište napunilo dimom, nipošto nemojte bežati, osim ako se ne nalazite ispod sprata na kom je izbio požar
  • Ukoliko ste pak krenuli iz stana, pokvasite peškir ili neku tkaninu i stavite preko usta i nosa
  • Ne koristite lift
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs


Požar u kući i stanu 

  • Manji požar svaki građanin je dužan da pokuša da ugasi
  • Ako je požar većeg obima, napustite stan zatvarajući sva vrata za sobom
  • Ne gasite požar vodom zbog opasnosti od strujnog udara
  • Prilikom evakuacije važno je da se svi ukućani okupe u istoj prostoriji, jer postoji mogućnost da se deca iz straha sakriju. Tek kada su svi na broju, krenite ka izlazu.
  • Ukoliko je požar izbio u jednoj prostoriji, pokušajte da zatvorite vrata te prostorije i na taj način sprečite dovod kiseonika
  • Ukoliko je požar zahvatio više prostorija, pokušajte da napustite stan i zatvorite vrata sa sobom. Ukoliko ste u prilici, na stepenicama u razvodnim kutijama isključite osigurače i struju u svom stanu
  • Ukoliko vam je požar zablokirao izlaz, pokušajte da se sklonite na sigurno. Izlazak na terasu trebalo bi da bude poslednja opcija, jer svaki dotok kiseonika preti da rasplamsa požar.
  • Ukoliko vas je požar probudio iz sna, a posebno dim, najbolje je da se kroz stan krećete puzeći po podu, jer kiseonik u prostorijama koje se pune otrovnim gasovima, ostaje na dnu.
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ukoliko je požar u blizini vaše kuće:

ne napuštajte kuću osim ukoliko niste u potpunosti sigurni da ste u mogućnosti da se bezbedno sklonite. Mogućnost preživljavanja u stambenim objektima koji su izgrađeni od nezapaljivih materijala je velika; uvedite u kuću celu porodicu, i kućne ljubimce; zatvorite sve prozore i vrata i blokirajte sve otvore mokrim tkaninama; sklonite zavese sa prozora; pomerite nameštaj ka centralnom delu sobe, dalje od prozora; zatvorite sva vrata unutar kuće; obezbedite rezerve vode; okupite se svi na jednom mestu; imajte uz sebe baterijske lampe u slučaju da dođe do prekida snabdevanja električnom energijom.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ukoliko se požar širi prema vašoj kući:

Ostanite pribrani; sve zapaljive materijale koji se nalaze u blizini kuće prebacite u zatvorena i zaštićena mesta, kako ne biste izazvali dodatno širenje požara; zatvorite sve dovode za gas ili gorivo u blizini objekata; omogućite prolaz vatrogasnim vozilima; upalite svetla unutra ili napolju kako bi se povećala vidljivost kroz dim, ukoliko je vidljivost smanjena.u prečniku od 20 metara oko kuće posečete nisko rastinje i očistite i uklonite suvu travu, lišće, grančice; održavate dvorište – uklanjajte suvo lišće i grane, nemojte da dozvolite da grane dodiruju zidove kuće, niti krovove i balkone; ne držite zapaljive materije i gorivo u blizini kuće;  obezbedite odgovarajuće protivpožarne aparate i servisirajte ih redovno;  obezbedite česme sa dotokom vode i crevo za vodu dovoljne dužine da pokrije oblast koju želite da zaštitite, kao i rezervoare sa vodom i neelektričnu pumpu za vodu.

Svi požari u Beogradu koji su obeležili 2020.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Mart 2020.

Požar koji je izbio marta ove godine u višespratnici u Bulevaru Milutina Milankovića na Novom Beogradu, odnosno zgradi poznatijom pod nadimkom “televizorka”. U požaru je stradalo sedam osoba, a vatrena stihija izbila je na sedmom spratu zgrade, nakon čega se proširila sve do desetog. Vatra je butala sve pred sobom, nekoliko stanova sravnila sa zemljom, a ovaj požar u crno je zavio čak četiri porodice.

Septembar 2020.

Krajem septembra na 11. spratu zgrade na uglu Bulevara Arsenija Čarnojevića i Narodnih heroja, na Novom Beogradu izbio je požar. Na sreću, u vatrenoj stihiji nije bilo povređenih, a evakuisano je više od 140 ljudi. Požar je izbio u stanu porodice koja se u tom trenutku nalazila na Kalemegdanu sa decom, a sumnja se da je vatrenu stihiju izazvala eksplozija plinske boce.

Vatrogasci na mestu eksplozije u Belim vodama
Ilustracija FOTO: Dragan Mujan / Nova.rs

Oktobar 2020.

U požaru koji se dogodio prilikom eksplozije u stanu u zgradi na Belim vodama na Čukarici povređeno je čak 11 osoba, među kojima je i dvoje dece. Na sreću, devojke, u čijem je stanu došlo do eksplozije, na vreme su uspele da se spasu i evakuišu. Iako se najpre sumnjalo da je do požara došlo usled eksplozije bojlera, naknadno je sumnja pala na plinsku bocu.

Maloletna devojčica Minja D. preminula je posle mesec dana od požara koji se dogodio 27.oktobra na Dorćolu. Dojavu da se vidi dim iznad zgrade, vatrogasci su primili su u 12.47 časova, a na lice mesta su stigli u 12.56 časova. Po dolasku na teren utvrdili su da je požar izbio u stanu na desetom spratu i da se proširio na 11. sprat i krovnu konstrukciju. U ovoj intervenciji vatrogasci su spasili dve osobe, a jednu osobu spasili su građani”.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Novembar 2020.

Veliki požar zahvatio je 4 novembra uveče barake u Vinči u Ulici Palih boraca u kojima je živelo pet porodica, a koje su izgorele do temelja. U ovom požaru nije bilo povređenih.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar