Foto:Montenegro Police via AP

Kontejner s bananama u kojem je bio kokain vredan oko sto miliona evra u barsku luku stigao je 24. avgusta, tri sata posle ponoći, brodom MSC Charlotte koji je prethodno svraćao u luku Kopar.

MSC Charlotte je mali – fider brod, koji iz italijanske luke Đoja Tauro preuzima kontejnere pristigle s dalekih destinacija i razvozi ih Jadranskim i Egejskim morem, pišu Vijesti.

Kada je pod zastavom Liberije uplovio u Bar, crnogorski policajci i carinici već su imali operativnu informaciju da u paketima banana nije samo voće, ali su ovog puta odlučili da teret prate do kraja.

Teretnjak u kojem su smeštene banane odveo ih je do zetskog sela Mojanovići gde su 26. avgusta uveče uhapšeni otac i kćerka Krstović – Budimir (66) i Marina (27), u čijem magacinu su istovarene banane i kokain.

Na teret im se stavlja da su počinili krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Oboje su pred policijom negirali umešanost u šverc kokaina. Nakon saslušanja u VDT-u Krstovićima je određeno zadržavanje do 72 časa. Za ostalim osumnjičenima policija traga.

U akciji koja je rezultirala istorijskom zaplenom kokaina učestvovali su službenici Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK), barskog i podgoričkog Centra bezbednosti, Uprave prihoda i carina i Više tužilaštvo u Podgorici.

Sagovornik “Vijesti” uključen u istragu ispričao je da su inspektori SBPK s kolegama iz Uprave prihoda i carina podelili operativna saznanja dobijena putem međunarodnih izvora – da će u Luku Bar stići kontejner banana u kom je sakriven tovar kokaina i da su nakon toga zajedno napravili strategiju.

Foto:uprava policije Crne Gore

Nakon što je kontejner istovaren u Baru, carinici su po nalogu pretpostavljenih “zažmurili”, iako je skener pokazao da u nekoliko redova paketa nisu banane, a sistemi analize rizika izdvajali pošiljku za detaljnu kontrolu.

Pošiljka je “propuštena” i prilikom skeniranja u Podgorici, a carinici u dogovoru s policijom nisu detaljno pregledali i istovarili robu smeštenu u hladnjači registarskih oznaka PG-353GA.

Šverceri su upali u zamku – vozač kamiona drogu je odvezao u magacin Krstovića, u zetskom selu Mojanovići, gde je i oduzeta.

Foto:uprava prihoda i carina Crne Gore

Iz Uprave policije juče su saopštili da je u toj akciji, kodnog naziva “187” zaplenjeno 1.205 pakovanja kokaina, ukupne težine preko tone.

Portparolka Višeg tužilaštva, tužiteljka Lepa Medenica kazala je “Vijestima” da je zaplenjeno 1.400 kilograma kokaina.

Medenica je objasnila da im je Uprava policije juče podnela krivičnu prijavu protiv Krstovića – zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

”Po nalogu ovog tužilaštva lica su lišena slobode, a nakon koordiniranih aktivnosti tužilaštva s Upravom policije, kojom prilikom je u isporuci banana pronađeno oko 1.400 kilograma opojne droge kokain. Saslušanje osumnjičenih će se danas obaviti u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, nakon čega će tužilaštvo preduzeti zakonom propisane mere i radnje”, kazala je tužiteljka.

Prema podacima iz istrage, krijumčari droge kilogram kokaina “na veliko” prodaju oko 30.000 eura, a na ulici dostiže vrednost do 100.000 evra po kilogramu, u zavisnosti od čistoće.

Foto:uprava prihoda i carina Crne Gore

Ovom zaplenom policija je narko-tržište ostavila bez zarade veće od sto miliona evra.

Inspektori u saradnji s međunarodnim partnerima utvrđuju gde je kokain utovaren i ko je naručiocima iz Crne Gore spakovao skupoceni beli prah s bananama.

Zbog tog tovara juče i u noći između četvrtka i petka saslušano je više osoba, ali su lisice na ruke stavljene samo Krstovićima.

Budimir Krstović, u čijem magacinu je zaplenjena droga, decenijama je u poslu uvoza južnog voća. Njegova firma “San Francisco”, koja je poslovala u Crnoj Gori, od 2019. godine je u stečaju.

Biznis s uvozom voća razvio je tokom devedesetih godina, a 2001. godine njegov brat Dušan otet je ispred novosadskog hotela “Džet-set”, a kidnaperi su tražili otkup od 3,5 miliona tadašnjih nemačkih maraka. Otmičari su uhapšeni, a Dušan je oslobođen nakon što je četiri dana proveo vezan.

Prema saznanjima “Vijesti”, Budimir i Marina Krstović istovremeno su i državljani Srbije, a i u toj državi njihove firme bave se uvozom južnog voća.

Državni zvaničnici Crne Gore pohvalili su policiju, carinike i tužilaštvo, a najavljeno je da se slične akcije mogu očekivati i ubuduće.

Predsednik Vlade Zdravko Krivokapić saopštio je da je ovo najveći udarac za trgovce narkoticima u istoriji Crne Gore.

”Ponosan na svoj tim koji izvodi ovu zahtevnu akciju. Naša deca i naši građani neće biti taoci organizovanog kriminala. Tek smo počeli”, napisao je premijer.

Potpredsednik Vlade i koordinator službi bezbednosti Dritan Abazović čestitao je policajcima i carinicima na istorijskoj zapleni kokaina, poručujući da Crna Gora neće biti zemlja kriminala.

On je juče rekao i da sve priče o tome da sektor bezbednosti ne funkcioniše ili da nije na nivou, demantuju rezultati.

”Nema mafije koju SBPK nije napao u proteklih šest meseci”, rekao je on dodajući da je akcija u kojoj je zaplenjeno 1.400 kilograma kokaina “neverovatan podvig crnogorske policije” i najveća zaplena kokaina ikada u regionu.

Crna Gora Zaplena droge
Foto:Screenshot/Twitter/Uprava policije Crne Gore/Uprava policije Crne Gore@PolicijaCG

Abazović je rekao i da je kokain došao putem kojim “dolazi decenijama”.

”Ovo su stvari koje građani od nas očekuju, ta droga je u vrednosti preko sto miliona evra, jedna desetina auto-puta. To građani treba da razumeju. Kad god razmišljaju o temama svađalicama, treba da znaju da iza svega toga stoji neki kokain, neki šverc cigara ili neka zloupotreba državnih resursa”, kazao je Abazović i dodao da su podstrekači mržnje najčešći finansijeri kriminalnih grupa.

Poručio je i da u Crnoj Gori više neće biti uporišta za kriminal:

”Jesu li oni imali zaštitu države ranije, procenite sami, sada je ‘gejm over’. Isto važi za švercere kokaina.”

Kokain decenijama prolazio

Iako barska luka decenijama slovi za jedno od čvorišta distribucije kokaina, tačnije tačku kroz koju ta droga prolazi, u prethodnom periodu ukupno nije zaplijenjeno 1,4 tone koliko u poslednjoj akciji Uprave policije, Uprave prihoda i carina i Višeg tužilaštva u Podgorici.

Tokom prošle decenije, za nepune četiri godine u Luci Bar zaplenjeno je oko 350 kilograma kokaina u više odvojenih akcija, ali niko od crnogorskih državljana nije uhapšen zbog toga, niti je utvrđeno kome je droga bila namenjena.

Pre poslednje akcije, koja je rekordna i na Balkanu, najskupoceniji tovar bio je onaj od 250 kilograma kokaina, koji je pronađen 4. juna 2014. godine.

Godinu i po nakon zaplene 250 kilograma kokaina, u Bar je, u kontejneru punom džakova kafe dopremljenom iz Brazila, stiglo 33,4 kilograma kokaina. I tu pošiljku otkrili su carinici, a istražitelji su nezvanično rekli da sumnjaju da je mnogo veći tovar droge istovaren negde na putu između Brazila i Crne Gore. Tada su nezvanično kazali da je kokain pronađen na vrhu džakova kafe i da nije bio sakriven.

Sredinom juna 2018. godine, u kontejneru s bananama carinici su otkrili 32 pakovanja kokaina u kontejnerskom delu barske luke. Slična količina zaplenjena je i u martu 2019. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar