Marko Miljković Foto: E-Stock/Milos Rafailovic

Marko Miljković, jedan od vođa organizovane kriminalne grupe koju je predvodio zajedno sa Veljkom Belivukom, zvanim Velja Nevolja, više puta je slao pisma Tužilaštvu za organizovani kriminal. Portal Nova.rs ekskluzivno otkriva detalje redova u kojima Miljković opisuje svoje razgovore sa svedokom okrivljenim, o njegovom samoubistvu, kako savetuje zamenika tužioca da pije vitamine i smanji kafu, ali mu takođe dozvoljava da uzme "roleks" koji je dobio na poklon od Aleksandra Papića.

„Auto koji je udario ženu je poruka od tužioca“

Miljković je prvo pismo, u kom ih je okrivio da ne poštuju zakon, tužilaštvu poslao 21. januara. Napisao je da okrivljenog Nikolu Spasojevića, koji je psihički bolesnik, tužilaštvo podstrekuje na samoubistvo, da se on nevin drži u zatvoru i da je ucenjen. Miljković smatra da je Spasojeviću podmetnuto pismo koje je morao da prepiše u svoju svesku i zatim pročita i nauči. To je sve saznao jer je, kako je objasnio Spasojević bio smešten u sobu iznad njegove i mogli su svakodnevno da pričaju.

U razgovorima, koje su navodno vodili na prozoru, Spasojević mu se žalio da mu je tužilaštvo „uvalilo“, da mu terapije koje je uzimao više ne pomažu i da će se obesiti ukoliko uskoro ne izađe iz pritvora.

Spasojević mu je, kaže, pričao o svojim dogovorima sa tužilaštvom ali pošto nije izašao do Nove godine, „malo se razočarao“.

Miljković navodi da mu se Spasojević žalio da je automobil, koji je udario Spasojevićevu partnerku, opomena i poruka od tužioca da bude pametan, zbog čega Spasojević mora da sluša tužilaštvo „iz straha za svoju partnerku“.

Miljković u pismu još kaže da ga je tešio ali, s obzirom na to da je Spasojević prebačen u drugu sobu, njegov život je u rukama tužilaštva.

O predizbornoj kampanji, Deda Mrazu i „bolesnoj izmišljotini“

Sledeće pismo Miljković šalje nedelju dana kasnije, 28. januara. Ponovo navodi da nije tužibaba, da primećuje da tužilaštvo nije zadovoljno saradnjom sa Vladom Draganićem i Srđanom Lalićem. Zbog toga predlaže tri nova potencijalna svedoka, a na tužilaštvu je da odluči „ko može razgovetnije da pročita napisano“.

Povodom podneska koje mu je tužilaštvo uputilo, ističe da u nepristrasnost i objektivnost veruje kao što veruje u Deda Mraza. Takođe, navodi da u sredstvima javnog informisanja čita o novoma atentatu na predsednika, te da ga u tom smislu tužilaštvo može pozvati u svakom trenutku da odgovori na svako pitanje i da kaže da li je pomislio, a kamoli pripremao, atentat na bilo kog političara, te da to važi ne samo za njega, već i za svakog njegovog druga koji je trenutno u pritvoru i na slobodi.

Marko Miljković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

On, kaže, shvata kampanju pred izbore, ali sve ovo već „prelazi bolesne izmišljotine“.

Traži da se pogleda s tužiocem oči u oči

Miljković se tužilaštvu obratio ponovo 9. febraura. Tada obaveštava tužilaštvo da je on „fer igrač“ te upozorava da ukoliko tužilaštvo želi da uzme za svedoka saradnika Budimira – on će ih obmanuti na suđenju. Nije zadovoljan što je tužilaštvo „olako odustalo od Lalića i Draganića“ ali je on obećao novo troje – Budimir je prvi, a duguje još dvojicu.

Traži da se jedan od zamenika tužioca za organizovani kriminal, koji postupa u ovom predmetu, pogleda u oči i da mu kaže još neka njegova saznanja o postupanju tog tužioca van zakona.

O inspektoru Stoliću

Sledeće Miljkovićevo pismo stiglo je 4. marta. U njemu navodi kako je čuo da tužilaštvo pokušava da potpiše sporazum o priznanju krivičnog dela sa inspektorom Božidarom Stolićem ali to za sada ne ide. Predlaže da se tužilaštvo malo više potrudi i da ga ubedi da prizna nešto što nije istina, te da se tužilaštvo o tome posavetuje sa „kolegama Spasojevićem i Hrvatinom“, jer bi jako voleo da Stolić sedi pored njega na suđenju.

Poklanjam tužiocu zlatni „roleks“

Takođe, Miljković navodi da je čuo da se jednom od zamenika tužioca za organizovani kriminal „slošilo na suđenju“. Žao mu je zbog toga, te predlaže da taj zamenik tužioca više misli na svoje zravlje, te navodi da mu daje da bez njegovog odobrenja uzme njegov sat „roleks“ koji mu je poklonio Aleksandar Papić i da od tih para plati preglede u najboljoj klinici.

Jer, kako je zaključio u prepisci Miljković, ako tog zamenika izda zdravlje, neće imati ko da „obučava ludake i narkomane da lažu i čitaju naučnofantastične priče“.

Nada se da će se videti na sledećem saslušanju i prelaže zameniku tužioca da pije i jede vitamine i da smanji kafu.

***

BONUS VIDEO – Miljković ucenjuje vlasnika hotela Life Design

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare