Bolivija kokain
Zaplena kokaina u Foto:EPA-EFE/MINISTRY OF GOVERNMENT BOLIVIA

Kokain koji balkanske kriminalne grupe na različite načine iz Južne Amerike transportuju do Evope, to jest Srbije i Crne Gore, u najvećoj meri namenjen je evropskom tržištu, pokazuju podaci više različitih ispitivanja.

Uprkos tome što su kriminalne grupe iz zemalja Zapadnog Balkana glavni igrači u globalnom biznisu sa kokainom, podaci o zapleni iz policijskih izvora ukazuju na to da je na Zapadnom Balkanu relativno malo kokaina, pokazalo je istraživanje Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Foto:Bodo Marks / AFP / Profimedia

Otkako su se ovdašnji kriminalci naglo popeli u hijerarhiji kriminalnih grupa koje se bave švercom skupocenog belog praha, i sa pozicija kurira i radnika obezbeđenja se premestili na organizatore transporta i vođa određenih grupa, njihova imena sve više se spominju u velikim policijskim zaplenama širom sveta, a droga koja se tada oduzima, meri se u tonama, dok se njena vrednost na „crnom“ tržištu procenjuje u milionima.

Ipak, zaplene koje se realizuju u Srbiji i okolnim zemljama, znatno su „siromašnije“. Samo u 2019. godini u zemljama Zapadnog Balkana zaplenjeno je 255,4 kilograma kokaina, pokazuju podaci GI-TOC, dok se u kontekstu nekih međunarodnih policijskih akcija ta količina smatra, uslovno rečeno, malom.

Razlog tome mogao bi da se krije i u činjenici da smo mi – Srbija, Crna Gora, BiH, Hrvatska, Albanija i Severna Makedonija – siromašno tržište, posebno ako se uporedi koliko prosečan građanin zarađuje i cena jednog kilograma čistog kokaina koji u Beogradu dostiže i cenu do 50.000 evra, u Preševu od 40.000 do 50.000 evra, u Strumici od 45.000 do 50.000 evra…

Neke od najatriktivnijih ulaznih tačaka kokaina trenutno su luka Drač i Bar u Albaniji i Crnoj Gori i prema istim podacima, droga se skladišti nedaleko od njih gde se razbija drugim supstancama, čime se povećava njena količina. Onaj deo koji i ostane na našim prostorima, najčešće se konzumira u urbanim sredinama Beograda, Niša, Novog Sada, Podgorice, Sarajeva, Skoplja i Tirane.

Drač, Albanija, luka
Foto: Shutterstock/Naumenko Aleksandr

Deo kokaina može ostati u regionu za plaćanje u naturi pošiljaka koje prolaze kroz region ili za plaćanje regionalnim kriminalnim grupama. Pored toga, kao i kod heroina, čini se da je kvalitet kokaina koji se konzumira u regionu daleko lošiji od kvaliteta droge koja prolazi kroz region“, navode iz GI-TOC. Ne smemo zaboraviti ni da je hapšenjem organizovanih kriminalnih grupa otkriveno da su usluge jedni drugima vrlo često plaćali upravo kokainom.

Belgija, Holandija, Nemačka…

Deo kokaina koji ulazi na prostor zapadnog Balkana sa različitih strana kreće se južno prema Grčkoj. Drugi deo putuje ka evropskim zemljama poput Nemačke, Belgije, Holandije, Italije i slično. Iako kokain do našeg kontinenta putuje mahom brodovima, u kontejnerima sa voćem, kafom i životinjskom kožom, posle skladištenja i uvećanja mase, dalje se transportuje kamionima, kombijima i automobilima.

Bolivija kokain
Zaplena kokaina u Boliviji Foto:EPA-EFE/MINISTRY OF GOVERNMENT BOLIVIA

O tome najbolje govore sve češće zaplene i hapšenja srpskih vozača uglavnom teretnih vozila, kojima se lisice na ruke stavljaju na graničnim prelazima. Kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana su aktivne i u zemljama gde postoji značajna dijaspora iz regiona, a na

Bonus video: Požar u Petrohemiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar